În ziua 1147 de război aflăm că o nouă rachetă balistică şi bombe ghidate lansate de Rusia au vizat luni seara oraşul Sumî, din nord-estul Ucrainei.
Între timp, bilanţul victimelor atacului de duminică a ajuns la 35 de morţi şi 119 răniţi, a anunțat Volodimir Zelenski.
În schimb, forțele ucrainene au lovit regiunea rusă Kursk cu peste 100 de drone. O femeie a murit și nouă persoane au fost rănite, au anunțat autoritățile ruse. Un bloc cu mai multe etaje a fost avariat în urma atacului, iar locatarii au fost evacuați.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că 109 drone au fost doborâte noaptea trecută deasupra regiunii Kursk.
Dimineață, rușii au lansat un atac aerian asupra unui sat din regiunea Harkov, provocând mai multe distrugeri.
Totodată, trupele ruse continuă acțiunile ofensive în mai multe sectoare ale frontului și au avansat în regiunile Donețk și Kursk. Însă parașutiștii ucraineni au contribuit la respingerea unui "atac masiv" cu blindate, care a avut loc pe parcursul nopții.
Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, a anunţat, la trei zile după întâlnirea cu Vladimir Putin, că acesta doreşte o "pace durabilă" în Ucraina și că ambele părți sunt pe punctul de a obţine ceva foarte, foarte important pentru întreaga lume.
Vestea bună pentru Ucraina este că la Washington crește presiunea politică pentru acordarea de sprijin. Democrații din Camera Reprezentanților au introdus o nouă propunere legislativă pentru a mări ajutorul american acordat Ucrainei.
În acest timp, Donald Trump continuă să-l atace pe Volodimir Zelenski. De data aceasta a venit cu un argument uluitor: "Nu începi un război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri că oamenii îți vor livra rachete."
Iar un analist militar spune că atacul asupra oraşului Sumî şi cel din 4 aprilie asupra oraşului Krivoi Rog fac parte dintr-o strategie militară cu scopul de a teroriza populaţia civilă şi de a o întoarce împotriva armatei şi guvernului ucrainean, forţându-i să ceară pacea cu Moscova.
- Ziua 1146 Flăcări în Odesa, Harkov și Zaporojie (Video) Moscova explică atacul din Sumî, Trump zice că a fost o greșeală. Zelenski vrea să ia 10 sisteme Patriot de la SUA
Situația pe front
- Nou atac aerian în Sumî - Forţele aeriene ucrainene au anunţat că o nouă rachetă balistică rusească şi bombe ghidate au vizat luni seara oraşul Sumî din nord-estul ţării, la o zi după atacul cu rachete din duminica Floriilor. Un comunicat al Forţelor aeriene ucrainene anunţa, luni seara, că o rachetă balistică a fost lansată asupra Sumî, iar peste 20 de minute, un al doilea comunicat a afirmat că avioanele ruseşti lansează bombe ghidate asupra oraşului. Radiodifuzorul public Suspilne a raportat o explozie, fără a da alte detalii. Oficialii locali au declarat că racheta a lovit la periferia oraşului şi nu au existat victime.
- Bilanțul atacului din Duminica Floriilor - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat în discursul său video de luni seară că bilanţul victimelor atacului de duminică de la Sumî a ajuns la 35 de morţi şi 119 răniţi. 40 de persoane au fost spitalizate, dintre care 11 în stare gravă.
- Atac ucrainean în regiunea Kursk - Forțele Kievului au atacat regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, cu peste 100 de drone, au declarat marți autoritățile ruse. O femeie a murit și nouă persoane au fost rănite. Atacul a declanșat incendii în mai multe clădiri din centrul administrativ al regiunii. Ministerul rus al Apărării a anunțat că 109 drone au fost doborâte deasupra regiunii Kursk. "Kursk a fost supusă unui atac inamic masiv peste noapte. Din păcate, o femeie în vârstă de 85 de ani a murit", a menționat pe Telegram administrația regiunii. Un bloc cu mai multe etaje a fost avariat în urma atacului, mai multe apartamente luând foc. Locatarii au fost evacuați la o școală din apropiere. Administrația regiunii a publicat fotografii cu o clădire de apartamente cu mai multe etaje, cu geamuri aruncate în aer și cu fațada afectată de incendiu. De asemenea, dronele au lovit și un garaj de ambulanțe, avariind 11 mașini, a precizat edilul.
- Parașutiștii ucraineni au respins un atac "masiv" - Parașutiștii ucraineni au ajutat la respingerea unui "atac masiv" al forțelor ruse, care avut loc pe parcursul nopții, potrivit Sky News. Rușii au lansat un atac cu zeci de vehicule blindate alături de infanterie. "Invadatorii au mărșăluit în coloană, sperând să străpungă apărarea noastră", a declarat statul major al Ucrainei, marți dimineață. Asaltul a început cu militari aflați pe motociclete "care au încercat să străpungă liniile". "Serviciile de informații au observat forțele inamice la timp, iar acțiunile coordonate ale artileriei și piloților de drone ai Brigăzii 71 Jaeger și ai unităților învecinate au rupt formația de luptă a inamicului și apoi au distrus-o metodic. Echipamentul a fost lăsat să ardă pe câmpul de luptă. Infanteria împrăștiată a încercat să se ascundă în zona de debarcare, dar a fost distrusă de drone și parașutiști", au precizat reprezentanții armatei ucrainene. Sursa citată nu a precizat locul unde s-a desfășurat atacul.
- Sat bombardat - Un atac aerian al Rusiei a vizat dimineață satul Slatîne din regiunea Harkov. Mai multe case, clădiri, garaje și o mașină au fost avariate, iar pompierii au intervenit pentru a stinge un incendiu. Nu s-au înregistrat victime, a anunțat Serviciul pentru Situații de Urgență.
- Rușii avansează - Trupele ruse continuă acțiunile ofensive în mai multe sectoare ale frontului. Grupul ucrainean de analiză militară DeepState a anunțat dimineață că trupele ruse au ajuns noaptea trecută în apropierea satului Rozdolne, pe frontul Novopavlivka din regiunea Donețk. De asemenea, rușii au obținut câștiguri locale în apropierea satului Guievo din regiunea Kursk, unde forțele de apărare ale Ucrainei au fost forțate să se retragă sub presiunea inamicului. De asemenea, în ultimele zile trupele ruse au fost active lângă satul Velîka Novosilka din regiunea Donețk, a menționat sursa citată de Ukrainska Pravda.
Negocierile de pace
- Emisarul lui Trump: Putin vrea o "pace durabilă" - Emisarul preşedintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a anunţat la trei zile după o nouă întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin că acesta cere o "pace durabilă" în Ucraina. "Poate că suntem pe punctul de a obţine ceva foarte, foarte important pentru întreaga lume", a declarat luni într-un interviu, la Fox News, Steve Witkoff. Kievul şi unele capitale occidentale acuză Rusia, a cărei armată este mai numeroasă şi mai bine echipată pe front, de faptul că tărăgănează în mod intenţionat aceste negocieri. Witkoff a fost primit vineri de Putin, la Sankt Petersburg, pentru a treia oară de la întoarcerea lui Trump la Casa Albă. Întâlnirea de peste patru ore - în prezenţa a doi consilieri apropiaţi ai preşedintelui rus, Iuri Uşakov şi Kiril Dmitriev - s-a dovedit "convingătoare", a declarat emisarul american. Un acord de pace este "pe cale să apară", a anunţat el. Acesta a sugerat că "oportunităţile comerciale" dintre SUA şi Rusia fac parte din negocieri şi ar putea "aduce o adevărată stabilitate în regiune".
Alte informații relevante
- Zelenski cere ca legea marţială să fie prelungită - Ucraina nu pare să se aştepte la o încetare a ostilităţilor prea curând, în ciuda cuvintelor optimiste ale emisarului american Steve Witkoff, care s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin la Moscova. Preşedintele Volodimir Zelenski a depus marţi în Rada Supremă, Parlamentul ucrainean, două proiecte de lege care prevăd prelungirea duratei legii marţiale şi a duratei mobilizării generale, care sunt în vigoare de la invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie 2022, relatează Le Figaro. Proiectele de lege propun prelungirea duratei legii marţiale în Ucraina şi a mobilizării generale cu încă 90 de zile, adică până la 6 august. Acesta va fi cel de-al 15-lea vot în Verhovna Rada pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Ultima dată, parlamentul votase la 15 ianuarie în favoarea proiectelor de lege pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării în Ucraina până la 9 mai 2025.
- Democrații fac presiuni pentru Ucraina - Democrații din Camera Reprezentanților din SUA au introdus o nouă propunere legislativă pentru a crește sprijinul acordat Ucrainei, potrivit unor surse citate de Reuters. Gregory Meeks, liderul democraților din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei, a inițiat Ukraine Support Act, lege care ar oferi finanțare pentru eforturile de securitate și reconstrucție ale Ucrainei și ar impune sancțiuni ample Rusiei. Potrivit unei copii a proiectului de lege consultată de Reuters, legislația stabilește măsuri financiare și diplomatice semnificative pentru a contracara agresiunea Rusiei. Proiectul de lege include trei secțiuni principale: sprijinul pentru Ucraina și NATO, inclusiv crearea unui coordonator special pentru reconstrucția Ucrainei; prevederi pentru asistență în materie de securitate, cum ar fi împrumuturi directe și finanțare militară; și sancțiuni dure împotriva Rusiei, vizând sectorul financiar, industria energetică și minieră și oficialii cheie. Proiectul de lege nu a fost încă făcut public, dar vine la doar două săptămâni după ce republicanii și democrații din Senat au introdus un pachet separat care ar sancționa Rusia, dacă refuză să se angajeze în negocieri de pace de bună-credință cu Ucraina.
- Trump, nou atac la Zelenski - Donald Trump și-a exprimat din nou frustrarea față de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. "El caută mereu să obțină rachete. Uite, când începi un război, trebuie să știi că poți câștiga. Nu începi un război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri că oamenii îți vor livra rachete", a spus Trump în Biroul Oval, răspunzând la întrebarea unui reporter cu privire la dorința președintelui ucrainean de a avea mai multe rachete. Trump a declarat, ulterior, că trei persoane sunt vinovate de război, respectiv Putin, Biden și Zelenski. Detalii AICI
- Trump, contrazis de cifre - Președintele american Donald Trump nu a oferit până în prezent niciun nou ajutor pentru Ucraina, concentrându-se pe obținerea unei încetări a focului și pe restabilirea relațiilor cu Moscova. Fără prea mare folos. Trump a justificat parțial lipsa de inițiativă afirmând că Europa a contribuit mult mai puțin decât SUA, susținând că ajutorul american s-ar ridica la 350 de miliarde de dolari — o cifră infirmată de raportul Institutului Kiel.. Detalii AICI.
- Atacul din Sumî e o strategie - Atacul de duminică asupra oraşului Sumî şi atacul din 4 aprilie asupra oraşului Krivoi Rog, unde o rachetă balistică rusească încărcată cu muniţie cu dispersie a ucis 20 de persoane şi a rănit 80, fac parte dintr-o strategie militară rusă. Scopul este de a teroriza populaţia civilă şi de a o întoarce împotriva armatei şi guvernului ucrainean, forţându-i să ceară pacea cu Moscova, scrie Politico. "Rusia poartă un război total împotriva Ucrainei", a declarat Mîkola Bielieskov, analist militar şi cercetător la Institutul Naţional Ucrainean pentru Studii Strategice. "Scopul acestui război total este de a forţa civilii să creeze presiune asupra autorităţilor ucrainene pentru a negocia o înţelegere în termenii Rusiei. Până acum, ruşii au eşuat, dar ei cred că există un punct de cotitură dincolo de care civilii vor începe să îşi îndrepte ura nu către Federaţia Rusă, ci către guvernul nostru", a adăugat el.
- Cum au ajuns chinezii în armata rusă - Cei doi cetățeni chinezi luați prizonieri de forțele ucrainene au povestit, luni, într-o conferinţă de presă la Kiev, cum au ajuns să lupte pentru armata rusă. Ei au susținut că au fost convinși de postările de pe TikTok şi plata oferită. Detalii AICI.