PNL arată ca un pacient în ATI, care trage cu mitraliera în toate direcțiile: Când către celelalte partide, când către populație Interviu

Nu PSD are nevoie de Klaus Iohannis, ci Klaus Iohannis are nevoie de PSD, la capătul unor luni în care președintele și PNL au adâncit o criză politică începută cu o lecție dată USR și continuată, astăzi, cu creșterea AUR în sondaje.
PNL arată ca un pacient în ATI, care trage cu mitraliera în toate direcțiile: Când către celelalte partide, când către populație <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Între timp, țara își trăiește propriile crize, iar cea sanitară face ca sute de români să își piardă viața zilnic.

În acest context, premierul demis Florin Cîțu a găsit potrivit să se autopropună pentru un alt eventual cabinet PNL-USR-UDMR, deși știa că lipsa lui e singura condiție a USR, pentru refacerea coaliției.

Dar cum mergem mai departe? Intră PSD în Guvern sau mai degrabă ridică miza, pentru a rămâne în Opoziție?

Deocamdată, PSD merge pe vârfuri: nu trebuie uitat dezgustul din societate, dar mai ales că, după mulți ani, votanții PSD au o alternativă și pot merge către AUR, spune analistul politic Radu Magdin, într-un dialog cu Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Unde s-au blocat lucrurile? La partide sau la Cotroceni?

Principala responsabilitate pentru această criză aparține binomului Iohannis - PNL. Îmi este greu să cred că actualul președinte PNL încearcă să se autonomizeze de președintele Iohannis: resursele politice, de credibilitate publică ale lui Cîțu sunt extrem de limitate.

S-a vorbit în aceste zile de flexibilizare. Eu aș spune că mai degrabă suntem în etapa ajustării, a revenirii la realitatea politică. PNL beneficiază de pe urma lui Iohannis, dar să crezi că președintele rezolvă tot și că orice flexare a mușchilor către PSD și USR este permisă denotă un contact aproximativ cu realitatea.

ADVERTISING

Să sperăm că PNL revine cât mai rapid cu picioarele pe pământ. Altfel, s-ar putea să vedem alianțe din ce în ce mai surprinzătoare.

Poate fi PSD relegitimat de președintele Klaus Iohannis, după ce a fost arătat cu degetul ca fiind răul absolut, la ultimele scrutine?

PSD este în acest moment relegitimat de electorat: de la puțin peste 20%, cât a luat în alegerile europarlamentare din 2019, acum este la aproape 40%.

Nu PSD are nevoie de Iohannis, ci Iohannis ar avea nevoie de PSD să țină USR la respect, în Opoziție, să le mai dea încă o lecție.

Știm cu toții ce a declarat Cîțu la recentul congres PNL, știm declarațiile de anul trecut ale lui Iohannis din campanie: o schimbare bruscă de direcție i-ar decredibiliza și mai tare în rândul electoratului de dreapta. Dar, glumind puțin, poate își doresc să-i îndrăgească electoratul PSD, că tot e mai numeros și mai iertător.

ADVERTISING

Are USR vreun spațiu de manevră? Ce poate ceda și ce compromis nu poate face?

USR poate capitaliza dacă rămâne în Opoziție și ajunge cel mai important partid al dreptei, dar acest lucru s-ar putea să nu însemne mare lucru dacă PSD și AUR continuă să crească, iar PNL își accelerează căderea.

Competiția naturală dintre PNL și USR are nevoie de politicieni la vârf care să poată gestiona o eventuală nouă coaliție, or,  Cîțu și Iohannis nu sunt suficient de maturi să o facă.

Dacă se reface coaliția, deși e greu, deficitul de încredere și de leadership credibil de la vârful PNL s-ar putea să ne ducă într-o situație similară în câteva luni.

PNL-ul de astăzi este ca un pacient la terapie intensivă, care a rămas cu degetul apăsat pe mitralieră și trage în toate direcțiile: când către restul partidelor, când către populație.

Cât de mult poate să obțină PSD și ce riscă?

PSD ridică miza negocierilor pentru a rămâne în Opoziție. Intrarea la guvernare cu PNL nu ar fi o problemă pentru electoratul PSD, dar pericolul major este erodarea rapidă.

Ultima dată când PSD a fost la guvernare ne-a binecuvântat cu ministrul Andrușcă și competentul Cuc. Ai nevoie de două-trei personaje de același "calibru" în Guvern și două crize, pentru ca partidul să revină sub 30%.

Nu trebuie uitat dezgustul din societate, dar mai ales că, după mulți ani, votanții PSD au o alternativă și pot merge către AUR.

Cine pare a deconta criza politică, în acest moment, și cine capitalizează?

PNL scade, PSD și AUR cresc, iar USR stagnează. Criza deocamdată se decontează în principal la PNL - Iohannis, din principalul motiv al prăpastiei dintre agenda populației și atitudinea ruptă de realitate a leadershipului liberal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇