Alexandru Rafila crede că restricţiile nu sunt productive și atrage atenția că testarea este un punct vulnerabil

Alexandru Rafila crede că restricţiile nu sunt productive și atrage atenția că testarea este un punct vulnerabil

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și deputat PSD, crede că restricțiile nu sunt productive și că lumea le va ocoli. De asemenea, este de părere că avem o problemă cu testarea, așa că nu depistăm cazurile de COVID-19 la timp.

El consideră că autoritățile nu sunt în stare să comunice cum trebuie și că oamenii simt că sunt trași la răspundere pentru evoluția pandemiei în loc să fie ajutați să înțeleagă gravitatea situației.

„Restricţiile, mai ales în această perioadă când încrederea în autorităţi nu cred că este la procente foarte înalte, nu sunt productive pentru că lumea va ocoli restricţiile. Adică dacă oamenii sunt de vină, în ghilimele, pentru că se testează acasă şi nu spun acest lucru, nu declară acest lucru, cred că o să existe şi un resentiment în ceea ce priveşte răspunsul oamenilor la anumite măsuri”, a precizat medicul la Digi24.

ADVERTISING

De asemenea, Rafila a atras atenția că pandemia se îndreaptă către o perioadă dificilă, deși numărul de cazuri zilnice e în scădere.

„Toate evidenţele merg spre o înrăutăţire a indicatorilor legat de evoluţia pandemiei în România, mai puţin numărul de cazuri noi care merge pe un trend descendent. M-am uitat pe raportări, erau scăderi pe toată linia în ceea ce priveşte incidenţa cumulată.

În continuare testarea rămâne un punct vulnerabil şi dacă până spre toamnă aveam o speranţă că lucrurile intră într-o oarecare cadenţă şi chestiunea cu testarea trebuie abordată şi profesionist şi echilibrat la nivel naţional, pentru că problema în mod evident a fost legată de judeţele care nu testau sau testau extrem de puţin, discordant faţă de judeţele alăturate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din noiembrie lucrurile s-au cam stricat pentru că am intrat într-o logică politică şi atunci s-a cam pierdut direcţia. Ea nu a fost recâştigată după alegeri”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Amintim că, duminică, numărul de pacienți internați la ATI a crescut puternic. Mai exact, dacă sâmbătă la prânz 1.492 de pacienți erau la Terapie Intensivă, duminică, numărul lor a urcat la 1.531, marcând astfel un nou record negativ.

Asta în condițiile în care numărul de teste efectuate în ultimele 24 de ore a fost de numai 14.964, față de 35.665, câte au fost făcute în ziua precedentă.

ADVERTISING

Consultă aici cel mai recent bilanț al pandemiei de COVID-19.

Rafila comentează bâlbele la nivel înalt

În altă ordine de idei, Alexandru Rafila a apreciat că ultima perioadă a fost marcată de bâlbe şi declaraţii contradictorii din partea liderilor țării.

„Noi am asistat la o perioadă de bâlbe, de declaraţii contradictorii, nu stau să comentez, dar nu se poate să introduci această măsură a reducerii programului în magazine. După cinci zile vine domnul prim-ministru că deja a scăzut incidenţa bolii după trei zile de aplicare a acestei măsuri şi ne anunţă că urmează ca măsura să fie ridicată înainte de Paşte pentru că atunci probabil circulaţia virusului nu este influenţată de această măsură. Sunt chestiuni care nu au fir logic”, a mai spus medicul.

De asemenea, Alexandru Rafila nu crede că obiectivul premierului Cîțu, de a avea 10 milioane de români vaccinați până la 1 august, este realist: „31 iulie e o dată foarte bună pentru vacanțe, dar nu pentru atingerea acestei ținte”, a opinat Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇