Cererea judecătorului Cristi Danileț prin care contesta suspendarea automată din funcție a fost declinată de Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea de Apel Cluj. ”Se spune că ’justice delayed is justice denied’. Acum o simt pe pielea mea. Din plin”, a declarat magistratul pentru Spotmedia.ro.
Decizia instanței supreme vine după ce, la finalul anului trecut, şi Curtea de Apel Cluj își declinase competența către ÎCCJ.
Invitat de Spotmedia.ro să ne dea o declarație pe acest subiect, judecătorul Cristi Danileț ne-a spus următoarele:
”CSM poate suspenda un magistrat în cursul unui proces disciplinar. Legea e concepută prost, nu prevede calea de atac. CEDO a spus în cauza Cameliei Bogdan că trebuie să poți contesta măsura, căci nu ai niciun fel de venit, deci se încalcă dreptul la muncă și la venit.
Unii am spus că această contestație e de competența curtilor de apel, alții au fost de părere că e de competența completului de 5 judecători de la ICCJ.
Pentru prima dată, curtea supremă a stabilit în cazul meu că astfel de contestații (când ești suspendat din funcție de CSM pe perioada unui proces disciplinar) se judecă de curtea de apel.
Acum aștept ca dosarul meu să meargă înapoi la CA Cluj, de unde a plecat.
În tot acest timp nu am lucrat: am rămas fără venit, iar dosarele mele penale au fost date altor judecători și reluate de la zero. Se spune că ’justice delayed is justice denied’. Acum o simt pe pielea mea. Din plin”.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în decembrie, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”.
Judecătorul a spus atunci că sancţiunea i-a fost aplicată pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok, în care taie gardul viu de acasă și curăță o piscină.
”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.
Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară”, a scris Cristi Danileț pe Facebook.
Decizia CSM nu e definitivă, astfel că judecătorul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Numai că, până când va fi pronunțată o decizie definitivă în procesul în care contestă excluderea sa din magistratură, judecătorul Cristi Danileț este suspendat fără plată.
În toată această perioadă, Danileț nu își poate exercita meseria și nici nu va primi salariu.