Universitatea Harvard respinge pretențiile lui Trump, iar administrația i-a tăiat rapid peste 2 miliarde de dolari din finanțare

Universitatea Harvard respinge pretențiile lui Trump, iar administrația i-a tăiat rapid peste 2 miliarde de dolari din finanțare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prestigioasa Universitate Harvard a respins cererile administraţiei Trump, care o acuză că permite proliferarea antisemitismului şi a ameninţat cu tăierea subvenţiilor în valoare de aproape 9 miliarde de dolari.

Drept urmare, după doar câteva ore, Administraţia Trump a anunţat că îngheaţă peste 2 miliarde de dolari în fonduri federale pentru Harvard, universitate clasată în mod frecvent printre cele mai bune instituţii de învăţământ superior din lume, anunţă BBC.

Universitatea Harvard îşi susţine principiile în faţa ameninţării Trump

Într-o scrisoare fermă semnată de doi dintre avocaţii universităţii şi adresată administraţiei republicane, universitatea a asigurat că:

  • Harvard nu va abdica de la independenţa sa sau de la drepturile sale garantate de Constituţie
  • Nici Harvard şi nici vreo universitate privată nu se poate lăsa preluată de guvernul federal
  • Harvard nu este dispusă să accepte cereri care depăşesc autoritatea legitimă a acestei administraţii sau a oricărei alte administraţii
  • Universitatea a luat măsuri majore în ultimele 15 luni pentru a combate antisemitismul.
  • Harvard se află într-o situaţie foarte diferită faţă de acum un an
  • Solicitarea administraţiei ignoră eforturile Harvardului şi prezintă cerinţe care, în contradicţie cu Primul Amendament, încalcă libertăţile academice garantate de mult timp de Curtea Supremă

Primul amendament din Constituţia SUA garantează libertăţile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare.

La începutul lunii aprilie, administraţia preşedintelui Donald Trump a transmis mai multe cereri conducerii universităţii, inclusiv încetarea programelor „DEI” (diversitate, echitate şi incluziune) şi modificarea programelor care „alimentează hărţuirea antisemită”.

Lista mai urmărea modificări ale guvernanţei, practicilor de angajare şi procedurilor de admitere.

Într-o scrisoare adresată luni comunităţii Harvard, preşedintele Alan Garber a declarat că a primit de la Casa Albă, vineri, o „listă actualizată şi extinsă de cereri”, alături de un avertisment că universitatea „trebuie să se conformeze” pentru a-şi menţine „relaţia financiară” cu Guvernul.

„Am informat administraţia prin intermediul consilierului nostru juridic că nu vom accepta acordul lor propus”, a scris el.

„Deşi unele dintre cererile formulate de Guvern vizează combaterea antisemitismului, majoritatea reprezintă o reglementare guvernamentală directă a condiţiilor intelectuale de la Harvard”, a spus el.

Universitatea, cu sediul lângă Boston (nord-est), este prima care respinge cererile guvernului federal, deşi are cel mai mult de pierdut ca finanţare.

Sancţiune imediată de la Trump pentru Harvard

”Declarația de astăzi a Harvard întărește mentalitatea îngrijorătoare privind drepturile care este endemică în cele mai prestigioase universități și colegii ale națiunii noastre - că investițiile federale nu vin cu responsabilitatea de a respecta legile privind drepturile civile”, a declarat Task-Force-ul lui Trump menit pentru combaterea antisemitismului.

În consecinţă, administraţia îngheaţă imediat 2,2 miliarde de dolari în subvenţii şi 60 de milioane de dolari în contracte pentru Universitatea Harvard.

„Întreruperea învăţării care a afectat campusurile în ultimii ani este inacceptabilă”, a subliniat acesta.

"Hărţuirea studenţilor evrei este intolerabilă. Este timpul ca universităţile de elită să ia problema în serios şi să se angajeze în schimbări semnificative dacă doresc să continue să primească sprijinul contribuabililor", se adaugă în declaraţie.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, guvernul american a luat în vizor marile universităţi ale ţării, care, de peste un an, au fost scena unor tulburări studenţeşti de diferite grade împotriva războiului Israelului din Gaza.

Din aceleaşi motive, Guvernul a tăiat deja 400 de milioane de dolari din subvenţiile unei alte universităţi prestigioase, Universitatea Columbia din New York, care, în ultimele săptămâni, a dat curs reformelor drastice cerute de administraţie în încercarea de a recupera aceste fonduri.

Mai multe universități au negociat cu Guvernul pentru a evita reducerile de finanțare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇