Bonuri de masă pentru cei care se vaccinează anti-COVID. Cîțu anunță și o loterie, dar nu știe cum va funcționa

Bonuri de masă pentru cei care se vaccinează anti-COVID. Cîțu anunță și o loterie, dar nu știe cum va funcționa

Coaliţia de guvernare a agreat soluţia acordării de bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează anti-COVID, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Bonurile vor avea valoare nominală de 100 de lei şi constituie o măsură de stimulare a vaccinării împotriva SARS-CoV-2.

„În ceea ce priveşte măsurile de stimulare, am agreat o măsură care a fost propusă şi anume bonuri de masă pentru cei care se vaccinează de acum încolo şi urmează să vedem posibilităţile tehnice pentru a organiza loterii pentru persoanele vaccinate.

Propunerea este de aproximativ 100 de lei pentru un bon de masă, pentru vaccinare completă – a doua doză de Pfizer sau prima doză de Johnson”, a declarat Mihăilă, care a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare care are loc la Palatul Parlamentului.

ADVERTISING

Și premierul Florin Cîțu a confirmat informația.

"Am fost de acord să începem proiectele pilot, să vedem cum vor funcţiona ele, cu vouchere în valoare de 100 de lei şi o loterie", a precizat premierul.

El a adăugat că programul privind voucherele va fi gestionat de Ministerul Sănătăţii, iar loteria va fi analizată în perioada următoare.

"Vom vedea în funcţie de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost astfel de programe, am alocat sume pentru medicii de familie, ştiţi foarte bine, acolo sumele n-au fost cheltuite. Atunci, propunerea mea în coaliţie a fost să pornim cu un program mai mic. Dacă sursele vor fi epuizate, vom aloca resurse mai multe.

ADVERTISING

Aştept actul normativ, să fie aprobat în şedinţă de guvern. Cred că o să fie HG. (…) Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii, cei care fac loterii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF - loteria bonurilor fiscale - şi cred că de acolo ne vom inspira", a explicat şeful Guvernului.

Întrebat care este impactul bugetar, el a arătat că este vorba de "50 de milioane pentru cele două proiecte".

”Orice pat ocupat de un pacient COVID în spitale ia locul unui pat pentru un pacient cronic”

Ioana Mihăilă spune că pregătirea pentru valul patru al pandemiei ţine de sistemul sanitar, dar depinde "foarte mult" de responsabilitatea fiecărui român de a se vaccina.

"Evident că numărul de cazuri creşte şi, la fiecare val, observarea acestei pante ascendente ne arată că este un început de val patru. Foarte important este că acum, pentru prima dată faţă de cele trei valuri anterioare, pregătirea aceasta ţine de sistemul sanitar, dar ţine foarte mult de responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

ADVERTISING

Trebuie să înţelegem că, dacă ne vaccinăm, riscul nostru de a merge şi de a ajunge să fim spitalizaţi datorită infecţiei cu COVID este extrem-extrem de redus, chiar dacă contractăm inclusiv tulpina Delta", a precizat Mihăilă, întrebată pe această temă, după ce a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare.

Ea a adăugat că nu este vorba doar de responsabilitate faţă de sănătatea fiecărei persoane, ci şi faţă de cei din jur.

"Orice pat ocupat de un pacient COVID în spitale ia locul unui pat pentru un pacient cronic care necesită, de exemplu, evaluare sau tratament. E important să nu ajungem în spitale şi pentru asta e important să ne vaccinăm", a subliniat Mihăilă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇