Strategia PNL, cu care președintele Klaus Iohannis s-a sincronizat, a fost aceea de a pune eticheta AUR pe USR PLUS și dincolo de semnăturile pentru moțiunea de cenzură.
Specularea politică a unei vulnerabilități a adversarului, pentru că din capul locului USR PLUS este cel care a dat această oportunitate de atac, merge însă până la un efect de bumerang, care s-a simțit și la legislativele care au adus AUR în Parlament.
Semnăturile aduse de AUR pe moțiunea USR PLUS au creat o oportunitate de decredibilizare a inițiativei legitime de a depune o moțiune de cenzură, unul dintre instrumentele fundamentale ale procesului democratic.
Prin asta, PNL și președintele au încercat nu numai să mute atenția de la confiscarea Guvernului în numele intereselor de partid și de la tentativele de amânare, tergiversare, delegitimare a unui instrument democratic, moțiunea de cenzură, ci și să își asigure un ascendent puternic în negocierile cu USR PLUS pentru următorul guvern de coaliție, pe care toată lumea îl așteaptă.
Cu un USR PLUS minimalizat, abandonat de electorii care nu pot justifica alăturarea cu AUR, nici măcar cu un scop pragmatic punctual, liberalii pot mult mai ușor pretinde Ministerul Justiției, de pildă, și, așa cum deja a avansat Rareș Bogdan, Ministerul Fondurilor Europene, un portofoliu care ar asigura PNL o poveste de succes, după ce PNRR-ul, lucrat de echipa lui Cristian Ghinea, va fi fost aprobat, un lucru deja cert, potrivit unor surse instituționale ale Spotmedia.ro.
Liberalii au amânat până după congres administrarea reală a țării, dar își pregătesc deja strategia de damage control și o corelare cu reușita PNRR i-ar ajuta să spună mai apoi electoratului o poveste nouă, în care Guvernul PNL nu ține țara pe loc, așa cum se întâmplă în aceste zile. Mai mult, s-ar corela cu conceptul de „reformă”, un concept-cheie al USR PLUS.
Deja acest concept este utilizat de Florin Cîțu și face parte din punctajul echipei din jurul lui, autointitulata #echipacâștigătoare.
„Noi avem curajul să reformăm România. Noi nu spunem doar aşa că noi murim cu alţii de gât până la guvernare, până facem reforme. Noi stăm la guvernare şi facem reforme, nu plecăm de aici. Suntem singurul partid care poate face asta şi nu dăm înapoi de la reformă şi investiţii”, a afirmat Florin Cîțu, marți, în Teleorman, unde era în turneu electoral pentru șefia partidului.
O săgeată directă către Dacian Cioloș și o preluare a narațiunii USR PLUS de voință reformatoare.
Supralicitarea AUR și PSD, efect de bumerang
Repetarea ritualică a propozițiilor care leagă USR PLUS de AUR, așa cum au făcut-o președintele Klaus Iohannis și Guvernul, în scrisoarea de denunț trimisă instituțiilor și calcelariilor străine, are această miză politică a minimalizării USR PLUS, pentru a micșora mai apoi pretențiile acestora la o eventuală nouă guvernare.
Doar că efectul poate fi de bumerang și nu ar fi prima dată.
Retorica prezidențială în timpul ultimei campanii electorale, când Klaus Iohannis avea ieșiri ritualice doar pentru a arăta cu degetul P(e)S(e)D(e), în condițiile în care România se confrunta cu pandemia și cu eșecul educației online, fapt care a avut repercusiuni dramatice asupra copiilor vulnerabili, a contribuit major la ascensiunea AUR, un partid care nu a făcut decât să capitalizeze tensiunile latente, marginale din societate și frustrările/resentimentele electoratului.
Mai mult, PNL a întreținut și încă o face teme naționaliste, îngroașă faliile sociale și folosește din plin temele identităților secundare – orientare sexuală, religie, adică exact temele care ridică AUR.
Două exemple recente: două inițiative din Parlamentul European, una care protejează drepturile femeilor și alta care protejează drepturile cuplurilor căsătorite, indiferent de orientarea sexuală a membrilor, sunt utilizate de liberalii de la București pentru a întreține tema redefinirii familiei și pentru a ataca USR PLUS, ai cărui eurodeputați, afiliați Renew Europe, au votat pentru aceste inițiative.
Pe acest teren fertilizat de PNL cu temele neoconservatorismului radical, eticheta AUR va avea un efect perfid: ruperarea atât de la USR PLUS, cât și de la PNL a unor electorate frustrate, resentimentare, deziluzionate de politica mainstream și debarcarea lor în curtea AUR.
La un următor scrutin, PSD ar putea ușor să pozeze, ceea ce și intenționează, în răul mai mic.
În oglindă, și USR PLUS a folosit strategic eticheta „USL”, pentru a desemna ajutorul pe care PSD îl dă PNL pentru a tergiversa moțiunea și pentru a-l menține la guvernare. Iarăși, o strategie politică din care USR PLUS poate scoate profit pe moment, dar care, la fel ca supralicitarea AUR de către PNL, aduce câștiguri mai mari pe termen lung PSD-ului.
Vezi şi: