10 decizii luate de Donald Trump care au dat America și lumea peste cap

Nu a existat o prăbușire mai rapidă a unui președinte american care, în mai puțin de 100 de zile de la preluarea puterii, se află într-o situație critică, pierzând cel puțin 10 puncte procentuale din susținerea politică.

Cu un cabinet măcinat de lupte interne și fără strategie, a făcut pași mari înapoi în fața Chinei și Rusiei.
10 decizii luate de Donald Trump care au dat America și lumea peste cap
Donald Trump, cu o lopată în mână la Casa Albă, sugerează involuntar că sapă groapa Americii - Foto: Hepta.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Războiul comercial declanșat de președintele american, practic, cu întreaga lume a distrus prestigiul Americii, a izolat-o și a rupt echilibrul economic. Astfel, s-a ajuns în situația ca influența politică a lui Donald Trump să se prăbușească, iar pârghiile pe care le are să nu mai poată impune soluții în ce privește relația cu China sau să aducă încetarea focului în Ucraina. 

Întrebarea pe care și-o pun oameni din întreaga lume e ce l-a determinat pe președintele american să acționeze atât de dezordonat, fără o strategie și obiective clare.

Răspunsul e simplu și complicat în același timp. Donald Trump s-a comportat conform personalității sale, una care ia deciziile în mod impulsiv. Liderul SUA nu citește rapoarte, nu-și ascultă consilierii, cultivând mai degrabă o competiție între membrii cabinetului său, care duce la tensiuni și scandaluri, nu la soluții.

Pe de altă parte, Trump și-a respectat programul politic prezentat în campanie, deși de atunci comentatori politici și experți au spus că va pune în pericol stabilitatea SUA și a întregii lumi.

Mai jos, prezentăm zece decizii controversate luate de Donald Trump care au provocat tensiuni interne, proteste, reacții politice și procese. 

Trebuie precizat că unele dintre ele se bucură de susținerea unei majorități a votanților republicani. 

1. Creșteri masive ale tarifelor vamale provoacă haos în comerțul global

În aprilie 2025, Trump a introdus impozite masive pentru importuri, anunțând „Zilei Eliberării”, impunând o taxă vamală minimă de 10% pe toate bunuri sosite în SUA.

Pentru China, taxele ajung până la 145%. 

XiTrumpComert

Aceste măsuri au declanșat un război comercial global, provocând pierderi de peste 6 trilioane de dolari pe piețele financiare, escaladarea inflației și temeri privind declanșarea unei recesiuni economice.

Trump a revenit, exceptând o mare parte din produsele electronice importate din China de uriașele taxe, la presiunea miliardarilor din tehnologie, amenințați de pierderi financiare uriașe.


Companiile americane care au vândut în China, și care au avut un succes enorm, nu vor mai putea face acest lucru din cauza represaliilor chineze...


Sean Stein, președintele Consiliului de afaceri SUA-China, pentru New York Times

2. Prăbușirea pieței bursiere și instabilitate economică

Anunțurile brutale privind creșterea impozitelor și tensiunile comerciale au dus la o prăbușire semnificativă a pieței bursiere. 

Indicele S&P 500 a scăzut cu peste 10%, iar probabilitatea unei recesiuni a crescut la 45%, sugerând un pericol pentru investitori.

BurseSUA

3. Reducerea masivă a finanțării cercetării științifice

Administrația a redus drastic finanțarea cercetării științifice, inclusiv concedieri în masă în agenții federale. Mai mult, date critice din domeniul sănătății și mediului au fost eliminate, blocându-se astfel accesul public la ele, subminând încrederea în știință.

4. Politici agresive privind imigrația și controverse legale

Administrația Trump a reluat politica „Rămâi în Mexic”, a încercat să elimine dreptul la cetățenie prin naștere și a folosit Legea Inamicilor Străini din 1798 pentru deportări fără decizie judecătorească. Aceste acțiuni au fost contestate în instanță și au stârnit critici privind încălcarea drepturilor omului.

Pe de altă parte, singura acțiune politică a lui Donald Trump susținută încă de majoritatea cetățenilor americani e cea din domeniul imigrației.

ICEpoliceImigratie


Oficialii lui Trump s-au dat în spectacol trimițând sute de deținuți la o uriașă închisoare din El Salvador și la baza navală Guantánamo Bay din Cuba, dar aceștia reprezintă doar o mică parte dintre cei aflați ilegal în țară.

Trei oficiali susțin că reprezentanții SUA sunt în continuare blocați de obstacole financiare și juridice, iar criticile aproape constante din partea Casei Albe în legătură cu numărul mic de deportări au scăzut moralul ofițerilor de la imigrări, care lucrează din greu, dar sunt din ce în ce mai sceptici că-și pot atinge obiectivele atât de ambițioase


Maria Sacchetti, Jacob Bogage, jurnaliști Washington Post

5. Subminarea supravegherii federale și a responsabilității în utilizarea fondurilor publice

Concedierea a 17 inspectori generali independenți și a altor oficiali de control a slăbit verificările interne din guvernul federal. 

Unele dintre aceste concedieri ar putea încălca legea federală și au declanșat o serie de procese.

6. Eliminarea drepturilor minorităților sexuale și a inițiativelor pentru diversitate

Unul dintre ordinele executive emise de Donald Trump a redus protecția persoanelor gay, inclusiv interzicerea transgender-ilor de a activa în armată și a restricționat îngrijirile medicale ale acestor persoane. De asemenea, au fost eliminate programele de diversitate, echitate și incluziune (DEI) din agențiile federale.

Și aici, deciziile lui Donald Trump sunt susținute de majoritatea votanților săi, dar au provocat tensiuni în armată, în universități și agenții federale.

7. Anularea politicilor climatice

Trump a declarat o „urgență energetică națională”, a anulat reglementări de mediu și a retras SUA din Acordul de la Paris. Aceste acțiuni au fost criticate pentru favorizarea industriei combustibililor fosili în detrimentul protecției mediului.

8. Limitarea disidenței politice și a libertăților civile

Administrația a fost acuzată că a vizat oponenți politici și protestatari, inclusiv deportarea activiștilor și implementarea unor politici restrictive asupra libertății de exprimare. Aceste măsuri au generat îngrijorări privind erodarea proceselor democratice.


Este surprinzător cât de mult urăsc trumpiștii ceea ce a creat măreția Statelor Unite: imigrația, comerțul liber, cercetarea medicală și științifică, statul de drept, patriotismul luminat, dorința și capacitatea de a corecta nedreptățile din trecut


Bill Kristol, TheBulwark.com

9. Perturbarea învățământului superior și a instituțiilor de cercetare

Reducerea finanțării federale și impunerea unor politici restrictive au afectat universitățile și instituțiile de cercetare. 

Programele legate de diversitate, cercetarea climatică și sănătatea publică au fost afectate, punând în pericol libertatea academică.

10. Tensionarea relațiilor internaționale și a alianțelor

Politicile comerciale unilaterale și retragerea din acorduri internaționale au tensionat relațiile cu aliații tradiționali ai SUA. Uniunea Europeană, Canada, Australia și Marea Britanie și-au exprimat îngrijorarea privind soliditatea relației cu SUA ca partener strategic.

Notă. Sursele folosite pentru enumerarea deciziilor controversate ale administrației Trump au fost: The Economist, cohen.house.gov, NPR.org, Chathamhouse.org, The New Yorker, The Guardian, Whitehouse.gov, Brokings.edu, Wikipedia, civilrights.com;

Alegerile pentru Camera Reprezentanților și pentru o parte din Senat vor avea loc în noiembrie 2026 și, chiar dacă sunt semne că majoritatea politică se poate schimba, mai e mult timp până atunci. Neîncrederea în SUA, antrenată de deciziile lui Donald Trump, va produce efecte importante atât pe plan intern cât și internațional, situația haotică de acum urmând să continue, conform mai multor lideri și analiști politici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇