Statele Unite au bombardat, în cursul nopţii de joi spre vineri, poziţii militare din Siria ale unor grupuri islamiste pro-iraniene, ca reacţie la mai multe atacuri cu rachetă, care au vizat în ultimele zile obiective americane din Irak.
Este vorba despre primele raiduri aeriene ale americanilor în Siria de când noul preşedinte Joe Biden şi-a început mandatul.
Pentagonul a subliniat că aceste bombardamente sunt doar o reacţie la atacurile recente.
"Raidurile aeriene au distrus mai multe poziţii situate la un punct de control utilizat de grupuri militante susţinute de Iran, inclusiv Kait'ib Hezbollah şi Kait'ib Sayyid al Shuhada.
Această ripostă militară proporţionată a fost efectuată alături de măsuri diplomatice, inclusiv consultări cu parteneri din coaliţie", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
"Operaţiunea transmite un mesaj clar: preşedintele Biden va acţiona pentru protejarea personalului militar american. În acelaşi timp, am acţionat în mod deliberat pentru a reduce tensiunile în estul Siriei şi Irak", a subliniat John Kirby, citat de CNN.
Kirby a mai spus că Biden a autorizat loviturile aeriene după ce s-a consultat cu aliații SUA, inclusiv cu partenerii coaliției antijihadiste din Irak şi Siria.
Americanii din zonă sunt atacaţi
Trei atacuri au fost atribuite grupărilor armate pro-iraniene într-o singură săptămână, în contextul în care Washingtonul cere regimului de la Teheran să facă concesii pentru a reveni la acordul din care SUA s-au retras în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump.
Luni, câteva rachete au aterizat lângă ambasada americană la Bagdad. Sâmbătă, mai multe tiruri au vizat baza aeriană irakiană Balad rănind un angajat irakian al unei companii americane care se ocupa de întreţinerea avioanelor de luptă F-16.
Pe 15 februarie, o bază militară care găzduieşte trupe de coaliţie străine pe aeroportul din Erbil a fost lovită de rachete, atac în urma căruia două persoane au fost ucise, dintre care un antreprenor civil străin.
Potrivit oficialilor americani, modul de operare este acelaşi cu cel al zecilor de atacuri asupra intereselor occidentale care au avut loc în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2019 şi sfârşitul anului 2020.
"Este acelaşi stil de atac şi rapoartele serviciilor de informaţii indică că vor urma altele", a declarat un oficial american pentru AFP, sub condiţia anonimatului.
"Acest răspuns militar proporţional a fost efectuat în paralel cu măsurile diplomatice, în special consultări cu partenerii coaliţiei antijihadiste din Irak şi Siria", a mai spus Kirby.
"Operaţiunea trimite un mesaj clar: preşedintele Biden va proteja forţele americane şi pe cele ale coaliţiei"."În acelaşi timp, am acţionat calculat, pentru a calma situaţia din estul Siriei şi din Irak", a conchis purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), cel puţin 17 luptători pro-iranieni au fost ucişi în cadrul acţiunii forţelor americane în Siria.
"Loviturile au distrus trei camioane cu muniţie" (...) Sunt mulţi morţi. Cel puţin 17 luptători au murit, conform unui bilanţ preliminar, toţi membri ai Hachd al-Chaabi" - o coaliţie de foşti paramilitari pro-iranieni integraţi în statul irakian - a declarat pentru AFP directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.