ELCEN – principalul producător de energie termică pentru Capitală – anunță că ia în calcul să ceară insolvența Companiei Municipale Termoenergetica SA. Motivul: aceasta n-a mai plătit din februarie energie cumpărată pentru bucureșteni.
ELCEN – cu cele 4 centrale ale sale (numite pe scurt CET-uri) produce cea mai mare parte a energiei termice pe care o consumă bucureștenii.
De fapt, CET-urile livrează, prin conducte groase, numite magistrale tur, apă fierbinte către punctele termice din oraș.
În punctele termice, acea apă fierbinte trece prin niște dispozitive numite schimbătoare de căldură. Acolo încălzește altă apă, care ajunge în caloriferele și la robinetele noastre de acasă. Apoi, apa de la CET se întoarce la centrala care a livrat-o, pe o altă conductă groasă numit magistrală de retur.
Pe larg despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei puteți citi aici.
ELCEN livrează apa oprită, în cantități dinainte stabilite, către CM Termoenergetica SA. Și nu îi facturează acesteia apă, ci energie măsurată în gigacalorii (caloria este cantitatea de energie necesară pentru o încălzi în anumite limite un gram de apă – n.red.).
Termoenergetica n-are fonduri în cont pentru a plăti acestă energie primită de la ELCEN. Ca să o achite, trebuie mai întâi să strângă bani de la bucureșteni și de la Primăria Municipiului București.
Cea mai mare parte a banilor vine de la PMB. Mai exact, în prezent o gigacalorie costă 428,14 lei. Din acest preț, bucureșteanul plătește din buzunar doar 163 de lei (circa 38%). Restul vine (sau ar trebui să vină) de la PMB, sub formă de subvenție.
Încasările Termoenergetica SA intră într-un cont escrow, din care fiecare actor din sistemul de termoficare – inclusiv ELCEN, ca furnizor – primește un procent. Distribuirea banilor se face automat, în baza unor cote negociate și agreate în prealabil. ELCEN ia 65%, din banii care ajung în acel cont, din informații SpotMedia.ro.
Restanțe de peste 400 de milioane de lei, vechi din februarie. De ce e o problemă
Administratorul judiciar al ENCEN, Sierra Quadrant, transmite, însă, că PMB n-a mai virat de o mulțime de timp subvenția către Compania Municipală Termoenergetica SA. În consecință, aceasta a acumulat datorii împovărătoare către ELCEN.
”Primăria Municipiului București (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenția aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei.
Neplata subvenției a creat mari probleme financiare ELCEN.
Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020.
Urmare a acestei situații, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 de milioane de lei către furnizorul de gaze naturale (Romgaz SA – n.red.) și către prestatorii de servicii auxiliare”, transmite ELCEN într-un comunicat.
În aceste condiții, ELCEN susține că ia în calcul să solicite insolvența CM Termoenergetica SA.
Care e problema, până la urmă? ELCEN este deținut de Guvernul României. Romgaz, la fel, în mare parte. Iar cea mai mare parte a bugetului PMB – din care ar trebui plătită subvenția pentru termoficare - tot de la Guvern vine.
În plus, legea interzice oprirea furnizării către populație de servicii publice vitale, cum sunt apa caldă și încălzirea.
Și-atunci, de ce să ne facem griji? N-ar putea să se ocupe Guvernul și PMB de toate aceste aspecte? Ei bine, ar putea. Dar n-o fac.
Iar Romgaz SA este companie listată la bursă. 30% dintre acționarii săi sunt persoane fizice și juridice. Iar conducerea companiei trebuie să le arate tuturor acționarilor că a făcut tot ce trebuie și pentru a asigura gaze românilor, dar și pentru a avea o situație financiară bună.
Iar de aproape jumătate de an, din cauză că PMB nu plătește subvenția, Termoenergetica SA nu face, la rândul ei, plăți către ELCEN. Iar ELCEN n-a plătit gazul luat, pentru producerea de energie termică, de la Romgaz SA.
Așa că Romgaz SA – o companie care pentru a rămâne la bursă trebuie să își mențină situația financiară echilibrată - livrează acum gratis către ELCEN gaz de sute de milioane de lei.
La PMB și Termoenergetică s-a lăsat tăcerea, după acumularea datoriilor
De ce nu primește Termoenergetica SA subvenție de la PMB, ca să plătească ELCEN, iar problema să se rezolve? SpotMedia.ro a solicitat în repetate rânduri – cel mai recent în cursul dimineții de astăzi, 21 iulie– un punct de vedere din partea conducerii companiei municipale. Din păcate, nu am primit niciun răspuns.
Îngrijorător este că fostul administrator al sistemului de distribuție a agentului termic din Capitală, adică RADET, a intrat în faliment pe 11 noiembrie 2019, tot din pricină că acumulase datorii uriașe către ELCEN. Iar acele datorii se acumulaseră tot din cauză că Guvernul și PMB nu alocaseră la timp bani pentru subvenții.
În ziua falimentului RADET, Termoenergetica SA avea – din informațiile SpotMedia.ro – doar câțiva angajați part-time și niște articole de birotică. Așa că preluarea sistemului de termoficare n-a fost deloc lină.
În cele din urmă, s-a delegat serviciu de furnizare și distribuție a agentului termic către această companie municipală. Și cu chiu, cu vai - cu multe avarii destul de mari - furnizarea de energie termică în Capitală a continuat.
Încă de la început, la inițiativa Gabrielei Firea, Consiliul General a votat o majorare a capitalului (o alocare de bani, în sine) Termoenergetica SA cu 645 de milioane de lei.
În realitate, deși avea dreptul să o facă, PMB n-a dat toată acea sumă companiei municipale.
Cu toate acestea, atât Gabriela Firea, cât și directorul general al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, au continuat să declare că bani există și că Termoenergeticaa nu o va lua pe urmele RADET.
Și iată că astăzi Termoenergetica SA este, din nou, în pericol de insolvență.
Implicațiile sunt majore. Tot la inițiativa Gabrielei Firea, Termoenergetica SA ar urma să absoarbă Energetica Servicii SA, luându-i utilajele și salariații.
Dacă ar face asta și ar intra în insolvență, atunci e greu de spus dacă s-ar mai putea accesa cei peste 200 de milioane de euro de la Comisia Europeană, necesari pentru înlocuirea a sute de kilometri de conductă uzată, care deja pocnește.
Iar fără acei bani și fără acele reparații, sistemul de termoficare al Capitalei – uriaș și îmbătrânit – are șanse mari să cedeze.
Până la acest moment, administrația Firea a refuzat chiar și să admită public că Termoenergetica SA a acumulat uriașa datorie către ELCEN. Primarul n-a făcut niciun comentariu pe această temă. În cea mai recentă ședință de Consiliu General, city managerul Sorin Chiriță a refuzat, de asemenea, să se refere la această datorie și la motivele acumulării ei.
Când anume va plăti PMB subvenția către Termoenergetica SA, astfel încât această companie municipală să poată achita, la rândul ei, datoria către ELCEN e greu de spus.
Rămâne să aflăm cum va încerca să evite administrația Firea colapsul încă unei companii de termoficare.