Avertisment de la CERT-RO și Poliţia Română: Campanii de phishing pe Instagram și email

Avertisment de la CERT-RO și Poliţia Română: Campanii de phishing pe Instagram și email

Noi campanii de phishing au loc în aceste zile pe Instagram și pe email, avertizează specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Poliția Română.

Astfel, în ceea ce privește înșelătoria de pe Instagram, CERT-RO spune că este asemănătoare cu cea care a vizat Facebook de curând.

"Atenție, după ce utilizatorii Facebook au fost vizați în trecut de o campanie de phishing cu mesaje-capcană de tipul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’, o tentativă asemănătoare circulă în aceste zile și pe alte rețele sociale, cum ar fi Instagram.

ADVERTISING

Mesajele conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât și în engleză. Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis", susţin experţii în securitate cibernetică.

În unele variante, spun aceștioa, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

‼️ Atenție, după ce utilizatorii Facebook au fost vizați în trecut de o campanie de phishing cu mesaje-capcană de tipul...

Publicată de CERT-RO pe Vineri, 10 septembrie 2021

Atac phishing pe email

În cea ce privește atacul phishing pe email, Poliția Română precizează că hackerii încearcă să îi înșele pe oameni spunând că au contul blocat și trebuie să își actualizeze datele.

ADVERTISING

”Ați primit și dumneavoastră acest mesaj/mail? Sperăm că NU ați dat curs „invitației neobișnuite” de a vă introduce datele personale pe platforma respectivă. La o citire atentă a mesajului, remarcăm forma textului și încercăm să nu cădem „pradă” acestor atacuri de tip #phishing.

Mai mult, vă rugăm să discutați cu bunicii sau persoanele dragi, care pot fi vulnerabile în fața acestor situații.Verificați cu atenție adresa expeditorului, adresa site-ului pe care ar urma să introduceți date personale și asigurați-vă că sunteți pe site-ul oficial, iar cererea este una legitimă.Vă invităm să trimiteți acest mesaj tuturor persoanelor vulnerabile!”, transmite Poliția Română.

ADVERTISING

Ați primit și dumneavoastră acest mesaj/mail? Sperăm că NU ați dat curs „invitației neobișnuite” de a vă introduce...

Publicată de Poliția Română pe Joi, 9 septembrie 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇