Trump le-a pus gând rău studenților străini. A anulat deja 300 de vize. Rubio: De fiecare dată când găsesc unul dintre acești nebuni, îi retrag viza!

Trump le-a pus gând rău studenților străini. A anulat deja 300 de vize. Rubio: De fiecare dată când găsesc unul dintre acești nebuni, îi retrag viza!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Marco Rubio, a declarat joi că Departamentul de Stat a revocat 300 sau mai multe vize de studiu, în contextul în care Casa Albă își îndreaptă tot mai mult atenția asupra studenților străini a căror principală „greșeală” pare să fie activismul.

Rubio a avertizat că administrația este în căutarea „acestor nebuni”. Numeroși studenți au fost reținuți și plasați în centre de detenție, uneori la sute de kilometri distanță de locuințele lor, fără avertisment și, de multe ori, fără explicații clare privind motivele reținerii, scrie NBC News.

„S-ar putea să fie mai mult de 300 la acest moment. Facem asta în fiecare zi. De fiecare dată când găsesc unul dintre acești nebuni, îi retrag viza”, a declarat Rubio, într-o conferință de presă în Guyana, unde s-a întâlnit cu lideri locali.

Cine sunt cei vizați

Mulți dintre cei reținuți de oficialii administrației Trump au fost parte a mișcării pro-palestiniene care a cuprins campusurile universitare anul trecut. Deși administrația nu a declarat public de ce acești studenți sunt vizați, cel puțin unul dintre ei a apărut pe liste întocmite de grupuri pro-Israel de extremă dreapta, vizate pentru deportare.

Aceste detenții fac parte dintr-un efort mai amplu al președintelui Donald Trump de a restricționa acțiunile rezidenților legali, titularilor de vize de studiu și altor persoane care locuiesc și muncesc legal în SUA, un demers care, potrivit experților și activiștilor, amenință un drept fundamental american – libertatea de exprimare și de întrunire, mai spune sursa citată.

Aliații lui Trump, mulți dintre ei reveniți acum în guvern, au indicat cu luni înainte de preluarea mandatului că vor căuta să deporteze studenții care au susținut public Hamas sau alte grupuri desemnate teroriste de SUA ori care au participat la proteste neautorizate și au fost suspendați, exmatriculați sau arestați.

„Este profund îngrijorător să transmiți un mesaj celor mai buni și mai inteligenți studenți din întreaga lume, care au venit la universitățile din SUA datorită libertății și vigorii intelectuale, că acum nu mai sunt doriți aici”, a declarat Ben Wizner, director al proiectului Speech, Privacy and Technology, din cadrul Uniunii Americane pentru Libertăți Civile (ACLU).

„Cei mai periculoși mai întâi”

Tom Homan, „țarul frontierelor” din administrația Trump, a afirmat în repetate rânduri că politica de deportare a administrației este de tip „cei mai periculoși mai întâi”, ceea ce înseamnă că sunt prioritizate persoanele cu antecedente penale sau considerate amenințări la adresa securității naționale.

Potrivit datelor Departamentului Securității Interne, există cel puțin 400.000 de străini condamnați pentru infracțiuni în SUA. Administrația a trimis peste 200 de imigranţi din Venezuela într-o închisoare de maximă securitate din El Salvador, susținând că aceștia au legături cu bande criminale – acuzații negate ferm de familiile și avocații celor deportați.

Țintirea studenților reprezintă o schimbare față de obiectivul declarat de a urmări infractorii, spune Kathleen Bush-Joseph, analist de politici la Migration Policy Institute, un think tank non-partizan.

Departamentul de Stat a invocat pentru unele deportări o prevedere din perioada Războiului Rece, care îi permite lui Rubio să expulzeze non-cetățeni, dacă activitățile lor au „consecințe adverse serioase asupra politicii externe.” Oficialii americani pot revoca viza unui student, dacă îl consideră o amenințare.

Arestările continuă

Unii studenți au fost deja deportați, iar arestările continuă. Săptămâna aceasta, agenții ICE (Immigration and Customs Enforcement) au reținut doi studenți lângă locuințele lor.

Printre aceștia se numără Alireza Doroudi, doctorand iranian la Universitatea Alabama, despre care ICE nu a oferit detalii privind statutul său de imigrare, și Rumeysa Ozturk, studentă turcă la Universitatea Tufts, cu viză de student validă, reținută de pe stradă.

Ozturk a co-semnat un articol de opinie criticând universitatea pentru reacția sa la protestele pro-palestiniene, cerând ca instituția să recunoască „genocidul palestinian” și să înceteze legăturile financiare cu Israelul.

    În replică, Rubio a pus la îndoială de ce „orice țară din lume” ar permite unor persoane să vină pe teritoriul ei și să provoace tulburări în campusuri: „Ți-am dat o viză ca să studiezi și să obții o diplomă, nu ca să fii activist și să distrugi universitățile noastre.”

    Ozturk este reținută într-un centru de detenție din Louisiana, iar locația lui Doroudi este necunoscută.

    Mai multe organizații au întocmit liste cu studenți și profesioniști – atât străini, cât și americani – pe care îi acuză de „promovarea urii împotriva SUA, Israelului și evreilor pe campusuri universitare.”

    Avocații spun că aceste acțiuni sunt un atac la libertatea de exprimare și un avertisment clar: anumite opinii politice pot duce la deportare.


    În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇