Urangutanii au propriul stil artistic

Urangutanii au propriul stil artistic

Nenumărate clipuri, unele devenite viral pe Internet, arată că primatele și nu numai au simț artistic. Unele mai mult, altele mai puțin.

În cazul urangutanilor, un studiu a demonstrat că personalitățile urangutanilor și chiar starea de spirit se oglindesc în ”lucrările” lor.

O analiză a sute de desene realizate de cinci urangutani de la Tama Zoological Park, în Japonia, arată că fiecare are stilul și preferințele lui, influențate de starea de spirit și de ceea ce se întâmplă în imediata vecinătate, relatează IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Animals.

ADVERTISING

Fiecare dintre cei cinci a primit, în perioada 2006 – 2016, tot ce avea nevoie pentru a desena. S-a dorit îmbunătățirea vieții primatelor, o distracție creativă în plus. În toată această perioadă au fost realizate circa 1.500 de desene. Cea mai prolifică a fost Molly, ale cărei creații au fost și cele mai complexe, notează cercetătorii care le-au analizat.

desene-urangutani
Foto: Tama Zoological Park

Molly a creat cele mai multe forme și a folosit cele mai multe culori, urmând, în ordine, Yuki, Kiki și restul.

În mod interesant, în cazul lui Molly, desenele se schimbau cumva în ton cu anotimpurile. Primăvara, de exemplu, ea folosea mai mult roșu, în timp ce verdele devenea dominant vara și iarna. Roșul era preferat și în perioadele în care o altă femelă urangutan năștea.

ADVERTISING

În plus, ”creațiile” realizate de Molly vara aveau și mai multe bucle, traduse de oamenii de știință ca fiind manifestări ale unei stări mentale bune, date de vreme și de prezența mai multor vizitatori.

Desenele celor cinci nu doar că seamănă cu cele realizate de alte primate, așa cum sunt cimpanzeii, dar aduc destul de mult și cu cele realizate de copii, semn că au multe în comun, cel puțin până la o anumită vârstă, au concluzionat cercetătorii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇