Ungaria a început miercuri să folosească vaccinul produs de laboratorul chinez Sinopharm împotriva COVID-19, devenind prima ţară din Uniunea Europeană care utilizează acest ser, după ce apelase deja şi la vaccinul rusesc Sputnik V.
"Este o zi importantă, pentru că începem inocularea cu vaccinurile chineze", a transmis premierul suveranist Viktor Orban într-un scurt mesaj postat pe Facebook.
"Asta îmi dă speranţă că cei responsabili cu apărarea vor putea fi vaccinaţi de săptămâna viitoare", a spus el.
Nu este clar deocamdată dacă acest lucru înseamnă că şi Orban şi membrii guvernului său vor fi vaccinaţi săptămâna viitoare, relatează AFP şi Reuters.
Ungaria a prelungit starea de urgenţă cu 90 de zile
Ungaria nu se poate relaxa momentan
În acelaşi timp, Orban a mai afirmat că Ungaria nu îşi poate relaxa deocamdată izolarea parţială, din cauza celui de-al treilea val de infectări şi pentru că doar o mică parte din populaţie a fost vaccinată până acum.
"Situaţia nu este uşoară, dar avem veşti bune - au ajuns multe vaccinuri şi numărul persoanelor vaccinate va creşte", a spus premierul ungar.
"Cu toate acestea, Ungaria este ameninţată de un al treilea val" al pandemiei, a adăugat Orban.
Până miercuri, Ungaria a raportat 410.129 de cazuri de infectări, dintre care 14.552 de decese. Aproximativ 471.000 de persoane au fost vaccinate, ceea ce reprezintă aproape 5% din populaţia Ungariei, conform unui bilanţ al guvernului.
"Nu putem vorbi despre vreo relaxare (a restricţiilor)", a spus Orban, care pare astfel să renunţe la planul anunţat la începutul lunii, conform căruia până luni urma să fie anunţate decizii privind relaxarea, fiind luată în considerare o redeschidere a activităţilor în jurul Paştelui.
În urma restricţiilor introduse în noiembrie, circulaţia pe timpul nopţii şi adunările sunt interzise, iar barurile şi cluburile sunt închise.
Ungaria speră ca într-o săptămână să ajungă la un număr de 800.000 de persoane vaccinate cu prima doză, a spus marţi un oficial guvernamental.