Ziua 1146 de război a început cu un atac nocturn al Rusiei asupra orașelor Odesa, Harkov și Zaporojie. Opt oameni au fost răniți, iar mai multe clădiri și elemente de infrastructură au suferit avarii. Rușii au bombardat și două raioane din regiunea Dnipropetrovsk, o persoană fiind rănită.
Rusia a lansat noaptea trecută 62 de drone, cele mai multe fiind neutralizate de apărarea aeriană.
S-au dat lupte grele și lângă Vovceansk, la doar 5 kilometri de granița cu Rusia, în regiunea Harkov. Rusia încearcă acolo să debarce trupe și să străpungă apărarea ucraineană.
Noile atacuri au avut loc la câteva ore după ce Rusia a bombardat în Duminica Floriilor centrul orașului Sumî. Cel mai recent bilanț al acestui atac, comunicat luni dimineață de autoritățile ucrainene, indică 119 răniți, între care 15 copii. 35 de oameni au murit, inclusiv șapte copii.
Ministerul Apărării din Rusia susține că a vizat o întâlnire a comandanților militari ucraineni în timpul atacului asupra orașului Sumî, și că a ucis peste 60 de militari ucraineni.
În fața evidenței, preşedintele american Donald Trump a catalogat bombardamamentul drept "oribil". El le-a declarat reporterilor că a fost o greșeală, dar nu a acuzat în mod direct Rusia.
Asta după ce Volodimir Zelenski i-a cerut lui Trump să viziteze Ucraina pentru a vedea dezastrul provocat de agresiunea rusă, ca să înțeleagă ce se întâmplă acolo. Apelul liderului de la Kiev a fost făcut înainte de atacul din Sumî.
Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să achiziționeze 10 sisteme de apărare aeriană Patriot din SUA, pentru suma de 15 miliarde de dolari, în încercarea de a-și proteja orașele de atacurile rusești cu rachete, drone și bombe.
Pe de altă parte, FSB a reținut un cetățean moldovean acuzat că pregătea un atac terorist în Crimeea, la ordinele spionajului ucrainean.
Iar viitorul cancelar german Friedrich Merz ia în considerare dotarea Ucrainei cu rachete Taurus pentru a lovi ținte militare din Crimeea, inclusiv podul Kerci. Potrivit lui, armata ucraineană trebuie să iasă din poziția defensivă și să preia inițiativa.
Situația pe front
- Atacuri cu drone în 3 orașe - Opt persoane au fost rănite în Odesa în urma unui atac nocturn cu drone, a anunțat pe Telegram primarul Ghenadi Truhanov. Fragmentele unei drone au provocat pagube minore unei clinici, dar niciun pacient nu a fost rănit, a menționat edilul. În plus, au fost avariate și clădiri rezidențiale, infrastructura civilă, un drum principal, un service auto și mai multe mașini, relatează Ukrainska Pravda. În Harkov a avut loc o lovitură asupra infrastructurii unei companii, unde a izbucnit un incendiu de mari dimensiuni, a comunicat primarul Igor Terehov. Zaporojie, unul dintre cele mai apropiate orașe ucrainene de front, a fost, de asemenea, atacat, o benzinărie fiind lovită de drone rusești, a anunțat șeful administrației militare regionale, Ivan Fedorov. Totodată, un bloc de nouă etaje din Stepnohirsk, un oraș din regiunea Zaporojie, a luat foc după ce a fost lovit de o bombă ghidată.
- Atac în Dnipropetrovsk - Rușii au atacat și raioanele Nikopol și Sînelnîkove din regiunea Dnipropetrovsk. Un bărbat a fost rănit, iar mai multe case, anexe și o mașină au fost avariate, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale.
- Crește bilanțul negru în Sumî - Numărul răniților după atacul aerian de duminică din Sumî a crescut la 119, din care 15 sunt copii. 35 de oameni au fost uciși, inclusiv șapte copii, a anunțat Oleh Strilka, purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru Situații de Urgență al regiunii Sumî.
- Drone doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută 62 de drone. Forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus 40 de drone, iar alte 11 au dispărut de pe radar fără a provoca daune. Regiunile Odesa, Donețk, Dnipropetrovsk și Harkov au fost sub atac, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Lupte grele lângă Vovceansk - Forțele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană și să debarce trupe în apropierea orașului Vovceansk, în regiunea Harkov, a raportat grupul de forțe ucrainean „Hortîția”. Vovceansk, situat la doar 5 kilometri de granița cu Rusia, în regiunea Harkov, și care avea odinioară 17.000 de locuitori, a fost martorul mai multor bătălii. Orașul a fost ocupat de forțele ruse până în septembrie 2022, când trupele ucrainene l-au eliberat, doar pentru ca luptele intense să reînceapă în mai 2024, odată cu o nouă ofensivă rusă, determinând mulți locuitori să-și părăsească locuințele. În atacul recent, armata rusă a folosit trei vehicule blindate și opt vehicule motorizate. Forțele ucrainene au distrus două blindate rusești și șase vehicule motorizate, potrivit raportului. „Căutarea și distrugerea resturilor grupurilor de asalt inamice continuă,” a transmis grupul „Hortîția”.
Ce se întâmplă în Rusia
- Cetățean moldovean, reținut de FSB - Un cetățean moldovean de 32 de ani a fost reținut în Crimeea de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru o presupusă colaborare cu serviciile speciale ucrainene. El este acuzat că ar fi ascuns explozibili destinați aruncării în aer a unei stații de pompare a apei, conform informațiilor furnizate de FSB (urmașul KGB). Cetățeanul moldovean reținut este Kurdoglu Evghenii Mihailovici, născut în 1992, potrivit TASS. FSB susține că acesta ar fi furnizat coordonatele unei ascunzători, din care a fost confiscat ”un dispozitiv explozibil de fabricație artizanală cu acțiune puternic explozivă, alcătuit dintr-o substanță explozibilă plastică Semtex10 în greutate de 400 de grame, un detonator electric EDP și un temporizator, destinat aruncării în aer a unei stații de pompare a apei din Kerci”. Potrivit FSB, în aprilie 2024, bărbatul a inițiat în mod proactiv contactul prin Internet cu un reprezentant al spionajului ucrainean, la ordinele căruia a colectat și transmis informații, inclusiv materiale foto și video despre locațiile echipamentelor militare și pozițiile de apărare aeriană, obiective de infrastructură de transport și energetică din Crimeea, precum și rezultatele loviturilor cu rachete ale Ucrainei. Suspectul și-a recunoscut vinovăția și cooperează activ cu ancheta, a adăugat FSB.
- Trei morți într-un atac cu dronă în Kursk - Trei civili au fost uciși în regiunea Kursk din Rusia, după un atac cu dronă ucraineană, a declarat guvernatorul zonei, Alexander Khinshtein. Acesta a spus că decesele au avut loc în satele Giryi și Zolotaryovka.
Alte informații relevante
- Cum explică Rusia atacul de la Sumî - Moscova a anunțat că a lovit o reuniune a unor ofițeri din comandamentul armatei ucrainene, relatează Sky News. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus al Apărării, trupele sale au lansat două rachete balistice Iskander asupra "locațiilor unei reuniuni a comandamentului" unei grupări a armatei ucrainene la Sumî. Ucraina "continuă să folosească populația ucraineană ca scuturi umane, amplasând instalații militare sau organizând evenimente la care participă militari în centrul unui oraș dens populat", se arată în același comunicat. Ministerul rus al Apărării susține că a ucis în acest atac peste 60 de militari ucraineni, în timp ce bilanțul provizoriu al victimelor prezentat de autoritățile ucrainene menționează cel puțin 35 de civili uciși și 117 răniți. Mai devreme luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că armata rusă atacă exclusiv ținte militare sau cvasi-militare. "Doar vă pot repeta și reaminti declarațiile atât ale președintelui nostru (Vladimir Putin) cât și ale reprezentanților noștri militari că atacurile noastre militare sunt direcționate exclusiv către ținte militare și cvasi-militare", a răspuns el la briefingul său de presă zilnic, întrebat despre atacul de la Sumî.
- Ce spune Trump despre atac- Preşedintele american Donald Trump a catalogat drept "oribil" bombardamentul soldat duminică cu cel puţin 35 de morţi la Sumî, însă fără să acuze în mod direct Rusia. "Cred că este teribil. Şi mi s-a spus că au făcut o greşeală. Dar cred că este un lucru oribil", le-a declarat unor jurnalişti preşedintele Statelor Unite, la bordul aeronavei prezidenţiale Air Force One. Întrebat despre această "greşeală", Trump a răspuns că "au făcut o greşeală (…), va trebui să-i întrebaţi pe ei", fără să precizeze la cine se referă. Consiliul Naţional de Securitate (NSC) al Casei Albe a apreciat că bombardamentul subliniază necesitatea de a negocia pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Nici Trump şi nici NSC nu au acuzat Rusia de acest atac cu rachetă, care a provocat o indignare generală în rândul comunităţii internaţionale.
- Zelenski i-a cerut lui Trump să vină în Ucraina - Volodimir Zelenski i-a cerut lui Donald Trump să viziteze Ucraina, pentru a vedea dezastrul provocat de agresiunea rusă, într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune american CBS. Interviul, pentru emisiunea "60 Minutes", a fost înregistrat înainte de atacul rusesc care a ucis duminică cel puţin 35 de persoane în Sumî. Adresându-se indirect preşedintelui american, Zelenski a spus: "Vrem să veniţi să vedeţi. Credeţi că înţelegeţi ce se întâmplă aici. Foarte bine, vă respectăm decizia. Dar vă rog, înainte de a lua orice decizie, înainte de orice formă de negociere, veniţi şi vedeţi oamenii, civilii, combatanţii, spitalele, bisericile, copiii, distruşi sau morţi. Veniţi şi vedeţi, iar apoi să mergem mai departe cu un plan pentru a pune capăt războiului. Veţi înţelege ce a făcut Putin", a spus Zelenski.
- Merz ar da rachete Taurus pentru o lovitură în Crimeea - Viitorul cancelar german Friedrich Merz ia în considerare furnizarea de rachete Taurus ucrainenilor, sugerând că acestea ar putea fi folosite pentru a lovi infrastructura strategică militară a Rusiei din Crimeea, inclusiv podul Kerci. Într-un interviu video pentru Caren Miosga de la ARD, Merz a subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina în tranziția de la o atitudine reactivă la una proactivă pe câmpul de luptă. Kievul trebuie să fie echipat pentru "a contura evenimentele" și să preia inițiativa. "Dacă lucrurile continuă așa cum sunt, dacă, de exemplu, cea mai importantă conexiune terestră dintre Rusia și Crimeea este distrusă, sau dacă se întâmplă ceva chiar în Crimeea, unde se află cea mai mare parte a logisticii militare ruse, atunci aceasta ar fi o oportunitate de a aduce această țară strategic din nou în joc", a spus Merz. El a precizat că nu cere implicarea directă a Germaniei în război, ci mai degrabă înarmarea Ucrainei cu capacitatea de a lua inițiativa.
- Trump: Zelenski și Biden sunt vinovați - Președintele american Donald Trump l-a acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că a „permis” începerea războiului din Ucraina. Într-o postare furioasă pe Truth Social, președintele SUA descrie conflictul drept „războiul lui Biden, nu al meu”. El adaugă: „Președintele Zelenski și Joe Biden cel Corupt au făcut o treabă absolut îngrozitoare permițând ca această tragedie să înceapă. Au existat atât de multe moduri prin care putea fi prevenită încă de la început.” Detalii AICI.
- Lavrov spune că NATO ar fi trebuit desființată - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că NATO „și-a pierdut sensul” după prăbușirea Uniunii Sovietice și „ar fi trebuit să fie dizolvată”, adăugând că această chestiune este încă actuală. Declarația a fost făcută la Forumul din Antalya (Turcia). Lavrov a susținut că sfârșitul blocului estic a eliminat amenințarea pentru care NATO fusese creat, dar că alianța nu doar că a continuat să existe, ci a pretins un rol dominant în securitatea europeană. Lavrov a catalogat această evoluție drept „o strategie eșuată”, acuzând NATO și OSCE că nu au reușit să întărească securitatea sau să prevină conflicte. Detalii AICI.
- Ucraina face propuneri privind un acord pe resurse minerale - Ucraina a transmis un set de propuneri Statelor Unite în cadrul consultărilor tehnice privind un acord-cheie pe resurse minerale, a confirmat vicepremierul Olha Stefanishyna. „Este un semnal pozitiv în sine că aceste consultări au loc,” a declarat ea la televiziunea națională, subliniind că propunerile formulate la Kiev au fost coordonate între mai multe ministere. Stefanishyna a refuzat să ofere detalii, menționând că negocierile sunt în desfășurare și că „mă aștept ca, după aceste consultări, negocierile să continue până la semnarea unui acord.”
- 15 miliarde pentru apărarea cerului - Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să achiziționeze 10 sisteme de apărare aeriană Patriot din SUA, pentru suma de 15 miliarde de dolari, în încercarea de a-și proteja orașele de atacurile rusești cu rachete, drone și bombe. Zelenski a afirmat că a prezentat oferta atât administrației actualului președinte Donald Trump, cât și celei a fostului președinte Joe Biden. El a subliniat că Ucraina este dispusă să plătească întreaga sumă și a cerut acordarea de licențe pentru producerea locală a sistemelor Patriot și a rachetelor aferente. Deși există un armistițiu parțial intermediat de SUA, Rusia a continuat atacurile asupra orașelor ucrainene, cu sute de victime înregistrate în ultimele săptămâni. Oficialii ucraineni insistă că sprijinul occidental actual este insuficient și cer acțiuni concrete pentru consolidarea apărării antiaeriene.
- Ucraina își dezvoltă un sistem de apărare aeriană - Ucraina își proiectează propriul sistem de apărare aeriană la nivel strategic, a anunțat ministrul de externe Andri Sîbiha. Acesta a cerut aliaților să consolideze apărarea antiaeriană ucraineană și să furnizeze sisteme suplimentare, rachete și piese de schimb. El a invitat, de asemenea, partenerii UE să investească în dezvoltarea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei. "Putin se va muta mai departe în Europa și mai aproape de casele voastre dacă nu este oprit în Ucraina. Aceasta este realitatea", a spus Sîbiha.