Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, susține că E.on se pregătește să taie gazul pentru termoficare și că, în aceste condiții, fără ajutor de la Guvern, de luni, 50.000 de locuințe, școli și grădințe vor rămâne în frig și fără apă caldă.
Iată cum a ajuns unul dintre cele mai mari orașe din România în această situație, dar și ce urmează.
Compania de termoficare din Timișoara se numește Colterm SA și a luat naștere în 2004, prin fuziunea altor două societăți numite Termocet și Calor.
Colterm a preluat capacitățile de producție de la cele două societăți și chiar și-a mai dezvoltat unele.
Acum, funcționează, la Timișoara: CET Sud (alimentată cu cărbune și unde e nevoie de gaze doar pentru a asigura arderea), CET Timișoara Centru (care funționează pe gaze) și CET Freidorf (cea mai nouă centrală, pusă în funcțiune în 2007, care produce agent termic cu gaze și, vara, cu panouri solare).
În rest, societatea are și alte centrale mai mici (UMT, Dunărea, Dragalina etc).
La finalul lunii ianuarie, directorul adjunct al Colterm, Emil Șerpe, anunța că, în urma unor lucrări de interconectare din 2020, CET Sud – cel care funcționează, în principal, cu cărbune - poate asigura energie pentru întregul oraș.
Cu alte cuvinte, Timișoara are nevoie de gaze naturale și de cărbune ca să poată produce agent termic.
Dacă reușește să încălzească orașul din CET Sud, atunci are nevoie de mai mult cărbune și de mai puține gaze (care în prezent sunt mai scumpe decât cărbunele).
Din păcate, până la acest moment, nu și-a prea putut cumpăra de niciunele, din belșug.
Spre exemplu, la solicitarea Spotmedia.ro, primarul Dominic Fritz a declarat că, din cauza datoriilor acumulate de Colterm, pentru cumpărarea de gaze se face zilnic contract. Iar banii de dau în avans.
„De aproape doi ani, furnizorul de gaz, E.On, încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza a 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani.
Noi am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente.
În total, 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc. Aproape dublu față de cât a plătit municipiul în anii anteriori.
Și iarna abia a venit. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și primăria este sub presiune: dacă nu plătim, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli”, a precizat Dominic Fritz.
Problema este că în acest sistem, cumpărând la zi, gazele sunt foarte scumpe, comparativ cu prețul pe care l-ar putea obține primăria pentru un contract pe care l-ar fi încheiat în vară, pentru un an.
Din păcate, Dominic Fritz susține că n-a avut posibilitatea să încheie astfel de contacte, din cauză că a preluat Colterm în stare critică.
Potrivit acestuia, „chiar dacă în 2014 (societății Colterm – n.red.) i-au fost șterse de către Guvernul Ponta, în timpul guvernării USL, datorii de circa 80 de milioane de lei, la finele anului 2020, când am preluat mandatul, compania avea datorii de peste 320 de milioane de lei și se afla într-o situație critică. Fără vreo perspectivă de redresare.
Prețul de producție era ținut artificial jos, de zece ani, din motive populiste, care nu aveau nicio legătură cu realitatea sau cu nevoile acestei companii”.
În urmă cu câteva zile, Dominic Fritz a anunțat că societatea de termoficare Colterm a intrat în insolvență.
Cît costă încălzirea, la Timișoara
Spotmedia.ro i-a solicitat Primăriei Timișoara să ne transmită cât costă o gigacalorie, în oraș.
Pentru că, în funcție de vechimea și modul în care funcționează sistemele de termoficare, costurile diferă.
Spre exemplu, la Constanța, o gigacalorie costă 1.034 de lei. La București, în schimb, gigacaloria costă acum 490 de lei și va ajunge, în câteva săptămâni, la circa 600 de lei (deși nu știm sigur dacă acesta va fi costul real, care să includă, într-adevăr, toate cheltuielile și toate pierderile – n.red.).
Primăria Timișoarei nu ne-a dat răspunsul cu privire la costul gigacaloriei, ci al Mwh (care înseamnă cam 0,8 gigacalorii – n.red.).
Astfel, potrivit instituției – din cauza majorării exagerate a prețurilor la gaze – costul de producție al unui Mwh este de peste 800 de lei.
Însă prețul reglementat - adică acela pe care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) îi permite societății Colterm să-l încaseze – este de numai 415 lei per Mwh.
Din acest preț de 415 lei per Mwh, populația plătește 208 lei, iar primăria acoperă, prin subvenție, restul de 207 lei.
În mod clar, la Timișoara este nevoie de o actualizare a prețului energiei termice.
Chiar Dominic Fritz a anunțat pe pagina sa de Facebook că oamenii vor fi nevoiți să plătească mai mult. Dar nu a spus și de când.
O problemă ar putea apărea în momentul în care acest preț de 415 lei per MWh ar crește foarte mult. Motivul: după cum Dominic Fritz a precizat pentru Spotmedia.ro, primăria plătește deja subvenție la nivelul maxim prevăzut de lege.
Așa că rămâne de văzut dacă nu cumva întreaga scumpire a energiei termice va fi suportată de populație.
Și procedura de scumpire a energiei termice durează. Mai întâi, Colterm va trebui să fundamenteze un nou tarif. Apoi, să obține acordul ANRE de a-l percepe. Și abia după aceea – în baza unui proiect de hotărâre inițiat de primar – Consiliul Local al Timișoarei va stabili cât din noul preț va plăti timișoreanul și cât va fi acoperit de la bugetul local.
Interesant este că o astfel de majorare de preț ar putea aduce creșterea cheltuielilor cu termoficarea și pentru primărie. Or, primăria a ajuns deja la fundul sacului.
Cu toate astea, potrivit cotidianului local Opinia Timișoarei, care îl citează pe city managerul Matei Creiveanu, această actualizare de preț ar urma să aibă loc „în perioada următoare”.
De ce a rămas Timișoara fără gaze și cărbune
Încă de la începutul anului, primarul Dominic Fritz, dar și șefii din termoficarea din Timișoara vorbeau despre tranziția spre încălzire din surse regenerabile.
Ideile erau binevenite, dar în mod evident nu aveau cum să asigure încălzirea pentru iarna care urmează.
Dominic Fritz susține că, prin iulie, când a văzut cât de repede cresc prețurile la gaze, a încercat să negocieze cu producători precum Complexul Energetic Oltenia achiziții de cărbune pe care Timișoara să-l poată arde, la nevoie, în CET Sud.
Dar, susține primarul Timișoarei, n-a reușit să finalizeze cu succes nicio negociere pentru cărbune, din cauza datoriilor pe care Colterm le-a acumulat.
În consecință, în urmă cu 2 zile, Fritz a anunțat că Timișoara – prin intermediul Instituției Prefectului – a cerut cărbune din rezerva statului pentru încălzire.
Ce urmează
„Calculele noastre arată că funcționarea pentru o zi a Colterm costă aproximativ 2 milioane de lei. Aproape un milion de euro la două zile.
Iar costurile vor crește, odată cu venirea frigului, ajungând la aproape 100 de milioane pe lună. Este un preț imens pe care timișorenii racordați la sistemul centralizat nu au cum să îl susțină, nici cu ajutorul maxim dat de primărie.
Primăria încasează circa 40 de milioane de lei pe lună. Deci nu putem să vorbim doar despre oprirea unor investiții, ci de blocarea totală a unui oraș. Am discutat și cu primari din alte orașe și pentru toată lumea este foarte clar că soluția trebuie să fie unitară și să o găsim împreună cu Guvernul. Altfel, întreaga Românie va fi în frig”, a precizat Dominic Fritz pentru Spotmedia.ro.
Reamintim că deja Guvernul Cîțu a împărțit 1 miliard de lei din fondul de rezervă al Guvernului către primării conduse de PNL și PSD. Iar parte dintre primării – cum ar fi cele din Constanța și Suceava – au folosit banii ca să își asigure plata încălzirii centralizate pentru iarnă.
În schimb, primarii USR din marile orașe n-au primit bani de la fondul de rezervă. Și dacă nici n-au putut încheia contracte pe termen lung, la prețuri avantajoase, pentru gaze, acum le cumpără de pe piața liberă, la prețuri și de 5 ori mai mari decât acum un an.
Premierul demis Florin Cîțu a declarat pe 15 octombrie, într-o conferință de presă, că bani la buget pentru a ajuta primăriile care n-au bani de încălzire există. Dar că vrea să se întocmească o modalitate unitară de a acorda acest ajutor. Or, nimeni n-a anunțat public, până acum, că ar lucra la așa ceva.
De asemenea, Domici Fritz a anunțat că a solicitat ANRE să desemneze un furnizor de ultimă instanță, cu care Primăria Timișoarei să semneze un alt contract pentru gaze, în cazul în care E.on se ține de cuvânt și întrerupe furnizarea.
În plus, Fritz spune că Guvernul și Parlamentul ar trebui să găsească soluții. Spre exemplu, unele care să ajute CET-urile să fie mai rentabile. De fapt, Parlamentul se pregătește acum să adopte o lege prin care și-ar dori să supraimpoziteze CET-urile!
Rămâne să vedem cum va evolua situația și cum va reuși Timișoara să se descurce cu încălzirea, la iarnă.