Ciucă s-a lăudat la Chișinău că România a ajutat R. Moldova cu 50 de milioane de euro și mai pregătește încă 100 de milioane

Ciucă s-a lăudat la Chișinău că România a ajutat R. Moldova cu 50 de milioane de euro și mai pregătește încă 100 de milioane

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la Chișinău pentru şedinţa comună a guvernelor celor două state, a declarat că România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltarea în beneficiul Republicii Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro. În plus, urmează și un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru țara vecină.

”Ne bucură să vedem, acum, la Chişinău, cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relaţia cu România. Aceste premise ne permit să construim o intensă şi ambiţioasă agendă bilaterală”, a spus premierul României, afirmând că, în 2020, în plină criză pandemică, România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltarea în beneficiul Republicii Moldova, în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educaţiei, pentru burse de studiu. 

ADVERTISING

”În mai puţin de trei luni, deja semnăm o parte din documentele care privesc obiectivele foii de parcurs, privind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi Repolica Moldova”, a mai afirmat premierul Nicolae Ciucă. 

Şeful Executivului a enumerat acordurile privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă, de 100 de milioane de euro, construirea şi consolidarea unor poduri rutiere şi reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming, protocoale de colaborare în domeniul educaţiei, Inspecţiei Muncii, planuri de acţiune în domeniu justiţiei şi al afacerilor interne, memorandumuri de înţelegere în cercetare, dezvoltare şi inovare, a securităţii energetice şi a transformării digitale. 

ADVERTISING

Şi premierul Natalia Gavriliţă a declarat, în debutul şedinţei comune, că se bucură că la zece ani de la prima reuniune a celor două Cabinete, la Iaşi, se întâlnesc astăzi, nu doar pentru o şedinţă simbolică, ci şi cu o agendă ambiţioasă, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

Gavriliţa a arătat că ”România a fost un susţinător constant al cetăţenilor din Republica Moldova, indiferent de inconsecvenţa politică care a caracterizat, din păcate, viaţa publică din Republica Moldova, în ultimii ani". 

Am promis că vom construi noi poduri, fizice şi virtuale între cele două maluri ale Prutului şi iată că ne ţinem de cuvânt. Această dinamică în raporturile noastre este cu adevărat remarcabilă şi reflectă preocuoarea ambelor Guverne de a racorda agenda noastră bilaterală la agenda cetăţenilor noştri. 

ADVERTISING

”Cea mai bună veste pe care o putem anunţa astăzi este că, la finalul şedinţei, vom semna acordul interguvernamental privind implementarea unui program de asistenţă, în baza unui ajutor financiar nerambursabil, de 100 de milioane de euro, din partea României. Este un instrument foarte generos, de care vor beneficia comunităţile de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Ne dorim să creştem calitatea vieţii, îndeosebi în mediul rural, iar aceste fonduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infrastructura locală, fie că vorbim de şcoli, drumuri sau reţele de alimentare cu apă. Aceste investiţii vor fi un veritabil motor pentru dezvoltarea economică a comunităţilor, vor genera locuri de muncă şi astfel, sperăm ca oamenii să creadă din nou în perspectiva de a-şi construi un viitor, aici, acasă”, a mai declarat Gavriliţă.  

1644571880big_1

Premierul Nicolae Ciucă a fost primit, la aeroport, de către premierul Republicii Moldova, cei doi având o întâlnire, înainte de şedinţa de guvern comună. 

1644571868big_6

Premierul român, însoţit de o serie de miniştri din Guvern, s-a deplasat la Chişinău pentru şedinţa comună a guvernelor celor două state. Prim-ministrul va avea convorbiri cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavriliţa şi cu Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Prin şedinţa comună care va avea loc la Chişinău, vom avea o serie întreagă de acorduri care vor fi semnate de către miniştrii de linie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi seară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇