Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că din discuțiile de marți s-a creionat un guvern cu 20-21 de ministere. El consideră necesar și un portofoliu pentru Familie, având în vedere ritmul în care scade populația României.
”În mare vom păstra structura actuală. Sunt discuții să ducem Cercetarea la Educație, să ducem secretarul general al Guvernului să fie membru al Cabinetului. Am discutat câteva variante. Eu am propus să avem un Minister al Familiei, pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală. (…) Problemele demografice, dacă mergem tot așa, vom avea probleme pentru că până în 2050 lucruile vor fi catastrofale.
(…) Au fost și alte propuneri, dar se creionează 20-21 de ministere, nu are mare importanță. Trebuie să vedem care sunt așteptările societății și care sunt provocările pe termen lung pentru România. Trebuie să vedem dacă Ministerul Economiei trebuie să rămână așa sau scoatem IMM-urile. Am avut această discuție și ieri și urmează să continuăm discuțiile”, a precizat Kelemen Hunor, la Digi24.
Liderul UDMR spune că se simte că România nu a avut un proiect de țară și consideră că ”un om politic trebuie să știe să gândească pentru 10 ani înainte”.
E nevoie ca noul guvern să fie gata cât mai repede, pentru că altfel va eșua și se va ajunge la anticipate.
”Ieri (marți - n.red.) când ne-am uitat pe agendă cu toții, am fost de acord că trebuie să facem guvernul repede. Dacă prelungești mult, va muri și această încercare și rămâne o singură soluție: alegerile anticipate. Există și această presiune legată de pandemie, de rectificarea bugetului și pregătirea bugetului pentru anul viitor”, a subliniat liderul UDMR.
Întrebat dacă el va rămâne vicepremier în noua formulă, Kelemen Hunor a răspuns că partidul va decide, dar că ”nu e un lucru extrem de important”. Amintim că în același interviu liderul UDMR a spus că negocierile s-au blocat la numele premierului, pentru că și Florin Cîțu, și Marcel Ciolacu vor să fie premier.
Revizuirea Constituției: ”Nu mi s-a părut în discuțiile cu PSD și PNL că pozițiile nu pot fi apropiate”
Despre revizuirea Constituției, Kelemen Hunor spune că nu a observat că ar fi viziuni foarte diferite între PNL și PSD.
”Noi avem un sistem semi-prezidențial. În UE sunt 17 state cu regimuri parlamentare. Majoritatea funcționează pe republică parlamentară. Asta înseamnă că președintele este ales de Parlament. Sigur, atribuțiile președintelui nu trebuie luate. Poți să dai atribuții în plus, poți să iei atribuții, nu asta e problema. Putem să mergem spre republică parlametnară, poți să mergi și spre republică prezidențială. Noi din '90 susținem republică parlamentară. Și în 2003 am susținut această idee.
Președintele trebuie să fie un mediator eficient. Ideea este să fie ales de Parlament. S-ar putea să câștige cineva jumătate plus unu și nu trebuie să negociezi. Asta ar însemna o mobilizare mult mai mare la parlamentare. Nu mi s-a părut în discuțiile cu PSD și PNL că pozițiile nu pot fi apropiate. Eu cred că, dacă facem o majoritate peste 2/3, atunci reforma Constituției trebuie să fie una dintre aceste reforme. De aceea, am ieșit eu să spun că e nevoie de o mare majoritate. Am avut aceste discuții cu PNL și PSD.
Senatul trebuie să fie ales pe o altă logică. Uninominal sau reprezentanții județelor/regiunilor și cu atribuții foarte diferite. Toate proiectele de lege se plimbă prin ambele camere. Senatul trebuie să rămână cu atribuțiile legate de controlul instituțiilor, de securitate, apărare, externe”, a explicat liderul UDMR.