Deputaţii şi-au schimbat regulamentul. George Simion acuză că s-a făcut modificarea strict pentru Francisc Tobă

Deputaţii şi-au schimbat regulamentul. George Simion acuză că s-a făcut modificarea strict pentru Francisc Tobă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deputații au decis, luni, să schimbe Regulamentul Camerei Deputaților, în contextul controverselor legate de mandatul deputatului AUR Francisc Tobă.

Regulamentul a fost schimbat astfel încât invalidarea alegerii unui deputat să se poată realiza exclusiv în baza actelor comunicate de birourile electorale.

Pentru au votat 193 de deputați, iar contra au fost doar 19 voturi.

Așadar, noua formă a regulamentului prevede: ”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat in cazul in care, din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condițiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales și/sau în cazul în care constată că există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, pentru săvârșirea de către respectivul deputat a unei infracțiuni legate de derularea procesului electoral”.

mof
Foto: Captură Monitorul Oficial

Anterior modificării, textul suna aşa: ”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”.

ADVERTISING

Liderul AUR: Avem o problemă

Liderul AUR, George Simion, spune că regulamentul Camerei a fost modificat pentru un singur om, Francisc Tobă, ceea ce este o problemă.

El susţine că inițiativa de a schimba regulamentul aparține PNL, PSD și USR.

“Avem o problemă cu Regulamentul modificat al Camerei Deputaţilor, un regulament modificat pentru un singur om, pentru validarea lui Francisc Tobă. Comisia de regulament s-a întâlnit astăzi pentru a modifica Regulamentul Camerei. Nu a avut 50 plus 1 din prezenţă, aşa că raportul comisiei nu este valabil şi nu credem că este normal să modifici Regulamentul Camerei pentru un singur om, pentru validarea unui singur om. Iniţiativa provine de la liderii PNL, PSD şi USR pentru validarea lui Francisc Tobă, care ar trebui să aibă loc mâine (marți - n.red.)”, a declarat Simion, citat de Capital.

Ce spune inițiatorul

La rândul său, liberalul care a inițiat hotărârea spune că prevederea anterioară încălca Constituția.

ADVERTISING

Gabriel Andronache, liderul grupului PNL, a explicat că existau două proceduri identice pentru validarea mandatului unui parlamentar.

“Regulamentul Camerei Deputaţilor încălca Constituţia prin prevederea anterioară. (…) Este absurd ca verificarea legalităţii să se facă de către birourile electorale competente, atunci când se depun candidaturi, şi ulterior, după ce această verificare a fost făcută şi au rămas definitive prin decizia fie a biroului electoral de circumscripţie, fie prin decizia Biroului Electoral Central, fie prin hotărâre judecătorească, în cazul în care acea decizie a BEC a fost contestată, după ce un domn sau o doamnă au fost declaraţi aleşi, o comisie a Parlamentului care reprezintă un organism de lucru, care nu poate lua o hotărâre, ci doar face o recomandare, să vină şi să analizeze din nou condiţiile de îndeplinire a exercitării dreptului de a fi ales. (…) Nu putem avea două proceduri identice în vigoare cu privire la analiza şi stabilirea definitivă a îndeplinirii condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales”, a argumentat liberalul.

ADVERTISING

Cazul lui Francisc Tobă

Amintim că, la 1 februarie, grupul parlamentar AUR a solicitat conducerii Camerei Deputaților invalidarea mandatului lui Francisc Tobă.

Motivul: Tobă este asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989.

Născut în 1953, Francisc Tobă a absolvit Academia Militară Tehnică din Bucureşti, unde a devenit ”specialist în armament şi rachete” şi a fost preşedintele FSN Sibiu şi deputat FDSN în 1992.

Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Cine ia decizia finală

De menționat este că decizia finală de invalidare a unui mandat de deputat este luată prin vot, de plenul Camerei Deputaților.

Așadar, depinde de AUR și de celelalte partide dacă votează sau nu în comisie invalidarea lui Francisc Tobă.

Iată aici detaliat întreaga procedură - AUR l-a adus pe Tobă în Parlament și acum nu știe cum să scape de el: Cine i-ar putea invalida mandatul și în ce condiții

Votul urmează să aibă loc azi.

Conform cadrului legal în vigoare, chiar dacă ar fi exclus din AUR, Francisc Tobă ar rămâne parlamentar, existând nenumărate cazuri de acest fel în ultimele legislaturi.

Ar mai exista soluția demisiei, dar este o decizie personală, AUR neputând să îl forțeze pe noul deputat de Brașov să facă așa ceva.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇