Președinta Universității Columbia a demisionat, după concesiile făcute pentru bani

Președinta Universității Columbia a demisionat, după concesiile făcute pentru bani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președinta interimară a Universității Columbia, Katrina Armstrong, a demisionat, decizie ce survine la o săptămână după ce a acceptat schimbări semnificative pe fondul unei bătălii aprinse cu administrația Trump pentru finanțarea federală a aceste instituții de învățământ superior din SUA.

Guvernul american a anulat în această lună o finanțare de 400 de milioane de dolari pentru Universitatea Columbia și a amenințat că va reține alte miliarde, acuzând universitatea că nu a făcut suficient pentru a combate antisemitismul și a asigura siguranța studenților pe fondul protestelor de anul trecut din campus declanșate de războiul dus de Israel în Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Columbia University’s interim president has stepped down, one week after the school’s response to Trump revoking $400 million over campus protests.

Publicată de CNN pe Vineri, 28 martie 2025

Universitatea Columbia a făcut concesii dramatice săptămâna trecută astfel încât să poată negocia pentru a recâștiga finanțarea, atrăgându-și critici dure că a cedat rapid presiunii guvernamentale și nu a rămas fermă în privința libertății academice și a libertății de exprimare.

Armstrong se va întoarce la conducerea Centrului Medical Irving al Universității, a informat Columbia.

Co-președinta Consiliului de administrație, Claire Shipman, a fost numită președinte interimar cu efect imediat, în timp ce Consiliul de administrație caută un nou președinte. Universitatea nu a dat un motiv pentru schimbare.

„Îmi asum acest rol cu o înțelegere clară a provocărilor serioase cu care ne confruntăm și cu un angajament ferm de a acționa cu urgență, integritate și de a lucra cu facultatea noastră pentru a ne promova misiunea, a implementa reformele necesare, a ne proteja studenții și a susține libertatea academică și investigarea deschisă”, a spus Shipman într-o declarație.

Grupuri care reprezintă profesori de la Universitatea Columbia au dat în judecată administrația Trump pentru efortul său de a forța universitatea să înăsprească regulile privind protestele din campus și de a pune sub supraveghere externă un departament de studii privind Orientul Mijlociu, printre alte măsuri.

Universitatea Columbia a fost în centrul demonstrațiilor din vara anului 2024, proteste care s-au răspândit în mai multe centre universitare din SUA. Protestatarii au cerut încetarea atacului militar al Israelului asupra Fâșiei Gaza și au solicitat colegiilor lor să renunțe la colaborarea cu companii care au legături cu Israelul.

Susținători ai drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la antisemitism și islamofobie în timpul protestelor și contra-protestelor.

Guvernul american a luat măsuri împotriva protestatarilor străini pro-palestinieni, iar absolventul palestinian al Universității Columbia, Mahmoud Khalil, a fost reținut la începutul acestei luni de oficiali federali de imigrație.

Președintele american Donald Trump a amenințat, de asemenea, că va retrage finanțarea federală ale altor instituții din cauza protestelor pro-palestiniene din campusuri.

Separat, New York Times a raportat vineri seara că doi dintre liderii Centrului de Studii privind Orientul Mijlociu al Universității Harvard, directorul Cemal Kafadar și directorul asociat Rosie Bsheer, își vor părăsi funcțiile. Ziarul a citat doi profesori care cunoșteau în mod direct aceste decizii.

Harvard nu a avut niciun comentariu imediat.

Vineri, un judecător federal din Massachusetts a ordonat interzicerea deportării unei doctorande turce de la Universitatea Tufts care și-a exprimat sprijinul pentru palestinieni în războiul Israelului împotriva Fâșiei Gaza și fusese reținută de oficialii americani de imigrație săptămâna aceasta.

Rumeysa Ozturk, în vârstă de 30 de ani, a fost arestată marți de autoritățile americane de imigrație în apropierea locuinței sale din Massachusetts, potrivit unui videoclip care arată arestarea sa de către agenți federali mascați. Oficialii americani i-au revocat viza.

Departamentul de Securitate Internă al SUA a acuzat-o pe Ozturk, fără să furnizeze dovezi, că „se implică în activități în sprijinul Hamas”, un grup pe care guvernul american îl cataloghează drept „organizație teroristă străină”.

Arestarea ei a avut loc la un an după ce Ozturk a fost co-autoare a unui articol de opinie în ziarul studențesc al Universității Tuft care critica răspunsul universității la apelurile studenților de a renunța la colaborarea cu companii care au legături cu Israelul și de a „recunoaște genocidul palestinian”.

La scurt timp, un avocat a acționat în justiție pentru a-i obține eliberarea. Vineri, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile s-a alăturat echipei sale de apărare juridică depunând un proces revizuit, spunând că detenția ei îi încalcă dreptul la libertatea de exprimare și la un proces echitabil.

În pofida ordinului de marți seara prin care doctoranda și bursiera Fulbright nu va fi mutată din Massachusetts fără un preaviz de 48 de ore, ea se află acum în Louisiana.

În ordinul de vineri, judecătoarea de district Denise Casper din Boston interzice deportarea temporară a lui Ozturk în scopul de a oferi timp pentru a se decide dacă instanța sa își păstrează jurisdicția asupra cazului și ordonă administrației Trump să răspundă la plângerea lui Ozturk până marți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇