"Într-un gest de bunăvoinţă", Rusia îşi va muta exerciţiile militare navale departe de ţărmul Irlandei

"Într-un gest de bunăvoinţă", Rusia îşi va muta exerciţiile militare navale departe de ţărmul Irlandei

Rusia nu va desfăşura exerciţii navale în apele internaţionale din Marea Irlandei, săptămâna viitoare, în urma unei solicitări din partea guvernului irlandez de a reloca manevrele, a declarat sâmbătă ambasadorul rus în Irlanda.

Irlanda a fost informată săptămâna trecută că exerciţiile vor avea loc la 240 de kilometri de coasta de sud-vest, în zona sa economică exclusivă, dar nu în apele sale teritoriale, ceea ce înseamnă că au fost permise de dreptul internaţional, transmite Reuters.

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a spus că planurile nu sunt binevenite, mai ales într-un moment în care Statele Unite şi alţi aliaţi occidentali se tem că Rusia ar putea să se pregătească să invadeze Ucraina, după ce a desfăşurat peste 100.000 de militari în apropierea graniţelor sale.

ADVERTISING

Rusia, care neagă că plănuieşte vreo invazie a vecinului său, a decis să mute exerciţiile navale ca un ”gest de bunăvoinţă” faţă de grupurile de pescuit din Dublin şi irlandeze, a declarat ambasadorul Iuri Filatov, într-un comunicat.

"Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a decis, într-un gest de bunăvoinţă, să relocheze exerciţiile marinei ruse, planificate să aibă loc între 3 şi 8 februarie, în afara zonei economice exclusive a Irlandei, pentru a nu afecta activităţile piscicole ale navelor irlandeze în zonele lor tradiţionale de pescuit", se arată în comunicat.

ADVERTISING

Coveney a spus pe Twitter că a salutat răspunsul.

"Săptămâna aceasta i-am scris ministrului Apărării rus, pentru a-i cere să reconsidere exerciţiile navale de lângă costa irlandeză. În seara aceasta am primit o scrisoare care confirmă că exerciţiile ruse vor fi relocate în afara (zonei economice a) Irlandei. Salut acest răspuns", a scris Coveney.

Unii pescari irlandezi plănuiau să pescuiască în zona din apropierea locului unde urmau să aibă loc exerciţiile militare ruseşti, în semn de protest.

Nu se ştie exact unde se vor desfăşura acum aceste exerciţii.

ADVERTISING

Rusia a anunţat la la mijlocul lui ianuarie că marina sa va organiza un set de exerciţii implicând toate flotele sale de la Pacific până la Atlantic, cea mai recentă demonstraţie de forţă pe fondul creşterii activităţii militare şi a tensiunilor cu Occidentul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇