Rusia lansează acuzații de maximă gravitate, nu fundamental diferite de cele care au constituit pretextul invadării Ucrainei, împotriva unei țări NATO, exact în ziua când administrația Trump anunță oficial că suspendă pe termen nelimitat ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii aceleași țări.
Asta deși decizia ridicării vizelor fusese luată cu luni în urmă de precedenta administrație care constatase îndeplinirea condițiilor. Iar ambasada SUA postează pe pagina de Facebook mesaje amenințătoare de o agresivitate fără precedent la adresa cetățenilor țării în cauză.
Cât de credibil este ca aceste evoluții să fie independente una de cealaltă, iar asocierea lor este o simplă coincidență?
Acuzația Rusiei la adresa României este absolut fantezistă. Că în cadrul unui forum găzduit de Palatul Parlamentului, dar nu organizat de o instituție a statului român, ar fi existat apeluri la înfrângerea militară a Rusiei, ceea ce, susține Moscova, ar fi un amestec extern în treburile interne ale Rusiei. Cam la fel cum naziștii ucraineni amenințau statalitatea Rusiei dacă nu erau invadați, iar femeile nu le erau violate.
Dar, ceea ce e foarte important, aceste acuzații nu vizează doar România, cât timp ea este o țară NATO, apărată, cel puțin teoretic, de articolul 5 al Tratatului nord-atlantic, și interconectată cu aliații săi militari. O amenințare împotriva unui stat NATO este implicit o amenințare împotriva întregii alianțe.
Este un tupeu remarcabil al Moscovei, pe care nu l-a avut înainte de schimbarea administrației de la Washington.
În mod evident, abordarea lui Donald Trump a dat aripi Rusiei, care este mai vocală, mai curajoasă în timp ce nu prididește cu laudele la adresa președintelui american și a ego-ului patologic al acestuia.
Cât de profesionistă este actuala administrație americană, implicit cât de aptă să joace de la egal la egal cu experimentații rusi, nici nu discutăm despre sofisticații chinezi, o arată recentul incident absolut fără precedent când un jurnalist american a fost introdus pe un grup de Signal care plănuia în mesaje cu emoticoane atacul împotriva rebelilor Houti.
Un grup pe o rețea complet nesecurizată, cam ca acelea ale părinților elevilor unei clase sau ale gospodinelor care schimbă rețete de prăjituri. FBI numai ce avertizase că WhatsApp și Signal nu mai sunt sigure.
- Administrația Trump i-a trimis, din greșeală, unui jurnalist planul despre un atac militar. Este una dintre cele mai mari divulgări de informații militare ”top secret”
- De ce este atât de gravă breșa de securitate dezvăluită de raportul The Atlantic. Precedentul Hillary Clinton
Atâta poate acum Washingtonul, ăsta e nivelul de diletantism și infantilism al acestei administrații care înlătură cu drujba lui Musk zonele de competență ce incomodează dezlănțuirea cimpanzeilor.
În plus, Trump zgâlțâie din toate puterile nu doar stabilitatea, ci însăși existența NATO. Președintele care a orchestrat atacul violent împotriva Capitoliului și oamenii săi dau lecții Europei, o săpunesc superior, încearcă să o umilească, în timp ce nu mai știu ce temenele să facă Moscovei.
Este evident că dincolo de chestiunile financiare, de bugetele alocate apărării, Trump detestă Europa și europenii. Primitivul magnat se simte pesemne complexat de sofisticarea și pedigree-ul Europei, îl enervează superioritatea ei culturală și, ca orice parvenit, se străduiește să își afirme supremația cum știe. În schimb, modelul Putin îi place, un alt băiat de după blocuri, un tiran cum visează umed și Trump să devină.
Nu a existat niciun motiv pentru revizuirea deciziei de ridicare a vizelor pentru români cât timp, după cum spuneam, tot administrația americană stabilise îndeplinirea criteriilor. E ca și cum Austria ar decide că s-a răzgândit și își retrage acordul ca România să fie parte a spațiului Schengen.
Suspendarea ridicării vizelor pentru români face parte din această operațiune de umilire a Europei de care se simte disprețuit pentru modestia lui culturală și ușorul zvon de greieri care răzbate din călcâiele lui și ale vicepreședintelui Vance. Tot mai des cetățeni europeni au probleme cu intrarea în SUA pe motive dintre cele mai ciudate.
Face parte din meciul lui Trump cu administrația Biden, ale cărei decizii le răstoarnă de câte ori are ocazia. Din meciul cu Canada, cât timp fix în ziua anunțului oficial privind vizele oficina trumpistă Fox publica un articol despre un val de imigranți români ilegali, 40 la număr valul, care ar fi intrat în SUA pe la granița nordică din țara care a ridicat deja vizele pentru români.
Oana Popescu Zamfir, director al GlobalFocus Center, a detaliat felul în care România a fost prinsă între focuri.
E cu mult mai mult decât putea spera vreodată Vladimir Putin și sigur că nu ratează momentul să pluseze și să sublinieze cât de apăsat poate coordonarea cu Washingtonul, parteneriatul cu Donald Trump și fisurarea solidarității occidentului, coșmarul Rusiei care a luat sfârșit.
Suntem, întreaga UE, în cel mai rău scenariu posibil. Așa cum este, de fapt, și America.
Marcel Ciolacu se putea gândi la asta înainte de a-și arunca în derizoriu ministrul de Externe, fără să realizeze că s-a aruncat astfel și pe sine, pentru că politica externă a unui stat nu e pe persoana fizică a nimănui.