Autoritățile din România au anunțat, luni, că au pus în funcțiune o platformă online unde pot fi raportate eventuale reacții adverse ale vaccinului anti-COVID.
Platforma este găzduită de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și poate fi accesată AICI.
Cei care accesează platforma au la dispoziție fie să completeze online formularul, fie să îl printeze și să-l trimită apoi pe adresa Direcției Farmacovigilență și Managementul Riscului.
Atât pacienții, cât și profesioniștii sunt încurajați să transmită problemele întâmpinate. Chestionarul are 6 pagini.
Medicii sunt încurajați să observe și daca sunt schimbări în ce privește tratamentele pe care deja le administrează pacienților, după ce vaccinul e inoculat.
”Ajutați-ne să înțelegem modul în care acționează medicamentele în contextul COVID-19. Vă rugăm să raportați orice reacții adverse suspectate pe care le experimentează pacienții dumneavoastră atunci când sunt infectați, inclusiv la medicamente administrate în vederea tratării afecțiunilor preexistente.
Profesioniștii din domeniul sănătății sunt încurajați să raporteze reacțiile adverse chiar dacă medicamentul nu este autorizat pentru tratamentul COVID-19”, se arată în mesajul postat.
Medicilor li se cere să ofere detalii cât mai exacte, pentru ca raportarea să fie relevantă. Minimul de date se referă la:
- vârsta și sexul pacientului,
- dacă infecția a fost diagnosticată prin testare sau doar pe baza simptomelor clinice,
- o descriere a reacțiilor adverse, numele medicamentului (denumirea comercială și substanța activă) suspectat că a cauzat reacțiile adverse,
- doza si durata tratamentului cu medicamentul respectiv,
- numărul lotului medicamentului (disponibil pe ambalaj),
- orice alte medicamente administrate aproximativ în aceeași perioadă (inclusiv medicamente care nu se eliberează pe bază de prescripție medicală, medicamente din plante sau contraceptive),
- orice altă afecțiune de care suferă persoana care a experimentat efectul advers.