Cele mai mari proteste în Cuba din ultimele decenii. Oamenii strigă ”libertate”, comuniștii amenință cu vărsare de sânge (Foto & Video)

Cele mai mari proteste în Cuba din ultimele decenii. Oamenii strigă ”libertate”, comuniștii amenință cu vărsare de sânge (Foto & Video)

Mii de cubanezi au ieșit în stradă în multe orașe din țară, pentru a protesta față de lipsa de alimente și medicamente din țară. Este cel mai mare protest din Cuba din cel puțin ultimii 30 de ani.

Scandând ”Libertate” și mai multe mesaje antiguvernamentale, oamenii au mărșăluit întâi pe străzile din San Antoni de los Baños, la sud-vest de Havana, potrivit New York Times. Au transmis imagini live pe Facebook timp de o oră, după care au dispărut brusc.

Pe parcursul după-amiezii de duminică, imagini din alte orașe au început să apară pe rețelele sociale, inclusiv din Palma Soriano, din sud-estul țării. Sute de oameni s-au strâns și în Havana, dar în capitală au fost întâmpinați de o prezență masivă a forțelor de ordine.

”Oamenii mor de foame, copiii noștri mor de foame”, e auzită strigând o femeie care protestează în provincia Artemisa.

ADVERTISING

Iar furia oamenilor a fost direct proporțională cu scandările. În Cardenas, protestatarii au răsturant o mașină de poliție. În alt oraș oamenii au jefuit unul dintre detestatele magazine deținute de stat, care vând articole la suprapreț în valute pe care majoritatea cetățenilor nu le dețin.

Toate aceste manifestații sunt catalogate drept incredibile de experți, care amintesc că avem de-a face cu o țară condusă de un regim represiv. Este pentru prima oara când atât de mulți oameni au protestat față de guvernul comunist de la așa-numita revoltă Maleconazo din vara lui 1994, când un val uriaș de cubanezi a fugit din țară pe mare.

Activista Carolina Barrero a mers și mai departe , spunând că e cel mai mare protest din ultimii 70 de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Este cea mai mare manifestație împotriva guvernului din Cuba din 1959 încoace”, a spus ea, referindu-se la anul în care Fidel Castro a ajuns la putere. ”Ceea ce se întâmplă e uriaș. Protestele sunt spontane și oamenii demonstrează forță și curaj”, a adăugat ea.

Motivul protestelor e criza economică acutizată în Cuba de pandemia de COVID-19, când restricțiile au oprit și veniturile cruciale obținute din turism. Foarte mulți au rămas fără locuri de muncă și oamenii au ajuns să stea cu orele la coadă în fiecare zi pentru a cumpăra alimente de bază.

Mulți încearcă să fugă din țară atât pe uscat, cât și pe mare. Guvernul cubanez dă vina pe sancțiunile impuse de SUA. În orice caz, pandemia a agravat mult situația. Duminică Ministerul Sănătății a raportat un nou record de 6.923 de cazuri noi și 47 de decese. Doar 15% din cetățeni sunt vaccinați și țara se confruntă cu o criză de medici și medicamente.

ADVERTISING

Protestele au prins forță după ce mai multe vedete au transmis mesaje pe Twitter cu hashtagul #SOSCuba. Printre ele și fosta actriță de filme porno Mia Khalifa, care are peste 4 milioane de urmăritori pe Twitter. Ea a adresat insulte către președinte.

Și alte vedete au făcut același lucru. Iar cancelaria prezidențială chiar i-a răspuns cântărețului Residente, după care a șters postarea.

Președintele Miguel Díaz-Canel și-a început mandatul în urmă cu 3 ani, fiind pentru prima dată când țara e condusă de cineva care nu e membru al familiei Castro. Raúl Castro, care se retrăsese de la conducerea țării, s-a retras în acel an și de la conducerea Partidului Comunist.

Autoritățile spun că protestatarii sunt plătiți să provoace Guvernul să reacționeze în forță.

Ba chiar președintele s-a adresat, într-un discurs televizat, națiunii, cerând cetățenilor care îl susțin să iasă în stradă în număr cât mai mare pentru a-i acoperi pe contestatari. El a dat vina pe americani pentru situația în care se află Cuba, susținând că tocmai acesta a fost scopul SUA, să provoace proteste în masă.

”Chemăm toți revoluționarii în stradă pentru a apăra adevărata revoluție. Suntem gata să acționăm în orice mod e nevoie”, a amenințat președintele, spunând că cetățenii loiali ”revoluției” sunt dispuși să apere Guvernul cu propria viață.

Însă protestatarii nu s-au lăsat intimidați.

”Ar trebui să facă apel la pace și la dialog, nu la vărsare de sânge. Ce am văzut azi pe străzi au fost oameni care văd pentru prima dată cum arată libertatea”, a spus Andy Ruiz, un protestatar din Havana.

”Asta nu mai e o chestiune de libertate de exprimare, e o chestiune de foamete. Oamenii ies în stradă și cer sfârșitul acestui guvern, sfârșitul erei partidului unic, sfârșitul represiunilor și al mizeriei în care trăiesc de 60 de ani”, a declarat și Adonis Milán, directorul unui teatru din Havana.

El a anunțat câteva ore mai târziu că în Havana a fost tăiat Internetul și forțele de ordine au arestat mai mulți protestatari, printre care și mulți actori și artiști, dar că el a reușit să scape.

Manifestații de susținere au avut loc în mai multe orașe americane. Iată o imagine din Florida.

protest susținere Cuba Florida
Foto: Hepta.ro

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇