Un hacker olandez, Victor Gevers, care în octombrie i-a spart contul de Twitter lui Donald Trump, ”nu este pasibil de urmărire” penală, potrivit Ministerului Public olandez.
”Aceasta este concluzia Ministerului Public în urma unei anchete a echipei pentru infracţiuni penale în domeniul tehnologiei, din cadrul poliţiei naţionale”, a anunţat miercuri ministerul, citat de AFP.
Victor Gevers, al cărui nume a fost dezvăluit de presa olandeză, a descoperit parola preşedintelui SUA în octombrie. El a reușit să se conecteze la cont, însă nu a publicat nimic pe Twitter. Din contră, hackerul a anunțat autoritățile despre această vulnerabilitate.
”După ce a reuşit să se conecteze, olandezul a încercat să intre în contact cu autorităţile americane, pentru a le semnala vulnerabilitatea” accesului la contul preşedintelui, potrivit Ministerului Public.
”El s-a identificat şi le-a dat sfaturi, ca să remedieze problema”, conform sursei citate
Bărbatul în vârstă de 44 de ani a anunţat apoi poliţia olandeză că a vrut să verifice cât de puternică este parola lui Donald Trump şi că a vrut să evite o piratare a contului acestuia chiar înaintea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, din cauza ”mizei importante”.
Casa Albă neagă incidentul
Casa Albă a negat faptul că hackerul olandez s-a conectat la cont. De asemenea, Twitter a anunţat că nu deţine probe ale deschiderii unei sesiuni din exterior.
”În Olanda, pirateria informatică este pedepsită”, aminteşte Ministerul Public, care explică de ce a fost deschisă o anchetă împotriva hackerului.
Cu toate acestea, ministerul subliniază că, în ”anumite circumstanţe”, urmărirea penală nu este adecvată.
Potrivit autorităţilor olandeze, hackerul a accesat contul de Twitter al lui Donald Trump, însă ”respectând criteriile dezvoltate de jurisprudenţă”, ceea ce face din el un ”hacker etic”.
El nu a postat mesaje dându-se drept preşedintele american.
”Autorităţile americane au fost informate” cu privire la rezultatul anchetei olandeze.
Victor Gevers şi-a povestit aventura într-un interviu publicat la 22 octombrie, în publicaţia lunară Vrij Nederland.
El spune că a încercat mai multe parole, precum ”MakeAmericaGreatAgain”, după care a introdus ”maga2020”, prescurtarea sloganului lui Donald Trump, care i-a dat acces la cont, a declarat el atunci.