Un tânăr cu certificat fals de vaccinare a murit de Covid, la ATI, în Sibiu

Un tânăr cu certificat fals de vaccinare a murit de Covid, la ATI, în Sibiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unul dintre pacienţii care au decedat în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu le-a mărturisit medicilor că el are un certificat de vaccinare, dar de fapt nu s-a imunizat.

Întrebată ce a impresionat-o cel mai mult de la debutul valului 4, la pacienţii cu Covid, coordonatoarea secţiei, medicul Ioana Codru, a spus: „Din păcate, am avut pacienţi care au circulat prin Europa cu certificate false de vaccinare. În final, pacienţii au recunoscut asta, ne-au spus-o ei spontan. (…) Am avut un pacient (cu certificat fals de vaccinare – n.red.) care a şi murit din păcate şi era şi tânăr”.

Medicii le transmit celor care au dat un astfel de certificat fals de vaccinare să se gândească, în primul rând, la familia celui care primeşte un asemenea document şi riscă să moară, dacă se infectează.

„Nu ştiu despre cine e vorba sau cum au fost obţinute aceste certificate, dar (cei care oferă certificate false de vaccinare – n.red.) să inspire adânc şi să se gândească de două ori şi poate să se pună în locul familiilor acelora (care ajung la ATI – n.red.)”, a avertizat medicul Ioana Codru.

Ea recunoaşte că, în momentul în care s-a confruntat cu un bolnav care şi-a făcut rost de un certificat de vaccinare, fără să se fi imunizat, a simţit „o dezamăgire profundă”.

„E o dezamăgire profundă, pentru că este o ruptură între noi şi cei care încearcă să fenteze”, spune Ioana Codru.

În prezent, în cele 18 paturi de Terapie Intensivă de la Sibiu sunt aproape doar pacienţi cu Covid şi nevaccinaţi.

„Avem, în momentul acesta, aproape exclusiv numai nevaccinaţi. Pacienţii care au fost vaccinaţi şi au ajuns în ATI, în general, au avut evoluţie mult mai bună, iar cei care totuşi au decedat au avut o patologie asociată extrem de importantă şi, în general, o vârstă înaintată. (…) Şi pacienţii pe care îi avem şi acum internaţi ne cer vaccinurile acum. Şi li se spune că la momentul ajungerii în ATI nu avem ce să facem ca prevenţie”, mărturiseşte medicul Ioana Codru.

Ce o sperie cel mai mult la pacienţii cu COVID-19 care ajung în ATI în valul patru?

„Inconştienţa celor de lângă noi, care încă se referă la boala aceasta ca la o răceală uşoară sau o gripă, care o compară cu orice fel de infecţie respiratorie sezonieră şi nu e aşa nici pe departe, nici măcar afectarea pulmonară nu seamănă cu o pneumonie.

ADVERTISING

Plămânul, în cazul pacienţilor din ATI, în general funcţionează la nişte valori de avarie, sub 10-20% din ţesutul pulmonar mai este potenţial funcţional. Toată energia fiecărui pacient este consumată de respiraţie, ei nu pot să facă nimic altceva, inclusiv vorbitul cu noi la vizită este un mare consumator de energie.

Avem pacienţi care comunică cu familiile prin mesaje, este mai uşor pentru ei. Familiile rămân îngrijorate şi surprinse că cel drag lor este infectat, este atât de grav, că doar de acasă a plecat treaz, cooperant.

Evoluţia este fulminantă. Au existat pacienţi care s-au prezentat la spital cu o afectare pulmonară de 10-15%, iar, în următoarele două - trei zile, afectarea pulmonară a fost de 70-80%. Faţă de valurile anterioare, acum s-a schimbat virulenţa, severitatea bolii şi faptul că, de fapt, avem o opţiune, aceea de a ne vaccina, pentru a preveni formele extrem de severe şi internarea în Terapie Intensivă'', a fost mesajul transmis de medicul aflat în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus.

ADVERTISING

Citește mai multe despre situația cauzată de Covid în România:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇