Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara atrage atenţia, într-un mesaj postat pe Facebook, că pandemia nu a trecut şi că este momentul să punem în practică ceea ce am învăţat până acum despre COVID-19.
De asemenea, Musta îndeamnă oamenii să se vaccineze pentru că numai aşa îi pot proteja pe cei dragi.
"Haideţi să folosim ceea ce am învăţat până acum şi ceea ce s-a dovedit că funcţionează! (...) Pentru moment, în România, numărul de infecţii pare să fie încă la un nivel scăzut şi controlabil, deşi este evidentă tendinţa de creştere pe care o înregistrăm în ultimul timp. Continuarea va depinde de fiecare dintre noi.
Acum, în august, septembrie şi în lunile de toamnă-iarnă ce urmează, este necesar să nu fim ignoranţi, să nu credem că s-a terminat pandemia şi că nu mai trebuie să facem nimic, ci, din contră, să nu uităm prin ce s-a trecut şi să punem în practică tot ce am învăţat până acum, pentru a ne proteja în continuare pe cei dragi nouă şi pe toţi cei din jurul nostru”, a scris Musta pe Facebook, marţi seara.
El a adăugat că în acest "război" au murit mult prea mulţi oameni.
Medicul a făcut unele observaţii pe marginea acestei pandemii, arătând că "războiul nu se câştigă în spitale prin tratarea bolii, ci în comunitate, prin prevenţie", că "abordarea greşită nu iartă", el dând exemplul Marii Britanii unde s-a încercat la început obţinerea imunităţii colective prin boală.
Relaxarea prematură repornește pandemia
Potrivit lui Musta, "relaxarea prematură reporneşte pandemia".
"România avea printre cele mai bune cifre statistice din Europa în ceea ce priveşte cazurile de infectie şi decesele raportate la numarul populatiei după primul val pandemic datorită unor măsuri de protecţie rapide şi ferme, dar relaxarea prematură şi scindarea societatii, favorizate de fake news si de vocile anti restricţii, au condus la “recidivă” rapidă în sens negativ; valurile pandemice au debutat în România cu aproximativ o lună mai tarziu decat în ţările vest-europene.
Am avut astfel ceva timp să beneficiem de experienţa altora şi să ne pregătim. Din păcate, nu le-am folosit întodeauna aşa cum trebuia. Vaccinarea este principala armă care poate opri pandemia”, a subliniat Musta.
Acesta este mesajul specialiştilor. Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu spune că valul 4 al pandemiei nu se va justifica în România. Şi anunţă 100 de lei pentru cine se vaccinează.
Citește și: