Vine o iarnă grea pentru bucureșteni. ELCEN n-are echipamente de rezervă, iar parlamentarii se pregătesc să-i taie din venituri

Vine o iarnă grea pentru bucureșteni. ELCEN n-are echipamente de rezervă, iar parlamentarii se pregătesc să-i taie din venituri

ELCEN – societatea care produce cea mai mare parte a agentului termic din București – se pregătește pentru o iarnă grea. Nu are echipamente de rezervă, astfel că orice defecțiune poate însemna mai puțină apă caldă și căldură pentru bucureșteni.

Ba mai mult, unele modificări legislative care ar putea fi adoptate, în curând, de Parlament riscă să taie sume importante din veniturile companiei.

Invitat la dezbaterea „Plafonarea prețului la gaze”, organizată de Spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă (AEI), administratorul special al ELCEN, Adrian Tudora, a precizat că, din cauza lipsei cronice de investiții care a durat ani la rând, societatea a rămas fără echipamente de rezervă.

„Aș vrea să trag un semnal de alarmă că nu s-au făcut investiții, echipamentele pe care le avem, în sezonul rece, funcționează cam toate. Nu avem rezerve. Astfel încât o eventuală avarie la una dintre instalațiile existente, aflate în funcționare, cu siguranță se va repercuta și asupra sistemului de termoficare.

ADVERTISING

Și la școală am învățat că trebuie să ai un echipament în funcțiune și altul în rezervă. Dar rezervele au fost, ușor – ușor, scoase din exploatare. Nu s-a pus nimic în loc. Și am ajuns în situația în care putem asigura termia în oraș, dar funcționând cu toate capacitățile”, a spus Adrian Tudora, în timpul dezbaterii organizate de Spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Acesta a precizat că, la acest moment, ELCEN poate furniza toată energia termică de care este nevoie. Și că la finele lunii societatea va fi gata să intre în sezonul rece (când cantitatea de energie termică pe care trebuie să o furnizeze, în București, este mai mare – n.red.).

S-a adus în discuție blackout-ul pe partea de gaze. Cu siguranță vulnerabilități există, la nivelul Bucureștiului. Știm bine că la temperaturi foarte scăzute presiunea scade mult. Aș lega un pic de funcționarea ELCEN.

ADVERTISING

Dacă n-am avea presiune la gaz, alt combustibil de rezervă nu avem (un singur cazan din tot ELCEN mai poate funcționa cu păcură – n.red.). Deci cu siguranță se va reflecta în producția de energie electrică și termică.

Lăsând termia la o parte, cu implicațiile sociale, vreau să aduc în atenție că ELCEN este și un jucător pe piața de energie electrică destul de important. În condițiile în care acum 2-3 zile aveam importurile la maxim, desigur orice lipsă a furnizării de energie electrică ne-ar aduce în situația de blackout de energie electrică. Nu ne gândim la scenarii atât de negre. Dar cu siguranță există un risc și în acest sens”, a mai spus Adrian Tudora.

O lege care ar putea sabota ieșirea din insolvență a ELCEN

În ultimele luni, mai multe grupuri politice au inițiat proiecte legislative, în încercarea de a limita efectele pe care scumpirea gazelor și curentului electric le-ar putea avea asupra populației și a unor agenți economici.

ADVERTISING

Cu puțin timp înainte să fie demis prin moțiune de cenzură, Cabinetul Cîțu a adoptat OUG 118/2021, prin intermediul căreia a introdus un mecanism de compensare a facturilor, la populație.

PSD – cu susținerea câtorva parlamentari de la UDMR – a inițiat un proiect de lege prin care solicită plafonarea la nivelul mediu din lunile martie – septembrie. Nu era clar care dintre prețuri urmau să se plafoneze și nici cum.

Social–democrații au încercat să aducă lămuriri prin intermeidiul unor amendamente, dar care n-au fost pe placul comisiilor de specialitate.

Între timp, USR a inițiat un proiect propriu de lege, prin care solicita reduceri de taxe și impozite sau suspendarea temporară a plăților unor dări.

În cele din urmă, luni, pe 18 octombrie, comisiile reunite au votat o serie de amendamente la legea prin care urmează să se adopte OUG 118/2021. Iar aceste amendamente conțin câte ceva din propunerile fiecărui grup politic: plafonăre, scheme de compensare pentru consumatori și furnizori, dar și supraimpozitare pentru producătorii de energie electrică.

Mai exact, aceștia ar urma să dea la stat 80% din veniturile suplimentare pe care le obțin din vânzarea de energie electrică la preț de peste 450 lei Mwh. Or, în aceste zile, producătorul ar putea vinde un Mwh chiar și cu mai mult de 1.000 de lei.

„În ceea ce privește ELCEN, avem 3 elemente care pun presiune pe veniturile companiei:

  • prețul gazelor (care s-a dublat pentru ELCEN, comparativ cu anul trecut)
  • prețul certificatelor verzi, care este foarte mare. Piața este într-o dinamică fantastică. S-au înregistrat și vârfuri de 63 de euro per certificat. Vreau să aduc în atenție că ELCEN trebuie să cumpere pentru anul 2021 undeva la 2,1 milioane de certificate. Ceea ce înseamnă foarte mulți bani.
  • subvenția pentru energia termică. La nivelul Bucuereștiului, ea este de 2/3 din prețul gigacaloriei. N-ar fi nicio problemă dacă această subvenție n-ar fi doar pe hârtie. În cea mai mare parte ea este doar pe hârtie. Primăria nu plătește această subvenție. Datoriile se strâng. Și ușor, ușor am intrat în aceeași spirală în care am intrat cu RADET”, a mai spus Adrian Tudora.

Potrivit acestuia, la acest moment, Termoenergetica SA mai are datorii către ELCEN în valoare de 289 de milioane de lei. Cea mai veche restanță e din aprilie.

În plus, modificările legislative agreate de grupurile politice din comisiile parlamentare de Energie, infrastructură energetică şi resurse minerale şi Muncă, familie şi protecţie socială din Parlament ar putea tăia și mai mult din banii ELCEN.

Este vorba despre o prevedere potrivit căreia producătorilor de energie electrică le vor fi supraimpozitate cu 80% veniturile obținute din vânzarea cu mai mult de 450 de lei KWh.

"Un efect foarte mare l-ar avea asupra ELCEN impozitarea de 80% a energiei electrice, peste pragul de 450 de lei per Mwh. Aici nu este o fundamentare. Este un impozit care pune presiune și mai mare pe ELCEN și care sigur pune în pericol livrările de energie termică. Având în vedere că noi furnizăm atât energie electrică, cât și termică, în cogenerare.

Asta n-ar putea să conducă decât la o presiune mare pe veniturile ELCEN care încearcă pe sfârșitul anului acesta și începutul anului viitor să iasă din insolvență”, a precizat Adrian Tudora la conferința „Plafonarea prețului la gaze”, organizată de Spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă.

Puteți urmări aici, integral, conferința. Iar intervențiile administratorului special al ELCEN, Adrian Tudora, încep la minutele: 54:06, 1:42:05 și 1:55:14.

Plafonarea prețului la gaze - dezbatere

Află totul despre ”Plafonarea prețului la gaze” și alte subiecte fierbinți din piața energiei urmărind înregistrarea dezbaterii în direct de pe spotmedia.ro, din 20 octombrie, la care au participat:◾ Cătălin Niță, Director Executiv, FPPG (Federația Patronală Petrol și Gaze)◾ Daniela Dărăban, Director Exectutiv, ACUE◾ Adrian Tudora, Administrator Special, ELCEN◾ Adrian Dumitru, CFO, Chimcomplex◾ Dumitru Chisăliță, expert în energie și președinte al Asociației Energia Inteligentă◾ Gabriel Kolbay, jurnalist

Publicată de spotmedia.ro pe Marţi, 19 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇