Legea de modificare a Codului fiscal este neconstituţională, a decis CCR

Legea de modificare a Codului fiscal este neconstituţională, a decis CCR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituţională a României a stabilit, miercuri, că este neconstituţională Legea de modificare a articolului 435 din Codul fiscal.

Aceasta prevede că operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare.

"A admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 87 de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvaţi România, Partidului Naţional Liberal, Partidului Mişcarea Populară şi de deputaţi neafiliaţi, precum şi de Guvernul României şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea art. 435 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este neconstituţională, în ansamblul său", se precizează în minuta deciziei.

ADVERTISING

În sesizarea transmisă CCR, USR a susţinut că actul normativ restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice.

Potrivit USR, prevederile proiectului legislativ încalcă principiul liberei circulaţii a mărfurilor, consacrat prin art. 34 - 36 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Prin obligarea întreprinderilor la suportarea costurilor pentru înfiinţarea depozitelor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, devine dificilă, dacă nu imposibilă, funcţionarea acestora, se mai explica în sesizarea USR.

ADVERTISING

Se încalcă şi principiul neretroactivităţii

Potrivit acesteia, se încalcă şi principiul neretroactivităţii, întrucât operatorii economici care deţin deja atestate valabile sunt obligaţi să se supună noii proceduri, în condiţiile în care aceste atestate îşi pierd valabilitatea la data intrării în vigoare a modificării legislative propuse, independent de termenul lor de valabilitate, aducând astfel atingere drepturilor câştigate sub imperiul vechii reglementări.

În opinia USR, operatorii economici au aşteptarea legitimă ca atestatele emise în temeiul actualelor prevederi să nu îşi piardă valabilitatea decât ca urmare a revocării din culpă a acestora şi nu ca urmare a manifestării discreţionare de voinţă a legiuitorului.

ADVERTISING

Totodată, în sesizare se mai arată că dispoziţiile acestei legi contravin prevederilor constituţionale referitoare la libertatea economică, îngrădind libera iniţiativă şi accesul liber al persoanei la o activitate economică.

Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii septembrie, această propunere legislativă de completare a Codului fiscal, stabilind că operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare. Proiectul a avut aviz negativ de la Guvern şi fusese respins de Senat.

Şi PNL, PMP şi PSD, precum şi deputaţi neafiliaţi au sesizat Curtea Constituţională cu privire la aceste modificări aduse Codului fiscal.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇