Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunță care sunt cele mai scumpe contracte din ministerul pe care îl conduce.
Surprinzător sau nu, cei mai mulți bani s-au dus pe… târguri internaționale.
”Care credeți că sunt cele mai mari contracte ale ministerului Economiei?
Investiții? Consultanți pentru puzderia de companii de stat, marea majoritate cu probleme mari? Lucrări în clădirea-monument istoric lăsată în paragină pe o arteră principală a Bucureștiului (Calea Victoriei)?
Nu. Cele mai mari contracte sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, iar asta chiar și în pandemie”, scrie Claudiu Năsuri, miercuri, pe contul său de Facebook.
Presiune să semneze acte pe care nici nu le-a citit
Noul ministru dezvăluie că din prima zi în care a ajuns la minister, angajații au început să pună presiune pe el să semneze tot felul de documente. Nici nu avea timp să citească actele respective.
”În prima zi când am ajuns la minister, pe 24 decembrie, am primit de tot felul de cereri să semnez documente. Inclusiv contracte care angajează bani publici sau pornesc tot felul de licitații. Toate mi se spunea că erau „extrem de urgente”. Fără ele se bloca totul. Iar toate trebuiau semnate imediat, pe loc. Fără să am timp să consult documentația propriu-zisă. Nici măcar nu aveam echipă. Evident, nu am semnat nimic, pentru că nu cred în astfel de presiuni.
Am cerut, însă, o situație cu toate contractele pe care le-a încheiat ministerul anul trecut cu valoarea de peste 5.000 euro. Contracte pe care le vom face publice pe site-ul ministerului în curând”, se mai arată în postare.
Aproape 3 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln
Unul dintre contractele găsite de Năsui valorează aproape 3 milioane de dolari. Din banii statului s-a asigurat astfel participarea la un târg din Köln, Germania.
”Care credeți că sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului economiei? Un minister mare după toate standardele. Ei bine, este un contract cu Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln.
Nu investiții, nu gândire pe termen lung, ci participarea la târg pe banii statului.
La un cost de 2,8 milioane de lei, ne-am gândi că au participat multe firme românești la acel târg. Câte credeți că au participat? 23 firme. Da, ați citit bine: 23 firme pentru un târg de 7 zile. Adică peste 122.000 lei per firmă.
Cine câștigă cel mai mult din aceste contracte? Am avut curiozitatea sa ma uit. Organizatorul care își ia un comision consistent. Comision, calculat pe valoarea contractului. Cu cât este mai mare suma, cu atât câștigă mai mult. Așa că la ce folos să fie ieftin?”, potrivit ministrului.
Al doilea cel mai bănos contract, la aceeași firmă
Oficial mai subliniază că al doilea cel mai mare contract al ministerului economiei este tot pentru participarea la un târg: Fashion Week în Paris.
”Ne-a costat 2.541.730,82 lei și au participat 34 firme. Organizatorul este aceeași firmă ca la primul contract.
Următorul contract? Tot Paris Fashion Week dar, de data asta, a doua ediție, din octombrie 2020 (în plină pandemie). Contractul este de 1.970.652,34 lei și au participat 20 firme. Organizator? Ați ghicit: aceeași firmă”, conform postării de pe Facebook.
Firma e abonată la contractele cu ministerul
Ministrul Năsui mai povestește că nu știe nimic despre această firmă, însă are mai multe contracte cu ministerul.
”(...) nu am încă cifra finală câte, deocamdată am reperat încă vreo 8”, spune Năsui.
În schimb, firma a câștigat bani frumoși de la Ministerul Economiei.
”Câți bani face această companie din banii statului? Doar la primul contract comisionul a fost de 348.670 lei. La următoarele a fost de 245.140 lei și 209.440 lei. Toate astea într-un an cu pandemie și buget de austeritate.
Curtea de conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri. De la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României. Voi reveni cu mai multe detalii după ce am o discuție și cu ei, inclusiv referitor la asta. Deocamdată, am văzut doar ce au scris în rapoartele din anii anteriori”, mai notează el.
Banul public trebuie respectat
Ministrul punctează că banul public trebuie respectat, mai ales în condițiile în care avem cele mai mari taxe pe salarii mici din Europa.
”România va merge bine în momentul în care respectăm banul public. Sunt banii pe care milioane de români îi muncesc cu greu și pe care statul li-i ia prin taxe și impozite care nu sunt mici deloc. Avem cele mai mari taxe pe salariile mici din toată Europa. Tocmai pentru că statul se finanțează din banii aceștia, trebuie să îi respectăm și să-i cheltuim chibzuit. Sunt bani proveniți din munca contribuabililor.
E ușor să fii generos cu banii altora. Politicienii dau, de multe ori, bani la diverse grupuri de interese pentru că nu dau din banii lor. Dau din banii dumneavoastră.
Nu voi accepta niciodată risipirea banului public, oricare ar fi atacurile la persoana mea care vor veni din cauza asta.
Ministerul economiei trebuie să fie un sprijin pentru întreaga economie, nu doar pentru cei care știu să navigheze culoarele întortocheate ale statului. Iar asta ales într-un an care se anunță a fi foarte greu economic în care fiecare leu contează”, conchide postarea.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:
A.D.