Ziua 1145 Atac devastator la Sumî, în ziua de Florii: 34 de morți și zeci de răniți, inclusiv copii. Ucraina promite răzbunare. Trump cere Kievului o importantă conductă de gaz

<span style="color:#990000;">Ziua 1145</span> Atac devastator la Sumî, în ziua de Florii: 34 de morți și zeci de răniți, inclusiv copii. Ucraina promite răzbunare. Trump cere Kievului o importantă conductă de gaz
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1145 de război este marcată de un atac devastator al Rusiei în Sumî, unde rachetele au lovit în plin civili în ziua de Florii. Sunt cel puțin 34 de morți (2 copii) și cel puțin 117 răniți (10 copii).

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat ulterior un apel la „a se face presiuni” asupra Rusiei pentru „a opri războiul” din Ucraina: „Fără o presiune cu adevărat puternică, fără un sprijin adecvat pentru Ucraina, Rusia va continua să ducă acest război”.

Iar Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a promis „răzbunare inevitabilă": „Răspunsul nostru va fi dur. Vom distruge ocupanții, facilitățile lor militare, armele și echipamentele - oriunde s-ar afla”.

Liderii europeni au condamnat vehement violența, transmițând mesaje de solidaritate și apeluri la încetarea focului. În schimb, poziția Statelor Unite a fost palidă, reprezentantul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, spunând că atacul „depășește orice limită a decenței”.

Rusia a atacat și în regiunea Herson, unde trei oameni au fost uciși și șapte au fost răniți în urma loviturilor în rafală începute cu o zi în urmă.

De cealaltă parte, forțele ucrainene au reușit să distrugă sau să avarieze mai multe vehicule militare rusești în regiunea Donețk, respingând un asalt mecanizat.

În zona diplomației, avem o declarație ambiguă a președintelui american Donald Trump, care a comentat pe marginea negocierilor în curs dintre Rusia și Ucraina, afirmând că „există un moment în care ori acționezi, ori taci.”

De asemenea, Statele Unite au cerut - în demersul lui Trump de a primi răsplată pentru ajutorul acordat - controlul asupra unei conducte cruciale din Ucraina, folosită pentru a trimite gaz rusesc în Europa. Aceasta porneşte din oraşul Sudzha din vestul Rusiei şi ajunge în oraşul ucrainean Uzhhorod, la aproximativ 1 200 km distanţă, la graniţa cu UE şi Slovacia. Mişcarea este descrisă ca fiind un şantaj colonial.

Iar Ucraina, dependentă până acum de ajutorul extern, depune eforturi uriașe pentru a-și produce tot mai mult armamentul necesar. Datele arată că țara afectată de război a reușit să își crească substanțial producția de arme, rachete și drone în 2024, cu planuri ambițioase de extindere a capacității de producție în 2025.

Situația pe front

  • Atac devastator la Sumî - „O lovitură teribilă a rachetelor balistice rusești asupra Sumî. Rachetele inamice lovesc o stradă obișnuită a orașului, viața obișnuită, case, instituții de învățământ, mașini pe stradă. Și aceasta este într-o zi în care oamenii merg la biserică: Duminica Floriilor", a scris Volodimir Zelenski pe Facebook. Una dintre rachete a lovit un troleibuz plin de călători. Imaginile de la fața locului arată cadavre care zac pe stradă, mașini în flăcări și salvatori care poartă supraviețuitori însângerați. Din datele preliminare, sunt cel puțin 34 de morți, din care doi copii. Oficialii au confirmat și că cel puțin 117 de persoane au fost rănite, inclusiv zece copii.

Atenție! Imagini cu puternic impact emoțional!

Кількість загиблих та поранених внаслідок російського ракетного удару по центру Сум зрослаКількість поранених...

Publicată de Новости Донбасса. Видео pe Duminică, 13 aprilie 2025
  • Apelul lui Zelenski - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat duminică un apel la „a se face presiuni” asupra Rusiei pentru „a opri războiul” din Ucraina, după lovitura aeriană asupra orașului Sumî. „Fără o presiune cu adevărat puternică, fără un sprijin adecvat pentru Ucraina, Rusia va continua să ducă acest război”, a declarat șeful statului ucrainean pe Telegram. El l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin de „ignorarea propunerii americane privind o încetare a focului totală și necondiționată”.
  • Europa condamnă dur atacul de la Sumî - Liderii europeni au condamnat vehement violența, transmițând mesaje de solidaritate și apeluri la încetarea focului. Detalii AICI.
  • Reacția palidă a SUA - SUA au avut o reacție extrem de slabă, prin vocea trimisului SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg. „Atacul forțelor ruse asupra țintelor civile din Sumî depășește limitele decenței. Ca fost oficial militar, știu ce sunt loviturile țintite, iar acest lucru este inacceptabil”, a scris, duminică, Keith Kellogg pe rețeaua de socializare X, relatează AFP.
  • Ucraina promite răzbunare - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a promis „răzbunare inevitabilă" și un răspuns dur în urma dublului atac cu rachete lansat de Rusia asupra orașului Sumî. „Rusia demonstrează încă o dată că nu caută pacea. Scopul său este de a semăna frică. Dar Rusia se va confrunta cu furia noastră și cu o răzbunare inevitabilă", a declarat Statul Major într-un comunicat oficial, citat de pravda.com.ua. „Răspunsul nostru va fi dur. Vom distruge ocupanții, facilitățile lor militare, armele și echipamentele - oriunde s-ar afla. (...) Crimele de război rusești nu au termen de prescripție. Făptașii trebuie aduși în fața justiției", a mai spus Statul Major.
  • Atacuri în rafală în Herson - Trei oameni au murit și șapte au fost răniți în regiunea Herson, după ce forțele ruse au lansat atacuri asupra a 31 de localități, anunță Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale Herson, potrivit Ukrinform. Atacurile rusești au vizat infrastructura critică, dar și zonele rezidențiale.
  • Tanc pulverizat într-o clipă - Un tanc rusesc T-80, unul dintre vehiculele principale de luptă ale rușilor, a fost distrus de o dronă ucraineană. Imaginile postate pe X arată o explozie puternică, provocată cel mai probabil de încărcătura pe care echipamentul o avea la bord.
  • Patru răniți la Kupiansk - Patru persoane au fost rănite și alte trei au rămas prinse sub dărâmături după ce un atac cu bombă ghidată rusească a lovit sâmbătă o casă, în orașul Kupiansk din nord-estul Ucrainei, declară guvernatorul regional.
  • Rușii susțin că au ocupat satul Elizavetovka, din Donețk - "Trupele ruse au eliberat satul Elizavetovka din Republica Populară Donețk", a informat Ministerul rus al Apărării.
  • Rușii și-au retras navele - Marina ucraineană a anunțat, în dimineața de 13 aprilie, că nu există nave de război rusești în Marea Neagră sau Marea Azov. Totuși, în Marea Mediterană, Rusia deține trei nave purtătoare de rachete Kalibr, capabile să lanseze până la 26 de rachete. În ultimele 24 de ore, au fost observate tranzitări prin strâmtoarea Kerci de nave în interesul Federației Ruse – opt spre Marea Neagră (două spre Bosfor) și două spre Marea Azov (și ele cu destinație Bosfor).

Discuțiile de pace

  • Trump: „Ori acționezi, ori taci” - Președintele american Donald Trump a comentat pe marginea negocierilor în curs dintre Rusia și Ucraina, afirmând: „Există un moment în care ori acționezi, ori taci.” Declarația vine după o întâlnire de nivel înalt în Rusia, pe 11 aprilie, unde trimisul său, Steve Witkoff, a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin.
  • Întâlnirea Putin-Trump, tot mai aproape - Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a descris conversația dintre Vladimir Putin și trimisul special al președintelui SUA Steve Witkoff la Sankt Petersburg, din 11 aprilie, drept un pas către o întâlnire între președintele rus și Donald Trump. Potrivit lui Peskov, întâlnirea șefilor celor două state va avea loc mai devreme sau mai târziu, dar va fi nevoie de ceva timp pentru a o pregăti. "Într-un fel sau altul, va fi cu siguranță un pas în plus către această întâlnire. Această întâlnire va avea loc, iar președinții și-au exprimat voința politică ca aceasta să aibă loc. Dar va avea loc la momentul oportun, trebuie să ne pregătim pentru asta", a declarat șeful serviciului de presă al Kremlinului

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incident energetic - O explozie la o centrală termică din Orenburg a cauzat un incendiu semnificativ, punând în evidență vulnerabilitățile infrastructurii energetice ruse. Explozia a avut loc în jurul orei 5.00 dimineața, fiind urmată de un nor gros de fum negru. Unii locuitori au raportat și întreruperi de curent electric. Autoritățile locale nu au oferit încă declarații oficiale cu privire la cauza incidentului.

Alte informații relevante

  • Siguranță nucleară rămâne o prioritate - Ucraina lucrează la repararea structurii de izolare de la centrala nucleară Cernobîl, avariată în urma unui atac cu dronă efectuat de Rusia în luna februarie, a declarat ministrul Mediului, Svitlana Hrinciuk. El a menționat că atacul a compromis funcționalitatea arcului protector instalat în 2019 pentru a preveni scurgerile radioactive. Declarația a fost făcută cu ocazia inaugurării unei noi centrale solare de 0,8 megawați în apropierea Cernobîlului.
  • Ucraina a crescut producția de armament - Ucraina și-a extins semnificativ producția de armament în ultimul an, utilizând lunar rachete balistice și de croazieră fabricate pe plan intern, potrivit ministrului Industriilor Strategice, Herman Smetanin. Acesta a precizat că producția de rachete de croazieră a crescut de opt ori în 2024 față de 2023. Dacă în 2022 Ucraina producea un singur tip (Neptun), în 2024 au fost introduse multe modele noi. De asemenea, producția de drone cu rază lungă a fost dublată în 2024 față de 2023 (de 22 ori mai mult decât în 2022). În total, Ucraina a dezvoltat 324 de tipuri noi de arme până la finalul lui 2024. Valoarea producției militare în 2024 a fost de 9 miliarde USD, iar estimările pentru 2025 vizează o creștere până la 35 miliarde USD.
  • Trump a extins sancțiunile impuse de Biden. Un document al Registrului Federal al SUA citat de Pravda arată că președintele american Donald Trump a extins sancțiunile impuse de Biden împotriva Rusiei în 2021. „Activitățile externe dăunătoare specificate ale Guvernului Federației Ruse continuă să reprezinte o amenințare neobișnuită și extraordinară la adresa securității naționale, a politicii externe și a economiei Statelor Unite. Din acest motiv, urgența națională trebuie să rămână în vigoare și după 15 aprilie 2025”, se spune în anunț. Documentul menționează că Rusia continuă să reprezinte o amenințare la adresa alegerilor libere și a instituțiilor democratice din Statele Unite și aliații săi.
  • SUA vor controlul unei conducte de gaz rusesc - Statele Unite au cerut controlul asupra unei conducte cruciale din Ucraina, folosită pentru a trimite gaz rusesc în Europa, potrivit unor rapoarte, într-o mişcare descrisă ca fiind un şantaj colonial. Donald Trump doreşte ca Kievul să predea resursele naturale ale Ucrainei drept „răsplată” în schimbul armelor livrate de administraţia Biden. Cel mai recent document include o cerere ca International Development Finance Corporation a guvernului SUA să preia controlul asupra conductei de gaze naturale. Aceasta porneşte din oraşul Sudzha din vestul Rusiei şi ajunge în oraşul ucrainean Uzhhorod, la aproximativ 1 200 km distanţă, la graniţa cu UE şi Slovacia. Detalii AICI.
  • Merz susține Ucraina, dar cu condiții - Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, și-a exprimat sprijinul pentru aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și Uniunea Europeană, însă a subliniat că aceste etape ar trebui parcurse doar după încheierea războiului, anunță The Kyiv Independent. „Ucraina este o țară europeană foarte mare, dar este o țară europeană aflată în război”, a declarat Merz într-un interviu pentru Handelsblatt.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇