Recent, un post de televiziune de stat chinez a difuzat imagini neclare ale celui mai avansat avion de vânătoare stealth din China, J-36, la doar câteva zile după ce Donald Trump a anunțat lansarea unui proiect american pentru un avion de vânătoare de generația a șasea.
Aceste imagini reprezintă a doua oară când aeronava chineză a fost observată în timpul testelor și prima oară când a fost raportată de media controlată de Partidul Comunist Chinez.
Imaginile cu avionul triunghiular, în formă de frunză de ginkgo, au fost difuzate duminică de postul național China Central Television, aparent pentru a marca o aniversare minoră a forțelor aeriene, notează The Independent.
China provoacă SUA cu J-36
Zborul inaugural a avut loc în decembrie 2024, iar aeronava a fost văzută deasupra orașului Chengdu, în provincia Sichuan.
Analiștii au remarcat atunci că avionul zbura singur, fără o aeronavă de urmărire, și părea că trenul de aterizare și capacitățile aerodinamice ale J-36 erau testate.
Statele Unite au anunțat vineri că Boeing va construi propriul avion de vânătoare de generația a șasea al Forțelor Aeriene ale SUA, F-47, în cadrul unui proiect denumit Next Generation Air Dominance (NGAD).
Donald Trump a declarat că „nimic din lume nu se apropie de el” în momentul anunțului, adăugând că va fi „aproape invizibil” pe radar.
Câteva zile mai târziu, postul național China Central Television arată imagini cu avionul triunghiular, iar analiștii consideră că sincronizarea celor două evenimente indică o cursă pentru supremația aeriană.
Ei afirmă că, dacă finalizarea J-36 se confirmă, ar fi prima dată de la al Doilea Război Mondial când China devansează Statele Unite în dezvoltarea unei noi generații de avioane militare.
China arată lumii ce are
J-36, dezvoltat aparent de Chengdu Aircraft Corporation (CAC), are un design distinctiv, fără coadă, cu o deschidere considerabilă a aripilor, conceput pentru a-i îmbunătăți capacitățile stealth prin reducerea secțiunii radar, notează sursa citată.
Potrivit analiștilor, această aeronavă nu este destinată exclusiv luptelor aeriene tradiționale, ci este un sistem de luptă multi-rol, conceput să execute o gamă largă de misiuni.
Cu o lungime estimată între 20 și 26 de metri și o anvergură a aripilor de aproximativ 20 de metri, J-36 pare să fie o combinație între un avion de vânătoare și un bombardier.
Poate transporta arme grele, cum ar fi rachete cu rază lungă de acțiune sau bombe ghidate cu precizie.
Este probabil proiectat pentru a evita detectarea și a executa atacuri de la distanță, în loc să se angajeze în lupte aeriene apropiate.
Competiția pentru supremația aeriană globală
Bill Sweetman, analist în domeniul apărării, a scris în The Strategist că funcția principală a J-36 va fi lansarea de atacuri cu rachete cu rază lungă împotriva țintelor inamice, atât în aer, cât și la sol sau pe portavioane.
„Este cel mai mare avion de luptă proiectat și dezvoltat în China și al doilea ca mărime care a zburat oriunde în ultimii 35 de ani”, a subliniat el.
De asemenea, Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute (RUSI), a declarat că J-36 va fi crucial în zonele de conflict unde războiul electronic, precum bruiajul sau atacurile cibernetice, ar putea perturba utilizarea dronelor.
„Dependența de aeronave pilotate precum J-36 subliniază valoarea lor durabilă în medii contestate unde războiul electronic ar putea perturba sistemele fără pilot”, a declarat el pentru EurAsian Times.”, subliniind importanța avioanelor capabile să rămână în aer pentru misiuni lungi, mai ales în regiuni extinse precum Indo-Pacificul.
Raza de acțiune a noilor avioane de luptă chineze depășește 2.500 de kilometri, ceea ce înseamnă că pot ajunge la bazele militare americane din Guam, Diego Garcia și chiar Alaska, notează și TheDiplomat, care subliniază că avioanele din generația a șasea vor atinge viteze de peste Mach 2, iar cu anumite ajustări de design, pot ajunge la Mach 3, mai ales la altitudini mari.
D.D.