Rămânem în frig la iarnă? ELCEN avertizează că pocnesc țevile de termoficare și că s-ar putea să stingem și becul. Cum explică Termoenergetica SA

Rămânem în frig la iarnă? ELCEN avertizează că pocnesc țevile de termoficare și că s-ar putea să stingem și becul. Cum explică Termoenergetica SA

Principalul producător de energie termică pentru Capitală anunță că bucureștenii riscă să rămână în frig și chiar pe întuneric, la iarnă. Motivul invocat: Compania Municipală Termoenergetica SA ar amâna reparații vitale la conductele de termficare doar ca să nu oprească apa caldă și să nu-i reducă, astfel, Gabrielei Firea șansele de a fi realeasă primar, pe 27 septembrie.

Termoenergetica SA susține că nici vorbă nu poate fi despre așa ceva. Dimpotriva, societatea afirmă că lucrează mai mult decât oricând la repararea rețelei și că pe bucureșteni nu-i paște niciun pericol major.

Cine are dreptate? Vom ști clar abia peste câteva săptămâni, la pornirea sistemului de termoficare.

Sistemul de termoficare București are mai multe componente.

Astfel, cele 4 CET-uri administrate de ELCEN (societate deținută de Guvern) produc apă fierbinte, care este distribuită apoi, în oraș, printr-o uriașă rețea de conducte administrată de Compania Municipală Termoenergetică SA.

Mai exact, fiecare CET livrează apă opărită pe magistrala tur – conductă subterană groasă – către o parte dintre cele circa 1.000 de puncte termice din oraș.

ADVERTISING

Această apă fierbinte de la CET nu va ajunge nici în caloriferele noastre și nici la robinete. Scopul ei este doar acela de a ajunge în punctul termic și de a trece printr-un dispozitiv numit schimbător de căldură.

În interiorul schimbătorului, apa opărită de la CET o va încălzi pe cea care pleacă printr-o rețea de țevi mai subțiri către caloriferele și robinetele noastre.

După ce a trecut prin schimbător, apa de la CET se va întoarce, prin conducte subterane numite ”magistrale de retur”, către centrala care a livrat-o. Acolo, ea va fi reîncălzită și repompată către punctele termice.

cum-functioneaza-termoficarea-Capitalei
Cum funcționează, schematic, sistemul de termoficare din Capitală. Grafic realizat de Alexandru Nistor

Acest circuit al apei ar trebui să fie unul închis, cu pierderi minime. Dar nu este. Conductele pocnesc des, iar bună parte din apă se scurge în pământ.

Iar când asta se întâmplă – mai ales când crapă conductele groase, magistrale – ELCEN trebuie să injecteze și mai multă apă în conducte, doar ca sistemul să funcționeze. Această apă se numește ”de adaos”.

Problema este că ELCEN nu poate injecta decât o cantitate limitată de apă de adaos. Anume: cel mult 2.300 de tone pe oră, timp de 4 ore consecutiv.

ADVERTISING

ELCEN: Sistemul merge mai prost ca oricând. Termoenergetica nu lucrează, ca e campanie. Ce ne facem la iarnă?

Printr-un comunicat de presă, ELCEN a transmis că pierderile de apă din rețeaua de conducte a Termoenergetica SA sunt mai mari decât oricând, în această perioadă din an.

Mai exact, dacă în 2016 se pierdeau 800 de tone apă pe oră (cantitate care trebuia suplinită prin injectarea de apă de adaos - n.red.) acum se pierd 2.200 de tone de apă de adaos pe oră.

Iar experiența ultimilor ani a arătat că întodeauna pierderile cresc, odată ce începe și furnizarea de căldură.

”Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă și necesită o atenție deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp.

Pierderile au ajuns în prezent la 2.200 de tone de apă fierbinte pe oră.

Fără lucrări de reparații, rețeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădirile”, a transmis ELCEN.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/electrocentrale/posts/3328020633942607?__tn__=K-R

Problema, susține ELCEN, este că acum e aproape de capacitatea maximă de furnizare a apei de adaos. Și în mod clar există riscul ca la iarnă CET-urile să nu poată face față cererii de apă de adaos a Termoenergetica SA.

Iar dacă țevile se sparg și nu se poate injecta suficientă apă de adaos, sistemul intră într-o stare de dezechilibru, care ar putea duce chiar la închiderea CET-urilor.

Or, CET-uri produc nu doar energie termică, ci și curent de care Capitala depinde. Fără CET-uri în funcțiune, am rămâne fără apă caldă, fără căldură și, posibil, fără suficientă energie electrică.

ELCEN spune că Termoenergetica SA poate încă evita un dezastru, dacă se apucă temeinic de reparații la rețeaua de conducte. De ce n-a făcut-o deja?

Potrivit ELCEN, Termoenergetica SA nu face reparații temeinice la conducte ca să nu oprească apa caldă în oraș și să nu-i reducă Gabrielei Firea șansele de a fi realeasă primar generală, la scrutinul de pe 27 septembrie.

Directorul Termoenergetica: Lucrăm mai mult ca oricând. De aceea sunt pierderi mari. Riscul întreruperii furnizării nu există

La solicitarea SpotMedia.ro, directorul general al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a declarat că pierderile mari de apă sunt cauzate tocmai de faptul că se fac reparații la rețea.

”Se lucrează chiar într-un ritm mai accelerat decât în anii trecuți. Golim segmente de conductă pentru a le repara. Și apoi le reumplem, la repunerea în funcțiune.

Și logic: e nevoie, pe acele segmente de conductă, de dublul cantității de apă. Sunt cantități de apă care apar ca pierderi. Așa se lucrează, nu avem ce face.

Avem 19 șantiere concominent. Niciodată n-au mai fost deschise atât de multe, în ultimii 30 de ani.

Lucrăm în continuare și există sistări de apă caldă și în timpul campaniei electorale. Pe lângă cele 19 șantiere, mai avem și noi (cu salariații companiei municipale - n.red. ) intervenții pentru reparații la rețea”, a declarat Alexandru Burghiu pentru SpotMedia.ro.

Potrivit datelor de pe siteul Companiei Municipale Termoenergetica SA, pe 16 septembrie, se sistase apa caldă în peste 100 de imobile din București.

Zeci dintre acestea erau blocuri. Or, asta înseamnă că - pentru a repaa conductele - Termoenergetica SA lăsase mii de oameni fără apă caldă pentru două-trei ore sau pentru perioade mai lungi, de circa 24 de ore, potrivit informării Termoenergetica SA.

ELCEN consideră că argumentele Termoenergetica SA nu stau în picioare. Surse din cadrul companiei au precizat pentru SpotMedia.ro că - dacă pierderile ar fi cauzate de lucrări - media necesarului de apă de ados n-ar fi, de mai bine de 10 zile, de 2.200 de tone pe oră, ci ar varia considerabil.

Cine are dreptate? Vom afla curând, pe măsură ce se va lăsa frigul, Termoenergetica SA va trebui să înceapă să dea căldură.

Citește și:

De ce au stat bucureștenii o grămadă de timp fără apă caldă vara asta și cui cerem explicații dacă se mai întâmplă?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇