Motivarea judecătorului din Ploiești care a suspendat decizia CCR și argumentele femeii care a obținut această victorie neașteptată în instanță

Motivarea judecătorului din Ploiești care a suspendat decizia CCR și argumentele femeii care a obținut această victorie neașteptată în instanță
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a făcut publică motivarea prin care a decis suspendarea hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.

De asemenea, au fost făcute publice și argumentele contestatarei care a obţinut suspendarea. Să le luăm pe rând.

Ce spune contestatara

Reclamanta care a solicitat şi a obţinut la Curtea de Apel Ploieşti suspendarea hotărârii Curţii Constituţionale a României (CCR) este din judeţul Dâmboviţa, domiciliată în localitatea Pucioasa și are 60 de ani, potrivit News.ro.

Ea a invocat, în cererea sa, faptul că dreptul său de a vota „a fost vătămat” prin hotărârea CCR a cărei anulare a solicitat-o. Ce spune reclamanta:

  • Am fost împiedicată să îmi exprim votul în turul al doilea, din 8 decembrie (…) ca şi cum aş fi fost un cetăţean lipsit de drepturile electorale, deşi nu sunt în ipoteza prevăzută de art. 36 alin. 2 din Constituţia României, iar art. 53 alin 1 din Constituţia României prevede că restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi se poate face numai prin lege. În mod indirect şi ilegal, prin Hotărârea CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 a cărei anulare o cer am fost încadrată şi eu, dar şi toţi cetăţenii cu drept de vot, în categoria prevăzută de art. 36 alin 2 din Constituţia României, adică în categoria debililor sau alienaţilor mintali, puşilor sub interdicţie sau condamnaţilor la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre definitivă, fiind batjocoriţi, înjosiţi şi umiliţi, ca persoane care nu merită să-şi exercite dreptul de vot.
  • Prin decizia CCR nr. 32, nu numai că alegătorilor din România le-a fost restrâns dreptul de a alege dintre doi candidaţi pe care Curtea Constituţională îi validase prin Hotărârea nr. 31 din 2 decembrie 2024, ci le-a fost „anulat definitiv” dreptul de a vota pentru alegerile prezidenţiale.
  • A fost adusă atingere şi interesului legitim public întrucât această hotărâre a împins România în afara ordinii de drept şi a democraţiei constituţionale.

Cum motivează judecătorul Alexandru Vasile decizia

Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești își motivează sentința controversată, afirmând că CCR ar fi acționat „în mod abuziv”, atunci când s-a autosesizat din oficiu în legătură cu procesul electoral, încălcând prevederile legale și Constituția, potrivit G4Media.

Ce mai spune judecătorul:

  • CCR a acționat tardiv, dincolo de termenul în care ar fi fost posibilă anularea alegerilor, în condițiile în care, anterior, prin Hotărârea nr. 31 din 2 decembrie 2024, validase oficial rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.
  • Prin anularea integrală a întregului proces electoral, cetăţenii au fost lipsiţi de posibilitatea de a-şi alege candidaţii preferaţi pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al României.
  • Cererea de anulare a alegerilor se poate formula în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor.
  • CCR și-a încălcat propria decizie de validare inițială a alegerilor și nu a așteptat încheierea votării, dat fiind faptul că turul II începuse (în diaspora - n.red.).
  • CCR era obligată să îşi respecte propria hotărâre anterioară, prin care validase primul tur de scrutin, astfel că, prin anularea în întregime a procesului electoral, ”se aduce atingere principiului securității raporturilor juridice, care este implicit în toate articolele Convenţiei europene a drepturilor omului şi care a fost consacrat în jurisprudenţa C.E.D.O”.

Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea hotărârii Curţii Constituţionale a României, din 6 decembrie 2024, prin care erau anulate alegerile din decembrie 2024.

CCR a atacat cu recurs, vineri, decizia Curţii de Apel Ploieşti. Însă şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, dar şi două persoane fizice au contestat, de asemenea, hotărârea.

Decizia surprinzătoare poartă semnătura judecătorului Alexandru Vasile, magistrat la Curtea de Apel Ploiești.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇