Irak: Alegeri anticipate, cu un nou tip de scrutin

Irak: Alegeri anticipate, cu un nou tip de scrutin

Sunt alegeri legislative anticipate în Irak, duminică, în conformitate cu o nouă lege electorală, care instaurează un scrutin uninominal şi creşte numărul circumscripţiilor electorale.

Militanții mişcării de contestare au anunțat că vor boicota alegerile, după ce şi-au pierdut încrederea în sistemul democratic adus de invazia Irakului din 2003, relatează Reuters.

Scrutinul se desfăşoară cu câteva luni mai devreme, cu un număr crescut de circumscripții electorale, tocmai pentru a încuraja candidaţii independenţi şi de proximitate. Totuși, analiştii estimează că aceiaşi lideri îşi vor păstra poziţiile actuale.

ADVERTISING

Cel puţin 167 de partide şi peste 3.200 de candidaţi se află în competiţie pentru cele 329 de locuri în Parlamentul irakian, conform comisiei electorale a ţării.

Alegerile irakiene sunt adesea urmate de luni de negocieri pentru posturile de preşedinte şi prim-ministru şi cabinet.

Urnele de vot s-au deschis la ora 7:00 (4:00 GMT) şi se vor închide la ora 18:00 (15:00 GMT). Premierul Mustafa al-Kadhimi s-a numărat printre primii oficiali care şi-au exprimat votul la scurt timp după deschiderea secţiilor de votare, a relatat televiziunea de stat.

ADVERTISING

Iată și textele zile pe Spotmedia:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇