Paradoxul România. Cum a ajuns episcopul Ambrozie în New York Times

Paradoxul România. Cum a ajuns episcopul Ambrozie în New York Times

Jurnaliștii americani de la New York Times scriu despre paradoxul României, țara cu cea mai mare mortalitate cauzată de Covid din lume la acest moment, dar în același timp cu o rată de vaccinare extrem de redusă.

NYT arată că în România există un cor al antivacciniștilor foarte vocal, format din lideri religioși și politici, ale căror mesaje sunt amplifcate prin rețelele de socializare.

”Nu vă lăsați păcăliți de ce vedeți la TV. Nu fiți speriați de Covid. Nu vă grăbiți să vă vaccinați”, e citat episcopul de Giurgiu, Ambrozie, la începutul articolului.

ADVERTISING

Episcopul este acum anchetat penal pentru aceste dezinformări, dar mesajele sale antivaccin, preluate și susținute și de unii lideri politici și influenceri din mediul online, pot ajuta în a ne explica de ce România a avut, în ultimele săptămâni, cel mai mare număr din lume de decese cauzate de Covid per capita”, scriu jurnaliștii americani, care arată că la acest moment mortalitatea Covid din România este de 7 ori mai mare decât în SUA și de 17 ori mai mare decât în Germania.

Publicația o citează pe Anca Streinu-Cercel, fiica lui Adrian Streinu Cercel, și ea medic la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală. Aceasta povestește că în valul 4 medicii se simt ca în război, că știu doar când intră în tură, cum pacienții sunt aduși continuu la spital și ambulanțele așteaptă la coadă.

ADVERTISING

”Singurul motiv clar pentru care oamenii ajung la noi e că nu s-au vaccinat”, spune aceasta.

NYT prezintă și situația vaccinării antiCovid în România: în jur de 44% din populația eligibilă a făcut cel puțin o doză, mai rău decât noi în UE stând doar Bulgaria, cu 29%.

Crize politice, trecut comunist

Jurnaliștii americani remarcă faptul că atât România, cât și Bulgaria se confruntă și cu crize politice, ambele fiind fără guverne cu puteri depline.

Totodată, ei subliniază că majoritatea țărilor ex-comuniste din regiune au o rată scăzută de vaccinare, iar ce au aceste state în comun este gradul ridicat de corupție și încredere scăzută a populației în autorități.

ADVERTISING

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, le-a explicat că ”știrile false influențează mult românii și populația est-europeană, în general. Ceea ce avem toți în comun în această parte a Europei este trecutul nostru politic comunist. Nimeni nu avea încredere în vecini, în autorități, în oricine”.

Această lipsă de încredere s-a transferat și asupra medicilor și specialiștilor în sănătate publică, iar asta a făcut ca părerile neavizate să câștige mai mult teren.

”Toată lumea e dintr-o dată expert și știrile false sunt peste tot, 24 de ore din 24”, spune Silvia Nica, șefa UPU de la Spitalul Universitar din București.

Jurnaliștii americani subliniază că, în România, a doua cea mai respectată instituție după Armată este Biserica. Iar de aici mesajele în legătură cu vaccinarea au fost mixte. Patriarhul Daniel le-a spus oamenilor să asculte sfatul medicilor și să aleagă cu propria conștiință, dar mulți preoți, unii din vârful ierarhiei, au blamat vaccinurile drept ”lucrarea diavolului”.

Cei de la New York Times au stat de vorbă și cu Alina Bârgăoanu, profesor universitar și specialist în comunicare publică în cadrul SNSPA. Aceasta a explicat că în România valul de fake news antivaccin a fost capitalizat politic de parlamentari precum Diana Șoșoacă sau foștii ei colegi de la AUR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇