Mike Waltz își asumă „responsabilitatea deplină” pentru breșa de securitate din grupul Signal al administrației Trump, unde informații extrem de sensibile despre planurile de atac aerian din Yemen s-au scurs către un jurnalist. Consilierul lui Trump spune că nu poate explica cum a ajuns numărul editorului The Atlantic, Jeffrey Goldberg, în grupul de discuții.
Declarațiile lui Waltz au venit la o zi după ce Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al publicației The Atlantic, a dezvăluit că a fost adăugat într-un grup de pe Signal, o aplicație de mesagerie privată, unde se aflau vicepreședintele JD Vance, secretarul apărării Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio și alte figuri de rang înalt, care discutau „detalii operaționale” despre atacurile planificate asupra rebelilor Houthi din Yemen.
Relatarea lui Goldberg în The Atlantic a sugerat că Waltz l-a invitat din greșeală în grup, scrie The Guardian. Jurnalistul a rămas neobservat în timp ce membrii cabinetului președintelui discutau politici și coordonau un val de bombardamente – o breșă extraordinară, despre care criticii susțin că a pus în pericol securitatea națională.
Întrebat de Laura Ingraham, de la Fox News, Waltz și-a asumat responsabilitatea pentru crearea grupului de pe Signal, deși a continuat să paseze vina, l-a insultat pe Goldberg și a spus că nu poate explica cum s-a produs eroarea.
„Este rușinos, da. Vom afla ce s-a întâmplat”, a spus Waltz, adăugând că se consultă cu Elon Musk: „Avem cele mai bune minți tehnice care analizează cum s-a întâmplat asta.” Când Ingraham l-a întrebat „care membru al echipei este responsabil” pentru adăugarea lui Goldberg în grupul de pe Signal, Waltz a răspuns: „Niciun membru al echipei nu este responsabil. Îmi asum responsabilitatea deplină. Eu am creat grupul. Treaba mea este să mă asigur că totul este coordonat.”
Când moderatoarea de la Fox l-a întrebat cum a ajuns numărul lui Goldberg în grup, Waltz a răspuns: „Ai avut vreodată un contact care arăta un nume, dar era numărul altcuiva? … Desigur că nu am văzut acest ratat în grup. Părea altcineva. Fie a făcut-o intenționat, fie s-a întâmplat printr-un alt mijloc tehnic – asta încercăm să descoperim.”
Waltz nu a oferit nicio dovadă despre cum ar fi putut Goldberg să ajungă „intenționat” în grup.
Inițial, el a spus că nu-l cunoaște pe Goldberg și nu a comunicat cu el prin mesaje, numindu-l „scursura de jos a jurnaliștilor” și criticând presa pentru concentrarea asupra controversei.
Trump e de altă părere
Deși Waltz a susținut că niciun membru al echipei nu a fost responsabil, Trump a făcut declarații contradictorii într-un interviu pentru Newsmax, spunând: „Credem că cineva care era în grup, cu permisiune, cineva care lucra cu Mike Waltz la un nivel inferior, avea numărul lui Goldberg sau l-a apelat prin aplicație și cumva acest tip a ajuns în conversație.” Nu este clar ce anume sugera președintele, având în vedere că Goldberg a fost adăugat într-un chat text, nu într-un apel telefonic.
Trump l-a apărat inițial pe Waltz, spunând că este un „om bun” care „a învățat o lecție” și a minimizat incidentul, afirmând că scurgerea a fost „singura problemă în două luni și, în cele din urmă, nu a fost una serioasă.”
„Una dintre cele mai șocante breșe de informații militare”
Episodul a stârnit reacții dure și ridiculizări. Mark Warner, vicepreședintele comitetului de informații din Senat, a declarat marți că incidentul este „încă un exemplu de comportament neglijent și incompetent, în special în ceea ce privește informațiile clasificate.”
- Trump l-a ales pe Mike Waltz să-i fie consilier pentru securitate națională. Ce crede fostul militar despre războiul din Ucraina
Luni, liderul minorității, Chuck Schumer, l-a numit „una dintre cele mai șocante breșe de informații militare despre care am citit de foarte, foarte mult timp”, iar senatorul din Delaware, Chris Coons, a spus că fiecare oficial din grup „a comis o crimă – chiar și accidental.”
Articolul lui Goldberg a sugerat că coordonarea de către Waltz a unei „acțiuni legate de securitatea națională prin Signal ar putea încălca mai multe prevederi ale Legii Spionajului”, subliniind că Signal nu este aprobată de SUA pentru schimbul de informații clasificate.