Anumiți experți consideră că modul în care oficialii au comunicat pe o aplicație privată de mesagerie informații extrem de sensibile ar fi încălcat legile federale. Iată cum trebuie să procedeze, de fapt, înalții oficiali americani atunci când comunică informații secrete.
Recunoașterea de către Casa Albă a faptului că înalți oficiali ai administrației Trump au discutat despre planificarea unei operațiuni militare folosind o platformă de mesagerie privată, într-un chat de grup care a inclus un jurnalist, a atras critici imediate din partea sistemului de securitate națională american.
Potrivit unor juriști, includerea lui Jeffrey Goldberg, redactorul șef al publicației The Atlantic, în discuțiile de pe Signal ar încălca Legea Spionajului și alte prevederi federale.
Washington Post prezintă protocolul pe care oficialii guvernamentali trebuie să-l urmeze atunci când comunică informații secrete și alte date sensibile.
Regulile sunt clare
Guvernul federal american are diferite reguli pentru manipularea informațiilor în funcție de nivelul său de clasificare. Dar planurile de război și proiectele de arme se numără printre informațiile adesea considerate "top secret".
The Atlantic a scris că Hegseth a postat "detalii operaționale" în chat-ul Signal despre viitoarele lovituri militare ale SUA – inclusiv despre ținte, arme specifice și secvența atacurilor.
În general, guvernul federal le cere oficialilor să gestioneze fizic, în persoană, informațiile clasificate la nivel înalt, iar telefoanele mobile personale și alte dispozitive electronice să fie lăsate în afara camerelor securizate în care au loc întâlniri confidențiale, a declarat Seth Magaziner, membru al subcomisiei pentru securitate cibernetică și protecția infrastructurii din Camera Reprezentanților.
Aceste camere securizate – numite facilități de informații compartimentate sensibile sau SCIF – sunt proiectate pentru a împiedica adversarii să poată asculta ceea ce se discută, a spus Magaziner. El a adăugat că informațiile prezentate în timpul întâlnirilor din camerele securizate sunt, de obicei, tipărite și stocate în siguranță.
Dacă un oficial nu poate fi prezent fizic într-o unitate securizată, Guvernul operează în schimb canale de comunicații securizate care pot fi folosite. "Dar Signal nu este unul dintre acele sisteme", a menționat el.
Larry Pfeiffer, un fost oficial de rang înalt al CIA și NSA, a declarat că oficialii de top ai administrației Trump, precum cei implicați în grupul de pe Signal, dețin 24 din 24 de ore dispozitive de comunicații aprobate de Guvern, chiar și atunci când călătoresc.
"Pe vremea mea, acestea ar fi inclus telefon securizat, computer și teleconferință video. La birou și acasă. Și exista o trusă de călătorie pe care o aveai cu tine pe drum și în timpul zborului", a spus Pfeiffer, care a fost și director principal al Situation Room de la Casa Albă.
Bennie G. Thompson, democrat de rang înalt din Comisia pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanților, a cerut luni o anchetă – spunând că "ar trebui să fie de la sine înțeles că oficialii administrației Trump nu trebuie să folosească Signal pentru a discuta chestiuni sensibile de informații rezervate Camerei de Urgență (Situation Room - sala specială din Casa Albă, n. red.) – și a face acest lucru incluzând membri ai opiniei publice este o incompetență gravă".
Congresmenul Michael Lawler a scris pe X: "Informațiile clasificate nu ar trebui transmise pe canale nesecurizate – și cu siguranță nu celor fără autorizații de securitate, inclusiv reporterilor. Punct. Trebuie luate măsuri de protecție, pentru a fi siguri că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată."
Care sunt riscurile folosirii Signal
Departamentul Apărării a catalogat anterior Signal drept o aplicație de mesagerie "negestionată". Într-o notă din 2023, Pentagonul a definit aplicațiile negestionate ca fiind cele care "NU sunt autorizate să acceseze, să transmită, să proceseze informații non-publice ale DoD". Printre acestea se numără iMessage (Apple) și WhatsApp, deținută de Meta.
Aplicațiile care sunt autorizate să acceseze informațiile Departamentului de Apărare sunt controlate de un sistem de management care "poate impune controale asupra aplicației și datelor într-un mod ce poate reduce riscul de compromitere a datelor sau de expunere/scurgere de informații către aplicații negestionate", se arată în memoriul semnat de șeful informații de atunci al Departamentului de Apărare, John B. Sherman.
Signal oferă un anumit nivel de protecție a mesajelor, întrucât e o platformă criptată, dar nu este potrivită pentru conversații foarte sensibile, clasificate, a declarat Matt Blaze, profesor de informatică și drept la Universitatea Georgetown, pentru Washington Post. Signal rulează pe "dispozitive fundamental nesigure" – smartphone-uri și laptopuri legate la Internet, care pot fi "supuse la tot felul de atacuri împotriva dispozitivelor care nu au nimic de-a face cu securitatea software-ului".
Signal are, de asemenea, o caracteristică integrată care permite ca mesajele stocate să dispară după un timp specificat de utilizator. În cazul în care un serviciu de informații străin sau o altă agenție obține un telefon implicat într-o conversație sensibilă, ar putea avea acces la mesajele stocate. "Signal face cât poate pentru a șterge mesajele atunci când mesajele care dispar, dar încă rulează pe o platformă fundamental vulnerabilă", a subliniat Blaze.
Ce reguli au fost încălcate
Singurele persoane care ar trebui să aibă acces la informații secretizate sunt cele al căror protocol de securitate națională a fost autorizat pentru a primi informații, persoanele care trebuie să cunoască informațiile conform fișei postului și persoanele care au încheiat un acord de confidențialitate, potrivit Centrului pentru Dezvoltarea Excelenței în Securitate, o direcție din cadrul Agenției de Contrainformații și Securitate pentru Apărare.
Experții juridici au spus că adăugarea unui jurnalist la o conversație de grup cu informații clasificate ar fi încălcat trei legi:
- Legea Spionajului, care se referă la manipularea greșită a informațiilor clasificate.
- Legea Federală a Înregistrărilor.
- Legea Înregistrărilor Prezidențiale.
Ultimele două vizează păstrarea înregistrărilor guvernamentale și prezidențiale.
Ryan Goodman, un avocat care a fost consilier special al Departamentului de Apărare în 2015 și 2016, a declarat că prevederea din Legea Spionajului (The Espionage Act), cea mai relevantă în acest caz, îi incriminează pe cei cărora li se încredințează orice document legat de apărarea națională și care, "din neglijență gravă", permit ca aceste documente să fie scoase din custodia lor corespunzătoare.
Legea Spionajului s-ar putea aplica, chiar dacă informațiile nu erau secretizate din punct de vedere tehnic, așa cum au susținut Gabbard și Ratliffe marți, în cazul în care divulgarea acestor date ar afecta securitatea națională.
"Nu este vorba doar de manipularea greșită a informațiilor… aceasta e, de fapt, o situație în care cineva a primit informațiile și nu ar trebui să le aibă. Acest lucru este folosit ca un factor important pentru Departamentul de Justiție, dacă ar acuza sau nu vreodată pe cineva", a spus Goodman.
The Atlantic a scris că unele dintre mesajele din Signal au fost programate să dispară după una sau patru săptămâni, ceea ce indică și o încălcare a legilor federale privind înregistrările, a declarat J. William Leonard, care a supravegheat sistemul de secretizare a informațiilor de securitate națională în timpul mandatului președintelui George W. Bush.
Scandalul Signal survine după ce înalți oficiali ai administrației Trump au declarat în ultimele săptămâni că vor investiga în mod agresiv scurgerile neautorizate de materiale sensibile și secretizate către jurnaliști de la persoane din agențiile de spionaj din SUA și Departamentul Apărării, citând rapoarte din diferite publicații americane.
Reprezentanții ambelor partide au criticat în Senat cazul Signal. "Dacă acesta ar fi fost cazul unui ofițer militar sau al unui ofițer de informații și ar fi avut acest tip de comportament, ar fi fost concediați", a declarat senatorul Mark R. Warner (Virginia), liderul democrat al comisiei.
Don Bacon, membru republican al Camerei Reprezentanților, a spus că administrația Trump ar trebui "să fie sinceră și să accepte" că a vehiculat informații clasificate într-un sistem nesecurizat.
Felul în care este tratată această încălcare a protocolului de securitate ar putea afecta, de asemenea, modul în care oamenii din Pentagon și din alte sectoare ale administrației americane gestionează informațiile de securitate națională, a spus Goodman. "Aceasta e una dintre cele mai mari griji ale mele. Subordonații de la nivel inferior s-ar putea gândi: 'Ei bine, de ce trebuie să-mi pese dacă folosesc Signal sau mesaje text sau altele asemenea, dacă cei de mai sus nu sunt pedepsiți?'", a explicat el.