Într-o nouă dovadă a cât de mult preţuieşte Donald Trump libertatea de exprimare, preşedintele SUA a cerut sancțiuni din partea autorităților federale pentru postul CBS şi emisiunea „60 Minutes”, care au îndrăznit să difuzeze materiale care nu i-au fost deloc pe plac.
Președintele Donald Trump a lansat un atac dur la adresa emisiunii „60 Minutes”, acuzând postul de televiziune de comportament „ilegal” și solicitând autorităților federale să impună sancțiuni severe.
Reacția vine după difuzarea în acest weekend a unor materiale legate de Ucraina și Groenlanda, relatează AP.
„Aproape în fiecare săptămână, emisiunea ‘60 Minutes’ menționează numele ‘TRUMP’ într-un mod denigrator și defăimător, dar ediţia din weekendul acesta le întrece pe toate”, a scris președintele, pe platforma sa Truth Social.
Aşa că Trump i-a cerut președintelui Comisiei Federale pentru Comunicații (FCC), Brendan Carr, să aplice „cele mai dure amenzi și pedepse” împotriva CBS, pentru ceea ce el a numit „comportament ilegal”.
CBS nu a comentat public declarațiile președintelui.
Războiul lui Trump cu 60 Minutes
Atacul survine pe fondul unui proces de 20 de miliarde de dolari intentat de Trump împotriva „60 Minutes”, în urma unui interviu cu candidata democrată Kamala Harris, difuzat în toamna trecută. Potrivit reclamanților, materialul ar fi fost editat într-un mod părtinitor, favorizând-o pe Harris – acuzații pe care postul TV evident le neagă. Totuși, surse apropiate cazului susțin că ar exista discuții între avocații lui Trump și conducerea CBS privind o posibilă înțelegere amiabilă.
În paralel, FCC ar fi deschis o anchetă privind politica editorială a CBS, parte a unui șir mai amplu de investigații care implică și alte instituții media, precum ABC News, NBC, PBS, NPR și compania Walt Disney.
Cu ce l-a supărat 60 Minutes pe Trump
În ciuda proceselor, „60 Minutes” și-a menținut tonul critic la adresa administrației Trump.
În ediția de duminică, corespondentul Scott Pelley a prezentat un interviu cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În interviu, Zelenski a afirmat că are „100% ură” față de Vladimir Putin pentru invazia rusă și l-a invitat pe Trump să viziteze Ucraina pentru a vedea distrugerile provocate.
Tot în aceeași ediție, jurnalistul Jon Wertheim a transmis din Groenlanda, unde a relatat despre reacțiile localnicilor la ideea exprimată anterior de Trump privind posibilitatea ca SUA să preia controlul asupra teritoriului danez.
„60 Minutes nu mai este un program de știri, ci un agent politic deghizat în jurnalism”, a declarat Trump în mesajul său, cerând ca emisiunea „să fie trasă la răspundere pentru ce a făcut și ce continuă să facă”.
Trump, în confruntare cu mass-media
Trump are un război mai amplu cu presa care nu îi convine. Recent, un judecător federal a decis ca Associated Press (AP) trebuie reprimită în grupul de presă de la Casa Albă, după ce președintele a interzis agenției de știri americane să participe la evenimentele din cadrul administrației. Motivul invocat de Trump în februarie a fost că agenția nu vrea să scrie „Golful Americii” în loc de Golful Mexic.
Pe de altă parte, administraţia Trump a vrut să taie toate fondurile pentru Radio Europa Liberă şi Vocea Americii. Şi Radio Europa Liberă a câştigat în instanță dreptul la finanțare. Însă decizia nu este definitivă.