Murături asortate: Rețetă pentru iarnă

Murături asortate: Rețetă pentru iarnă

Ajutor de preț pentru digestie, murăturile sunt unele dintre cele mai sănătoase garnituri pentru preparatele culinare. Acestea au un conținut bogat de probiotice, antioxidanți, vitamine și minerale importante precum fier, potasiu și calciu. Legumele și fructele murate contribuie la întărirea sistemului imunitar, scăderea colesterolului și protecția ficatului. Beneficiile acestor alimente sunt numeroase pentru organism, de aceea este recomandat să te pregătești pentru sezonul rece cu tot felul de murături obținute prin fermentare. Preparatele asortate reprezintă o alegere grozavă în acest sens deoarece conțin mai multe ingrediente diferite și au un gust extraordinar. Iată o rețetă delicioasă de murături asortate pentru iarnă:

ADVERTISING

Alegerea borcanelor potrivite pentru murăturile asortate

Primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare dacă îți dorești conserve care să reziste cât mai bine peste iarnă este să achiziționezi recipientele potrivite. Prin urmare, alege borcane mari de sticlă pentru murături în cazul în care optezi pentru varianta preparatelor asortate. Sticla este unul dintre materialele indicate pentru alimentele fermentate întrucât nu conține substanțe dăunătoare și nici nu schimbă gustul conținutului. În plus, poți găsi cu ușurință borcane de sticlă de diferite dimensiuni care să-ți permită să pui la murat mai multe tipuri de legume și/sau fructe, în diverse forme și mărimi.

ADVERTISING

Pregătirea ingredientelor pentru rețeta de murături asortate

Dacă te-ai obișnuit să ai întotdeauna cămara plină cu bunătăți, atunci mai mult ca sigur știi că murăturile asortate se pot pregăti cu orice legume îți dorești. Totuși, de preferat ar fi să alegi cu grijă ingredientele ca să te asiguri că gustul va fi pe măsura așteptărilor tale. O combinație absolut delicioasă include:

  • Castraveți
  • Gogoșari
  • Ardei grași
  • Ardei iuți
  • Varză albă
  • Gogonele
  • Morcovi
  • Conopidă
  • Boabe de struguri
  • Usturoi
  • Hrean
  • Mărar uscat
  • Sare neiodată
  • Oțet alimentar
  • Apă
ADVERTISING

Modul de preparare a murăturilor asortate pentru iarnă

Se aleg fructe și legume bune, care nu prezintă lovituri sau părți stricate. Curăță și spală morcovii, ardeii grași, varza și gogoșarii. Păstrează coaja castraveților, taie varza în felii mai groase și apoi desfă conopida în buchețele. Poți să înjumătățești arderii și să tai celelalte legume după bunul plac.

Pregătește câteva borcane mari de sticlă, în funcție de cantitatea de ingrediente pe care o ai la dispoziție, iar pe fundul acestora așază mărar uscat și câte o fâșie de hrean. Mai departe, umple recipientele cu legumele menționate, având grijă să le pui în straturi și să le îndeși cât mai bine. Printre ele înfige ardei iuți întregi, 2-3 căței de usturoi, boabe de strugure și bucăți subțiri de hrean.

Se face o saramură din apă și sare neiodată, specială pentru murături. Astfel, la 1 litru de apă adaugă 25 de grame de sare. Amestecul se fierbe, iar după 2-3 minute de clocotit se stinge focul. Toarnă saramura peste borcanele cu murături asortate după ce ai lăsat-o 10 minute la răcorit. Nu închide recipientele imediat, ci acoperă-le cu farfurii, iar după 24 de ore adaugă în fiecare borcan câte o lingură de oțet și apoi pune-le capacele.

Murăturile asortate își dobândesc gustul specific în urma unui proces natural de fermentare. Aceste preparate nu trebuie să-ți lipsească din cămară dacă vrei să ai parte de o alimentație sănătoasă în sezonul rece și, totodată, să le oferi savoare tuturor mâncărurilor tale.