AUR l-a adus pe Tobă în Parlament și acum nu știe cum să scape de el: Cine i-ar putea invalida mandatul și în ce condiții

Ce nu știu cei care l-au aplaudat pe George Simion este că au fost induși în eroare – un partid nu poate invalida prin decizie proprie un mandat de parlamentar după încheierea alegerilor.
AUR l-a adus pe Tobă în Parlament și acum nu știe cum să scape de el: Cine i-ar putea invalida mandatul și în ce condiții

AUR nu poate invalida de unul singur mandatul de deputat obținut prin alegeri de către Francisc Tobă la Brașov, așa cum a dat de înțeles președintele partidului, George Simion.

Declarația ambiguă a acestuia este doar o un tertip prin care se incearcă spălarea păcatului de a-l fi adus în Parlamentul României pe unul dintre cei acuzați public că a fost împlicat în reprimarea Revoluției din 1989.

Cadrul legal nu permite (ar fi și nedemocratic) ca un șef de partid să invalideze din motive de oportunism politic mandatul unui candidat votat de alegători, confirmat de Biroul Electoral Județean și parafat apoi de Biroul Electoral Central, la finalizarea tuturor procedurilor.

Există, într-adevăr, posibilitatea invalidării unui mandat de senator sau de deputat, dar doar în Parlament și doar pentru motive foarte exact definite, de exemplu, frauda electorală confirmată sau condamnarea definitivă, nicidecum pentru că un șef de partid s-a răzgândit după alegeri.

Partidul nu poate să îl invalideze, nu are cum, pentru că, din momentul în care a fost votat de popor, el este în slujba poporului, nu e în slujba partidului. El nu poate să spună asta (…) Ar însemna că șeful de partid nu mai e șef de partid, e un dictator”, ne-a confirmat fostul parlamentar și președinte al CCR Augustin Zegrean.

ADVERTISING

Greșelile politice se asumă bărbătește și se plătesc la vot, nu le poți șterge printr-un abuz

Suntem în zilele Revoluţiei, pe care noi le comemorăm, avem campanii speciale în acest sens, campania \"Eroii nu mor niciodată\" organizată în fiecare an, şi de aceea am luat hotărârea de a nu valida mandatul colonelului Francisc Tobă şi de a nu intra prin intermediul AUR acest domn în Parlamentul României. E o decizie grea, e o decizie care s-ar putea să ne afecteze, dar mai important pentru noi este să fim corecţi, să fim cinstiţi şi să nu facem greşeli”, a fost anunțul făcut de George Simion după ce a fost huiduit la Timișoara, anunț care a stârnit ropote de aplauze pe rețelele de socializare.

George-Simion
Foto: captură video Facebook / George Simion

Cel repudiat este Francisc Tobă, acuzat de tentativă de omor și complicitate la tratamente neomenoase în timpul Revoluției din 1989. După căderea comunismului, Francisc Tobă a intrat în politică, a fost deputat PDSR și consilier al premierului Adrian Năstase.

Dosarul său a fost clasat în 2010, după ce a fost intors la Parchetul Militar pentru vicii de procedură. La alegerile parlamentare din 6 decembrie, Francisc Tobă a candidat în circumscripția Brașov și a câștigat pentru AUR un mandat de deputat.

ADVERTISING

Ce nu știu cei care l-au aplaudat pe George Simion este că au fost induși în eroare – un partid nu poate invalida prin decizie proprie un mandat de parlamentar după încheierea alegerilor.

Ce spune legea

Cadrul legal în baza căruia sunt aleși parlamentarii este limpede, la fel și condițiile în care aleșii își preiau mandatele.

Pe site-ul Camerei Deputaților se precizează că: ”Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru validarea mandatelor de deputat este necesar certificatul doveditor al alegerii (…)”.

Acest certificat doveditor este obținut în baza deciziei Biroului Electoral Județean, în conformitate cu rezultatul alegerilor din circumscripția respectivă (Legea 208/2015). BEJ înaintează toate documentele către Biroul Electoral Central, care ”trimite spre publicare rezultatele finale ale alegerilor către Regia Autonomă "Monitorul Oficial"”.

Numele lui Francisc Tobă și calitatea lui de deputat de Brașov apare în Monitorul Oficial 1248, la pagina 51.

francisc-toba
Foto: Monitorul Oficial

Potrivit Constituției, Statutului Senatorilor și Deputaților, și regulamentelor în vigoare, toate mandatele de parlamentar sunt apoi verificate de o Comisie de validare din Parlament, care decide și propune validarea acestor mandate prin vot, pe baza unor criterii bine definite:

ADVERTISING

Art7, alin. 3) Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condițiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral”.

Decizia finală este luată ulterior tot prin vot, de plenul camerei respective.

Augustin Zegrean: Se invalidează pentru motive care țin de dreptul de a alege și de a fi ales

Invitat să ne spună opinia sa despre acest caz, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean ne-a precizat următoarele:

”Partidul nu poate să îl invalideze, dar poate să facă asta Comisia de validare de la Camera Deputaților. Comisia se va alege luni, din reprezentanți de la toate partidele și ea va verifica toate dosarele deputaților (respectiv senatorilor la Senat).

Comisia poate propune invalidarea, iar plenul să voteze propunerea comisiei. Dacă sunt contestații, acolo trebuie depuse. Partidul nu poate să îl invalideze, nu are cum, pentru că, din momentul în care a fost votat de popor, el este în slujba poporului, nu e în slujba partidului.

Eu am fost în comisia de validare în 2004 și știu cum funcționează. În 2004 a fost invalidat un domn de la Suceava pentru că a votat de mai multe ori la alegeri, el însuși pentru el.

Deci se invalidează pentru motive care țin de dreptul de a alege și de a fi ales. Dacă sunt impedimente care nu îi permit să fie deputat, poate fi invalidat, dar pentru asta ar fi nevoie de o hotărâre judecătorească definitivă prin care să îi fi fost retrase drepturile electorale. Președintele de partid nu poate să spună asta (…) Ar însemna că șeful de partid nu mai e șef de partid, e un dictator”, ne-a declarat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă, totuși, noii deputați ar putea vota pentru invalidarea mandatului lui Tobă doar pentru că suntem în decembrie și comemorăm 31 de ani de la evenimentele din 1989, iar AUR ar forța, cu surle și trâmbițe, invalidarea propriului parlamentar, Augustin Zegrean a admis: ”Da, se poate întâmpla lucru ăsta”.

”Numai că motivele de invalidare sunt cele legate de îndeplinirea condițiilor de a fi ales (și astea au fost verificate când s-a înscris și a candidat) și dacă au fost comise fraude electorale sau financiare (….), cu raport vizat de Curtea de Conturi”, a mai precizat fostul președinte al CCR.

Vlad Duruș (USR): Comisia nu îl poate invalida pe motive de oportunitate

De aceeași părere este si deputatul USR Vlad Duruș, fost membru al comisiei de validare în legislatura precedentă, 2016-2020.

”Comisia de validare încă nu s-a întrunit. În momentul în care se depun listele de candidați, ele sunt asumate de partide, iar Birourile Electorale Județene emit decizii (…) În acest moment mai poate fi invalidat doar de către comisia de validare din Parlament, dar comisia din Parlament nu îl poate invalida pe motive de oportunitate politică (ceea ce se presupune că ar fi cazul lui Francisc Tobă), conditiile sunt clare.

Legal vorbind, mandatul dlui Tobă nu poate fi invalidat de către comisie. Sigur, de la lege până la realitate… De exemplu, acum 4 ani, când a fost vorba despre validarea mandatului lui Liviu Dragnea, care încălca regulamentul, și tot s-a votat să îi fie validat mandatul.

În comisie sunt împărțiti pe grupuri și la final se vota pentru validare sau nu. Era un tertip ca să se economisească timp și ca să nu se discute situații particulare, de exemplu, cazul Liviu Dragnea care avea o condamnare pentru proces electoral - în mod normal regulamentul îi interzicea să fie parlamentar și mandatul trebuia invalidat. Dar ca să nu se discute punctual situația lui, președintele comisiei de atunci, Florin Iordache, a supus în bloc votul. La fel și la plen".

Francisc Tobă ar putea demisiona, dacă vrea

În concluzie, tot ce poate face AUR este să voteze în comisie invalidarea lui Francisc Tobă, dar decizia finală depinde și de celelalte partide.

Conform cadrului legal în vigoare, chiar dacă ar fi exclus din AUR, Francisc Tobă ar rămâne parlamentar, existând nenumărate cazuri de acest fel în ultimele legislaturi.

Ar mai exista soluția demisiei, dar este o decizie personală, AUR neputând să îl forțeze pe noul deputat de Brașov să facă așa ceva.

Constituția României

ARTICOLUL 69
(1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.
(2) Orice mandat imperativ este nul.

ARTICOLUL 70
(1) Deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului. Jurământul se stabileşte prin lege organică.
(2) Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.

Lista completă cu senatorii și deputații. Vezi cine reprezintă judeţul tău în noul Parlament (Hartă interactivă)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇