Nicușor Dan vrea să preia ELCEN până în vară. Ce se întâmplă cu datoria istorică a societății

Nicușor Dan vrea să preia ELCEN până în vară. Ce se întâmplă cu datoria istorică a societății
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, intenționează ca până în vară să preia ELCEN, producătorul de energie termică din Bucureşti.

„Eu îmi doresc să fie în mai-iunie, dar depindem de multe alte instituții, de Consiliul Concurenței, de creditorii ELCEN, de Ministerul Energiei”, a spus Nicușor Dan, marţi, într-o conferinţă de presă.

Edilul a explicat ce se va întâmpla cu datoriile ELCEN care sunt destul de mari.

"Există mai multe aspecte. În primul rând, noi o să preluăm, Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale municipalitătii și vor fi o singură companie, iar datoria istorică pe care municipalitatea prin RADET o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între municipalitate și Guvern", a precizat edilul.

ADVERTISING

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că datoria istorică va fi ștearsă, primarul a negat.

"Datoria istorică face obiectul unui litigiu între RADET/municipalitate pe de o parte și ELCEN/minister pe de altă parte, pentru că este ca orice litigiu comercial în care s-au prestat niște servicii și este de dezbătut dacă penalitățile au fost ok sau nu. Este o discuție tehnică", a punctat primarul general.

Nicușor Dan a explicat și ce se întâmplă cu datoriile ELCEN către furnizorii lui.

Există "două mecanisme. Acel mecanism de 320 de milioane datorii Termoenergetica (sic!) care au fost închise; pe de altă parte, penalitățile la datorii ELCEN care au fost închise de Ministerul Finanțelor în decembrie 2020 au făcut ca ELCEN să aibă relativ puține datorii.

ADVERTISING

Asta nu e deloc o problema tehnică. Puținele datorii, cam 100 de milioane de lei pe care Termoenergetica le datorează către ELCEN acum, ajung să închidă datoriile pe care ELCEN le are către alți furnizori", a mai spus Nicușor Dan.

Ce este ELCEN şi cum funcționează sistemul

Centralele ELCEN livrează apă fierbinte prin conducte groase – numite magistrale tur – spre cele peste 1.000 de puncte termice din oraș.

Această apă trece, în punctele termice, prin dispozitive numite schimbătoare de căldură. În schimbătoare, apa de la ELCEN înfierbântă apa din alte țevi, care ajunge la robinetele noastre.

Apoi, apa sosită în punctele termice prin conductele magistrale tur se întoarce la centralele care au livrat-o, prin conducte la fel de groase numite magistrale de retur.

RADET-schema
Apa ajunge de la ELCEN la punctul termic prin magistrale tur. Și revine la ELCEN pe magistrala de retur. Când aceste magistrale se sparg, avariile sunt grave. Grafic realizat de Alexandru Nistor

Când aceste magistrale de tur sau retur crapă, mii de litri de apă opărită curg în pământ, în fiecare oră. Iar muncitorii trebuie să izoleze spărtura din țeavă și să devieze fluxul de apă opărită prin alte conducte.

ADVERTISING

Dar oricât de prompt ar interveni, tot trec uneori zile întregi până când bucureștenii alimentați de conducta spartă să mai aibă apă suficient de caldă.

Acest sistem uriaș de conducte s-a construit până pe la jumătatea anilor 1980. Așa că, după Revoluție, Primăria Capitalei ar fi trebui să repare și să înlocuiască țevile prea vechi. Dar n-a făcut-o, din cauză că sistemul administrat de RADET încă rezista. Iar primarii nu riscau să piardă voturi dând banii pe ceva ce nu se vedea.

Din păcate, acum sistemul nu mai ține. Conductele crapă des și sunt tot mai greu de reparat. Iar soluțiile problemei nu mai sunt chiar la îndemână.

Nicușor Dan anunţă că a început lucrările la sistemul de termoficare. Harta şi planul pe 2021 şi 2022

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇