Ministrul Justiției, Stelian Ion, o contrazice pe Raluca Turcan, ministru al Muncii, care a spus că în sistemul de justiţie nivelul sporurilor reprezintă chiar şi 85% din veniturile salariale.
Acesta a catalogat afirmațiile Ralucăi Turcan drept ”probleme de comunicare”, precizând că potrivit legii sporurile nu pot depăși 30%.
Stelian Ion a subliniat că, în cursul zilei de azi, va desemna un reprezentant în grupul de lucru de la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre situația magistraților, în privința sporurilor.
„Există o lege, nu se poate depăși 30% din aceste venituri pentru a calcula sporurile, deci sporurile nu pot depăși 30%, însă acestea sunt probleme de comunicare.
Ce-mi doresc eu și voi face chiar în ziua de astăzi este să desemnez pe cineva din minister în grupul de lucru care există la Ministerul Muncii, pentru a discuta aplicat și despre situația magistraților, pentru a fi acolo în acel grup de lucru cineva care cunoaște aceste aspecte și care ar putea avea un rol foarte bun în cadrul acelor discuții", a declarat ministrul Justiției la RFI România.
Totodată, Stelian Ion a afirmat că discuția referitoare la sporuri trebuie purtată în termeni generali, nu cu privire la magistrați.
Potrivit acestuia, pot fi găsite situații foarte ciudate cu privire la toate categoriile profesionale.
„Cred că discuția referitoare la sporuri trebuie purtată în termeni generali, raportat la cum au fost construite aceste sporuri, nu cu privire la magistrați, cu privire la toate categoriile, pentru că dacă scotocim, putem găsi situații foarte ciudate cu privire la toate categoriile profesionale.
N-aș vrea să ne blocăm în discuții pe magistrați, pentru că e o chestiune care trebuie abordată general", a completat ministrul Justiției.
CSM și ÎCCJ, reacție dură la declaraţiile Ralucăi Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a criticat în ultima vreme nivelul sporurilor, iar joi a declarat la Antena 3 că ”sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%”.
Atât CSM, cât și ICCJ au reacționat dur la declarațiile ministrului.
Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au transmis că afirmația Ralucăi Turcan este „total neadevărată”.
Aceștia au amintit că, potrivit art.25 alin.1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nr.153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază.
La rândul lor, reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precizează că, la nivelul ÎCCJ, suma sporurilor acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare.