Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat, luni, că ordinul şefului DSU, Raed Arafat, de a prelungi carantinarea zonală a Timişoarei, a fost unul „abuziv” şi se analizează posibilitatea atacării lui în instanţă.
"O decizie democratică a unui Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş este subminată sau redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă de la nivel central. (...).
Raed Arafat ar trebui să ne explice care este temeiul juridic legal în baza căruia a dat ordinul (de prelungire a carantinei cu 72 de ore - n.red.). (...). Una din pârghiile pentru oprirea acestor abuzuri ar putea fi, probabil, acţionarea în instanţă a ordinului", a spus Alin Nica.
Liderul administraţiei judeţene i-a transmis secretarului de stat Raed Arafat că, în loc de restricţii, ar face mai bine să reoperaţionalizeze unităţile mobile de ATI din curtea Spitalului Municipal Timişoara, un TIR care stă nefolosit de patru luni, "iar noi ne plângem că nu avem locuri la ATI şi din această cauză punem carantină pe 400.000 de locuitori".
Când va face acest lucru, atunci îi mai permit (lui Raed Arafat - n.red.) să vină şi să treacă peste ceea ce noi hotărâm la nivel judeţean, pentru că pentru domnia sa noi nu suntem decât cifre, acei indici şi numere pe care îşi justifică aceste măsuri abuzive. Să facă ceva concret pentru Timişoara. Ţine de domnia sa să operaţionalizeze unitatea mobilă de ATI care ar suplimenta cu 10 paturi sectorul ATI
Alin Nica
Preşedintele CJ Timiş a subliniat că nici carantina de 14 zile, care urma să expire în noaptea de duminică spre luni, nu a fost pregătită corespunzător, dovedindu-şi ineficienţa.
"Măcar să fi făcut carantina aşa cum trebuie, să avem rezultate, dar cele două săptămâni au chinuit nejustificat şi inutil peste 400.000 de timişoreni, mii de firme care fie şi-au închis activitatea, fie şi-au redus-o. Presiunea pe spitale şi pe secţiile ATI nu a scăzut, ci a crescut", a spus Alin Nica.
El a mai punctat şi faptul că populaţia reală a Timişoarei este mult mai mare decât cea luată în calcul la stabilirea indicelui de infectare cu SARS-CoV-2, oficialii având date demografice de acum 10 ani, de 300.000 de locuitori, între timp populaţia din municipiu depăşind 400.000 de cetăţeni.
Alin Nica a reiterat trei direcţii de acţiune urgente, care pot fi benefice pentru reducerea ratei de infectare şi înlăturarea carantinei: intensificarea campaniei de vaccinare a populaţiei care doreşte să se imunizeze, creşterea cu 50% a numărului de vaccinuri alocate şi mărirea capacităţii ATI.
Pentru intensificarea campaniei de vaccinare, exemplul de urmat este cel al Spitalului Judeţean Timişoara, care are program de vaccinare nonstop, cu opt fluxuri. Nica a propus extinderea modelului şi la celelalte centre de vaccinare.
"S-ar putea deschide centre de vaccinare şi la medicii de familie, unde să fie implicaţi inclusiv studenţi din anii terminali în procesul de vaccinare a populaţiei care doreşte să se imunizeze", a punctat Nica.
Nica cere ca forţele de ordine să nu mai stea la intrarea/ieşirea din localităţi să verifice "nişte hârtii"
De asemenea, Nica a recomandat ca forţele de ordine să nu mai stea la intrarea/ieşirea din localităţi să verifice "nişte hârtii", declaraţii pe propria răspundere, ci să fie pe străzi, în locuri aglomerate, unde nu se respectă legea şi să aplice legea în mod corespunzător.
"Nu neapărat dând amenzi, în prima fază, ci să aibă aplecare spre cetăţean şi să atragă atenţia şi să îndemne populaţia la respectarea acestor norme. Cred că făcând acest lucru cu vorba bună, vom avea rezultate mai bune decât în faţa unor restricţii suplimentare. Dacă nu se respectă legea, atunci să se dea amenzi", a explicat liderul CJ Timiş.
Alin Nica a mai anunţat că propunerile au fost transmise la Cancelaria premierului, care şi-a arătat deschiderea pentru aplicarea tuturor propunerilor care pot fi implementate ţinând cont de constrângerile bugetare actuale, dar şi de reducerea birocraţiei în sectoarele afectate, respectiv, rambursarea TVA, a concediilor medicale.
Dominic Fritz: Aceste măsuri nu sunt o pedeapsă pentru Timişoara
Pe de altă parte, primarul Dominic Fritz nu vede măsura de prelungire a carantinei în Timişoara ca o pedeapsă, ci consideră că vine în sprijinul timişorenilor care lucrează în sistemul sanitar, precizând că această carantină previne un colaps al sistemului sanitar.
“Guvernul României a intervenit în urma blocajul politic din CJSU şi a carantinat aşa cum era şi logic toată zona metropolitană, deci încercarea de a scoate câteva comuna din zona carantinată de sâmbătă nu a reuşit şi asta cred că este ceva ce ne va ajuta pentru că virusul nu se opreşte la limitele unor UAT-uri şi se răspândeşte în toată zona metropolitană.
Cred că este evident că după două săptămâni de carantină ritmul creşterii a încetinit şi bineînţeles că ne aşteptăm că dacă măsurile vor fi respectate în continuare ritmul va scădea în continuare şi rata infectărilor va scădea”, a afirmat Fritz.
El a menţionat că aceaste măsuri vor preveni un colaps sanitar.
Aceste măsuri nu sunt o pedeapsă pentru Timişoara, ci vin în ajutorul Timişoarei şi al tuturor timişorenilor care lucrează în sistemul sanitar, al tuturor timişorenilor care sunt pacienţi COVID-19 acum în spitale sau în viitor în spitale . Suntem la absolută limită cu capacităţile noastre sanitare şi această carantină este din păcate necesară pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar
Dominic Fritz