Armata din Myanmar a pus taxă de 85 de dolari pentru a preda familiilor cadavrele celor uciși

Armata din Myanmar a pus taxă de 85 de dolari pentru a preda familiilor cadavrele celor uciși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Soldații din Myanmar cer câte 85 de dolari familiilor îndurerate care vor să recupereze cadavrele celor uciși vineri, în cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat de la 1 februarie, când armata a preluat conducerea țării.

Cel puțin 82 de oameni au fost uciși vineri în Bago, după ce orașul a fost luat cu asalt de armată, potrivit Asociației de Sprijin pentru Prizonierii Politici (AAPP), informează CNN.

Pe pagina de Facebook a studenților de la Universitatea din Bago au fost postate informații potrivit cărora familiile sunt obligate să plătească 120.000 de kyati, echivalentul a 85 de dolari americani. Informația a fost confirmată de Radio Free Asia.

ADVERTISING

Vineri, asupra protestatarilor pașnici din Bago a fost folosit armament militar, inclusiv bombe și grenade de mână.

Mulți dintre locuitori au fugit din oraș, pentru a se salva. Internetul a fost tăiat de armată și soldații au răscolit cartier după cartier în căutare de protestatari.

Presa controlată de armată scrie că vineri soldații n-au făcut altceva decât să se protejeze de ”protestatarii violenți” care i-ar fi atacat cu arme de foc, sticle incendiare, săgeți și grenade. În astfel de articole se spune că un singur protestatar a fost ucis.

ADVERTISING

Protestul de vineri a avut însă loc după ce armata a arestat un medic al Crucii Roșii în Bago. Doctorul voluntar, pe nume Nay Myo, care și conduce divizia Crucii Roșii din Bago, nu a fost acuzat oficial de nicio faptă, însă este în continuare în arest, spune organizația. Duminică, încă un medic al Crucii Roșii a fost arestat în același oraș.

În cele două luni jumătate de la lovitura de stat, peste 700 de oameni au fost omorâți de soldații care au răspuns cu gloanțe protestelor pașnice. Peste 3.000 de manifestanți au fost arestați și liderii activiștilor au fost forțați să se ascundă pentru a scăpa cu viață.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al armatei, generalul Zaw Min Tun, a susținut însă vineri, pentru CNN, că soldații doar ”mențin siguranța în țară”, în timp ce sunt anchetate ”fraudele” de la alegeri. Totodată, el a susinut că vinovați pentru vărsarea de sânge sunt ”huliganii” care protestează.

Armata a preluat controlul ţării după ce a contestat alegerile de anul trecut, câştigate de Liga Naţională pentru Democraţie, condusă de Aung San Suu Kyi.

Citește mai multe despre situația critică din Myanmar:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇