Nivelurile scăzute ale unui nutrient esențial pentru creierul nostru pot fi asociate cu un risc mai mare de tulburări de anxietate, arată un nou studiu. Oamenii de știință cred că o dietă bogată în acest nutrient ar putea ajuta la reducerea simptomelor de anxietate.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis (UC Davis) au analizat date din 25 de studii care au comparat nivelurile de neurometaboliți la un total de 370 de pacienți cu cel puțin un diagnostic de tulburare de anxietate și 342 de persoane din grupul de control. Analiza arată că persoanele cu tulburări de anxietate au niveluri cu 8% mai mici de colină în creier, comparativ cu cele fără anxietate.
Colina este un nutrient esențial implicat în funcționarea celulelor și în producerea acetilcolinei, un neurotransmițător important pentru memorie, dispoziție și control emoțional.
Nivelurile scăzute de colină au fost observate mai ales în cortexul prefrontal, zona creierului care reglează emoțiile și comportamentul.
„Aceasta este prima meta-analiză care arată un tipar chimic în creierul persoanelor cu tulburări de anxietate. Rezultatele sugerează că abordările nutriționale – cum ar fi suplimentarea adecvată cu colină – pot ajuta la restabilirea echilibrului chimic din creier și la îmbunătățirea stării pacienților”, a spus Jason Smucny, coautor al studiului și profesor asistent în Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale de la UC Davis.
Colina este un nutrient pe care trebuie să-l obținem din alimentație, deoarece nivelurile produse în ficat (sub formă de fosfatidilcolină) nu sunt suficiente. Cele mai comune surse alimentare sunt fosfolipidele solubile în grăsimi – fosfatidilcolina și sfingomielina – care se găsesc într-o gamă largă de alimente, inclusiv ouă, ficat de vită, boabe de soia, pui, cartofi, lapte și pește.
În studiu, tulburările analizate sub umbrela „anxietății” au inclus tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate generalizată și tulburarea de panică. Acestea sunt asociate cu dezechilibre ale neurotransmițătorilor, inclusiv norepinefrina, care joacă un rol critic în răspunsul de „luptă sau fugi” al organismului la stres. Cercetătorii sugerează că, la persoanele anxioase, acest răspuns ar putea solicita niveluri mai mari de colină decât în creierele neanxioase, ceea ce ar putea duce la epuizarea acesteia.
Aproximativ 90% dintre adulții din SUA nu își ating necesarul zilnic de colină (550 mg/zi pentru bărbați, 425 mg/zi pentru femeile care nu sunt însărcinate sau aflate la menopauză).
Cercetătorii nu recomandă suplimentele de colină fără consult medical, dar subliniază importanța unei diete echilibrate pentru susținerea sănătății creierului.
C.S.
