Includerea de kimchi fermentat în dietă poate aduce beneficii importante pentru sănătatea metabolică și cardiovasculară, arată un studiu recent.
Kimchi este un preparat tradițional coreean pe bază de varză și ridiche fermentată, asezonate cu sare, usturoi, ghimbir și ardei iute. Dacă altădată era considerat exotic, astăzi îl putem găsi la supermarket și în România.
Departe de a fi doar un moft, acest fel de mâncare aduce reale beneficii organismului, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nutrition Reviews.
În cadrul unui studiu, subiecții care au introdus în dietă acest aliment au înregistrat scăderi notabile: glicemia pe nemâncate s-a redus, în medie, cu 1,93 mg/dL, nivelul trigliceridelor cu 28,88 mg/dL, iar tensiunea arterială sistolică și diastolică au scăzut cu 3,48 mmHg, respectiv 2,68 mmHg, scrie Sci Tech Daily.
”Chiar și o reducere de 5 mmHg a tensiunii sistolice este considerată importantă în practica medicală, așa că rezultatele obținute printr-o simplă intervenție alimentară sunt promițătoare”, a explicat profesorul Ock Chun, coordonator al studiului.
Un aspect surprinzător al studiului a fost faptul că, deși kimchi are un conținut ridicat de sodiu, element care de regulă contribuie la creșterea tensiunii arteriale, consumul său a dus la scăderi ale valorilor.
Potrivit cercetătorilor, acest efect paradoxal ar putea fi explicat de bacteriile benefice generate prin procesul de fermentație, care contrabalansează influența negativă a sodiului.