NASA monitorizează în prezent doi exploratori într-o călătorie de 3.650 de kilometri prin Antarctica, pentru a putea pregăti oamenii pentru misiunile care vor avea loc pe Marte.
Exploratorii britanici Justin Packshaw și Jamie Facer Childs se află la jumătatea unei călătorii de 80 de zile pe cel mai sudic continent, ca parte a misiunii Chasing the Light, o expediție obositoare care ar putea oferi agențiilor spațiale o mai bună înțelegere a impactului psihologic și fizic al altei lumi asupra corpului și minții umane, relatează Live Science.
Cei doi înfruntă temperaturi sub limita înghețului și vânturi puternice până la maximul înregistrat de 320 km/h în timp ce traversează continentul. Au de parcurs întâi un drum de 2.159 de kilometri, din portul Novolazarevskaya până la Polul Sud geografic, iar apoi, în timp, vor parcurge restul de 1.490 de kilometri, trecând de Hercules Inlet și până la Union Glacier Camp, singura unitate ocupată din Antarctica.
„Ca și condițiile extreme găsite pe planetele din sistemul nostru solar, Antarctica are un mediu care este util pentru o serie de cercetări umane și biologice”, se arată pe site-ului misiunii Chasing the Light.
„Misiunea lui Justin și Jamie va permite oamenilor de știință să observe o poveste științifică rară a adaptabilității umane, care va contribui în cele din urmă la… explorarea spațială centrată pe om”, se mai menționează pe site.
NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Universitatea Stanford colectează date de pe dispozitive inteligente portabile, în timp ce bărbații merg și schiază spre sud. În afara zmeielor care folosesc vânturile favorabile pentru a îi trage, bărbații fac călătoria fără nicio asistență mecanică.
Ei cară, de asemenea, două sănii de 200 de kilograme, care conțin nu numai mâncarea și echipamentul, ci și mostre de sânge, salivă, urină și fecale prelevate de-a lungul drumului.
NASA testează, de asemenea, în cadrul acestei misiuni, capacitatea exploratorilor de a estima vizual distanța, care poate fi adesea nesigură atunci când oamenii sunt plasați într-un mediu străin și deloc prietenos. Un exemplu celebru vine din misiunea Apollo 14 din 1971.
În timp ce se plimbau pe Lună, colectând mostre de rocă, astronauții Alan Shepard și Edgar Mitchell au hotărât să viziteze un crater îndepărtat, dar au decis să se întoarcă după ce au estimat că se afla la mai mult de 1,6 kilometri distanță. De fapt, cei doi se aflau la doar 15,24 metri de marginea craterului.
Bărbații au fost, de asemenea, însărcinați să obțină date cheie de mediu, inclusiv nivelul gheții, radiația și viteza vântului.