Scandalul interceptărilor care a dărâmat guvernul Macedoniei: Fostul şef al serviciului de informaţii a primit 12 ani de închisoare

Scandalul interceptărilor care a dărâmat guvernul Macedoniei: Fostul şef al serviciului de informaţii a primit 12 ani de închisoare

Fostul şef al serviciului de informaţii nord-macedonean, Sasho Mijalkov, a fost condamnat vineri la 12 ani de închisoare.

El a fost acuzat de orchestrarea timp de peste un deceniu a unei campanii de interceptări ilegale împotriva unor politicieni, oameni de afaceri şi jurnalişti, dezvăluirea acesteia provocând în anul 2016 căderea guvernului condus de premierul conservator Nikola Gruevski.

Gruevski s-a refugiat ulterior în Ungaria după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare, amintește EFE.

Curtea Penală din Skopje l-a acuzat pe Mijalkov de abuz de putere şi a considerat dovedit faptul că el a fost creierul interceptărilor, al căror obiectiv era să ţină sub control nu doar opoziţia, ci şi partidul de guvernământ de la acea vreme, alianţa conservatoare VMRO-DPMNE, precum şi oameni de afaceri, jurnalişti şi mii de cetăţeni.

Acelaşi tribunal a condamnat-o şi pe ministrul de Interne de atunci, Gordana Jankulovska, la patru ani de închisoare pentru că a permis distrugerea unor echipamente tehnice pentru interceptări. Doi agenţi care au desfăşurat efectiv interceptările au fost la rândul lor condamnaţi la 15 ani de închisoare fiecare.

Apărarea a anunţat că va înainta recurs.

ADVERTISING

Peste 20.000 de persoane interceptate ilegal

Sasho Mijalkov, în vârstă de 55 de ani, a condus Administraţia pentru Securitate şi Contrainformaţii (UBK) începând din 2006 şi până în 2015, când partidul social-democrat SDSM al lui Zoran Zaev, atunci principala formaţiune de opoziţie şi în prezent la guvernare, a dezvăluit scandalul.

Social-democraţii au susţinut că au fost interceptate ilegal peste 20.000 de persoane la ordinul lui Mijalkov, vărul lui Gruevski, şi au scurs către presă conversaţii menite să sugereze dovezi ale unor delicte financiare, manevre electorale, interferenţe în puterea judiciară, arestări motivate politic şi altele.

Premierul conservator Nikola Gruevski a demisionat în anul 2016. Doi ani mai târziu el a fost condamnat pentru corupţie, anume pentru că a primit pentru uzul său personal un automobil Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici.

ADVERTISING

Dar a reuşit să fugă în Ungaria, unde a primit azil politic, premierul Viktor Orban afirmând că fostul premier nord-macedonean este persecutat politic ţara sa.

Dreapta naţionalistă VMRO-DPMNE l-a exclus pe Mijalkov din rândurile sale în 2018, după ce acesta a exercitat presiuni asupra unor colegi să sprijine guvernul social-democrat în schimbarea numelui ţării din Macedonia în Macedonia de Nord, în urma acordului cu Grecia pentru încheierea acestei dispute de care guvernul de la Atena condiţiona acordul său pentru aderarea vecinului său din nord la UE şi NATO. VMRO-DPMNE s-a manifestat categoric împotriva acestui compromis.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇