Medicul Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea obligatorie nu este o soluție. Dar 50% dintre români nu au niciun fel de imunitate la COVID

Medicul Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea obligatorie nu este o soluție. Dar 50% dintre români nu au niciun fel de imunitate la COVID

Imunitatea colectivă la COVID-19 este, în prezent, în ţara noastră, în jur de 50%, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

„Cumulat, trecere prin boală, trecere prin vaccinare, probabil că ne apropiem undeva la 50%, la acest moment, de imunitate colectivă. Sunt lucruri care cu siguranţă vor limita, dacă vreţi, acele cazuri grave care pot să apară în rândul celor vulnerabili şi anume vom evita multe spitalizări şi decese.

Dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegem că avem 50% din populaţie care în momentul de faţă nu are niciun fel de imunitate, nici postboală, nici postvaccinală”, a precizat el, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, obiectivul CNCAV este de a creşte "mai mult" numărul persoanelor vaccinate, "în mod deosebit" a celor vulnerabile.

"Este obiectivul nostru de a creşte mai mult numărul celor vaccinaţi, în mod deosebit din rândul celor mai vulnerabili, care în faţa variantei Delta vedem că au risc de două ori mai mare de spitalizare, care pot să ajungă să dezvolte forme grave, cu risc de deces.

Din acest punct de vedere, maladia COVID-19 beneficiază de vaccinare, care poate să evite foarte multe decese, foarte multe spitalizări, aşa cum sunt toate analizele efectuate în ţările care au o rată crescută a acoperirii vaccinale", a spus preşedintele CNCAV.

ADVERTISING

El a adăugat că, în prezent, în ţara noastră, chiar dacă tendinţa este de creştere a numărului de cazuri de COVID-19, situaţia este "stabilă" comparativ cu ce se întâmplă la nivelul altor state europene.

"Probabil că acest lucru se poate explica şi prin caracteristicile demografice ale populaţiei. Aproximativ 50% din populaţie trăieşte în mediul rural, unde interacţiunea, unde riscul de expunere la boală este mai mic.

Consecinţele acolo sunt mai degrabă la nivel individual, unde persoana vulnerabilă poate avea un risc mai mare să facă o formă gravă şi să ajungă să aibă nevoie de spitalizare, iar pe lângă contribuţia legată de evoluţia naturală, firească a pandemiei, de reducere a circulaţiei virusului la nivel populaţional în această perioadă, evident că vaccinarea a contribuit foarte mult, pe lângă celelalte măsuri nefarmaceutice care au avut un rol foarte important", a explicat medicul.

ADVERTISING

”Vaccinarea obligatorie nu e o soluție”

Întrebat dacă nu ar fi o soluție vaccinarea obligatorie, dr. Valeriu Gheorghiță, a spus că la bază trebuie să fie dorința persoanei care se vaccinează.

„Obiectivul nostru nu este să creștem prin orice mijloc numărul persoanelor care se vaccinează. Este important ca la baza deciziei să rămână până la urmă dorința persoanei care se vaccinează în baza informațiilor pe care le are.

Ține foarte mult de percepția societății asupra unei măsuri de acest gen. Nu cred că suntem pregătiți ca societate să înțelegem acest tip de abordare, însă, în momentul de față consider că vaccinarea nu poate fi obligatorie și asta este părerea mea personală”, a spus Gheorghiță, citat de Mediafax.

Acesta este de părere că fiecare trebuie să fie responsabil în fața deciziei pe care o ia.

„Dacă eu mă îmbolnăvesc și voi îmbolnăvi, la rândul meu, chiar cu neștiință, alte persoane, care vor avea o evoluție nefavorabilă... (...) Tendința pe alocuri este să încercăm să facem tot ce e posibil să ocolim măsurile care au ca rol important prevenirea îmbolnăvirilor: fie la intrarea în țară prezentăm adeverințe false, fie ocolim aceste măsuri cu caracter restrictiv și așa mai departe”, a mai spus Gheorghiță.

Președintele CNCAV a mai spus că toate aceste măsuri au fost gândite să protejeze sănătatea oamenilor și să scadă numărul celor care se îmbolnăvesc grav și ajung la spital.

„Dacă înțelegem lucrurile acestea este evident că este un pas înainte. Însă în momentul de față nu consider că vaccinarea obligatorie este o soluție. (Dacă nu înțelegem – n.r.), atunci o să plătim cu toții aceste consecințe”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇